Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ευκαιρία για τον Ερντογάν να διορθώσει το λάθος του 2015…




Γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης*

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan το καλοκαίρι του 2015 έκανε ένα τραγικό λάθος με τις προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας και την Ευρώπη, νομίζοντας ότι έτσι θα μπορούσε να εκβιάσει καταστάσεις με στόχο να αποκομίσει οικονομικά και διπλωματικά οφέλη.

Είχαμε τότε επισημάνει πως η πειρατική αυτή στάση του με θύματα της ανθρώπινες ψυχές των προσφύγων δεν θα του βγει σε καλό.

Αντίθετα, θα μπορούσε να είχε επιλέξει την οδό της συνεργασίας, να έχει αποκομίσει ίσως περισσότερα οικονομικά και διπλωματικά οφέλη από αυτά που τελικά πήρε, και οι σχέσεις του με τη Δύση να ήταν σήμερα σε άριστο επίπεδο. Δεν το έκανε!

Το καλοκαίρι του 2016 τον βρήκε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα. Το ποιοι βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα θα μας το απαντήσει τελικά ο ιστορικός του μέλλοντος.

Όμως το πραξικόπημα και ότι ακολούθησε ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Γεγονός που το εκμεταλλεύτηκε άριστα ο γεωστρατηγικός νους του Κρεμλίνου και αγκάλιασε τόσο ασφυκτικά τον πρόεδρο Ερντογάν που σε ορισμένες περιπτώσεις κόντεψε να τον σκάσει…

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας πανέξυπνος και ικανός άνθρωπος. Αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να κάνει ώστε να ισορροπήσει πάλι τις σχέσεις του μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και παράλληλα να αποκομίσει τα καλύτερα δυνατά οφέλη για την πατρίδα του.

Τούτη την ώρα κρατά προφυλακισμένους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που έκαναν το λάθος να μπουν εντός του τουρκικού εδάφους και να πέσουν στα χέρια μιας τουρκικής περιπόλου.

Αναμένεται η δίκη τους τη Δευτέρα και όλοι ελπίζουμε ότι το επεισόδιο θα λήξει αισίως και γρήγορα οι Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν πίσω στην Πατρίδα.

Η ανησυχία μας έχει να κάνει με το γεγονός του απρόβλεπτου χαρακτήρα του τούρκου Προέδρου που μπορεί την τελευταία στιγμή να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το λάθος για να αποκομίσει ενδεχομένως οφέλη.

Θα είναι ένα τραγικό λάθος αν το επιχειρήσει. Αντίθετα, αν αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά θα έχει μόνο να κερδίσει. Θα δείξει ότι η τουρκική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και θα δείξει επίσης ότι αντιλαμβάνεται το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας καλός γείτονας απέναντι σε αστοχίες και λάθη. Θα δείξει ότι δεν επιθυμεί την ένταση και θα έχει και την έξωθεν καλή μαρτυρία προς τούτο.

Για εμάς κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η γρήγορη και ασφαλής επιστροφή των δικών μας ανθρώπων πίσω στην Πατρίδα. Αυτό είναι που προέχει τούτη την ώρα!

Αν ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιλέξει τη γραμμή της καλής γειτονίας και διευκολύνει στη λήξη αυτού του ατυχούς επεισοδίου, θεωρώ ότι θα έχει κερδίσει ένα πολύ μεγάλο διπλωματικό στοίχημα που θα διευκολύνει, για τον ίδιο και την χώρα του, τις εξελίξεις από εδώ και πέρα.

Η τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών κρίνεται σήμερα στα δικαστήρια. Στο χέρι του Ερντογάν είναι να δυσκολέψει ή να καθαρίσει την εικόνα του στη Δύση από την απόφαση που θα προκύψει…

Σε αναμονή των εξελίξεων…

  • Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: