Η ΕΕ θα λάβει αντίμετρα κατά των ΗΠΑ μετά τους περιορισμούς Τραμπ σε αλουμίνιο και χάλυβα




H Koμισιόν σχεδιάζει να προτείνει στοχευμένα αντίμετρα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εις απάντηση στην επιβολή περιορισμών από πλευράς ΗΠΑ κατά την εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και την αρμόδια Επίτροπο Μάλμστρομ να κάνουν λόγο για “προστατευτισμό” από την πλευρά του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ.

Αργά χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων εισαγωγικών δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εισαγωγικοί δασμοί καθορίζονται σε 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο. Παρόμοιοι περιορισμοί θα επιβληθούν επίσης στις εξαγωγές από άλλους προμηθευτές.

Η Κομισιόν αναφέρει σε γραπτή της ανακοίνωση ότι “η ενέργεια αυτή έπεται των ερευνών που διενεργήθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018 σύμφωνα με το άρθρο 232 του αμερικανικού νόμου για την επέκταση του εμπορίου του 1962”, καθώς “οι σχετικές εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και συνέστησαν την επιβολή εμπορικών περιορισμών”.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, κατ `ουσίαν, τα μέτρα αυτά αποσκοπούν κυρίως στην προστασία της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ από τον ανταγωνισμό των εισαγωγών. Η Κομισιόν απορρίπτει τις δικαιολογίες σε σχέση με την εθνική ασφάλεια, “καθώς ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε δημόσια ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές απαιτήσεις δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 3% της αμερικανικής παραγωγής και ότι το Υπουργείο Άμυνας είναι σε θέση να αποκτήσει τον χάλυβα και το αλουμίνιο που χρειάζονται για τις εθνικές αμυντικές απαιτήσεις των ΗΠΑ”, αναφέρει η Κομισιόν.

Σε συνέχεια της αμερικάνικης απόφασης ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη λύπη του γι `αυτό το βήμα, “το οποίο φαίνεται να αντιπροσωπεύει μια κραυγαλέα παρέμβαση για την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ και να μην βασίζεται σε δικαιολογία εθνικής ασφάλειας”.

“Η ΕΕ είναι στενός σύμμαχος ασφαλείας των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες και δεν θα μείνουμε αδρανείς ενώ η βιομηχανία μας θα πληγεί με αθέμιτα μέτρα που θα θέσουν χιλιάδες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας σε κίνδυνο”, τονίζει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

“Είχα την ευκαιρία να πω ότι η ΕΕ θα αντιδράσει επαρκώς και αυτό θα κάνουμε και η ΕΕ θα αντιδράσει σταθερά και με ανάλογο τρόπο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και η Κομισιόν θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες πρόταση για τον ΠΟΕ -συμβατά μέτρα κατά των ΗΠΑ για την εξισορρόπηση της κατάστασης”, τονίζει σε γραπτό μήνυμα.

Η Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ πρόσθεσε ότι “αυτά τα μέτρα των ΗΠΑ θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διατλαντικές σχέσεις και στις παγκόσμιες αγορές”.

Επιπλέον, “θα αυξήσουν το κόστος και θα μειώσουν την επιλογή των Αμερικανών καταναλωτών χάλυβα και αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών που εισάγουν τα εν λόγω προϊόντα”, αναφέρει. “Η ΕΕ θα επιδιώξει τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων επίλυσης διαφορών με τις ΗΠΑ στη Γενεύη το συντομότερο δυνατό και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές και, εάν χρειαστεί, θα προτείνει μέτρα διασφάλισης συμβατά με τον ΠΟΕ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην αγορά της ΕΕ”, διευκρινίζει.

“Η βασική αιτία των προβλημάτων στους δύο αυτούς τομείς είναι η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που προκαλείται από την παραγωγή που δεν βασίζεται στην αγορά. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στην πηγή και με συνεργασία με τις βασικές χώρες που εμπλέκονται. Αυτή η μονομερής δράση των ΗΠΑ δεν θα βοηθήσει”, καταλήγει.

ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο-Βρυξέλλες
02/03/2018 13:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: