Η δημοσιογραφία πρέπει να είναι καθαρή και να έχουμε το θάρρος να απολογούμαστε για τα λάθη




ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη δουλειά που κάνουμε, οι δημοσιογράφοι να είμαστε πάνω απ’ όλα καθαροί, σοβαροί και να υπηρετούμε την αλήθεια. Για να μας πιστεύουν οι αναγνώστες και να μας τιμούν διαβάζοντας τα κείμενά μας.

Δεν είναι υποχρεωμένοι όσοι μας διαβάζουν να συμφωνούν με τα γραφόμενά μας. Αλλά πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καταγράφεται η διαφωνία τους, ιδιαίτερα όταν γίνεται στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού και της αλληλοεκτίμησης.

  • Άλλο είναι η είδηση και άλλο η γνώμη. Η είδηση πρέπει να γράφεται καθαρά και να συνοδεύεται πάντα από την πηγή. Είτε η πηγή είναι ο δημοσιογράφος, είτε το πρακτορείο, είτε κάποιο άλλο ενημέρωσης. Σε τούτη την ιστοσελίδα προσπαθούμε τα παραπάνω να τα κάνουμε πράξη. Και αν κρίνουμε από την ανταπόκριση που έχουμε σημαίνει ότι οι αναγνώστες έχουν καταλάβει ότι δεν παίζουμε παιγνίδια και η είδησή μας δεν καθοδηγεί τον αναγνώστη, αλλά του δίνει ξερά το συμβάν.

Σε ότι αφορά τις γνώμες και τα σχόλια, οι συνάδελφοι έχουν το δικαίωμα να γράφουν ότι θέλουν. Τα κείμενά τους δημοσιεύονται πάντα χωρίς την παραμικρή λογοκρισία. Τις περισσότερες φορές οι γνώμες και οι απόψεις διαφωνούν κάθετα και οριζόντια με τις δικές μου -αν θέλετε- είναι αντίθετες και με την ιδεολογία μου. Αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ότι έχουν να πουν οι συνεργάτες μας θα δημοσιευθεί. Και χαίρομαι που γράφουν χωρίς φόβο, αλλά με πάθος αυτά που πιστεύουν. Και πάντα με σεβασμό στον αναγνώστη και στην άλλη άποψη.

  • Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η λογοκρισία είναι άγνωστη λέξη σε εμάς.

Στην ιστοσελίδα φιλοξενούμε και κείμενα αναλυτών που δεν έχουν σχέση εργασίας ή εξάρτηση από την Hellas Journal. Γνωρίζουν ότι η θέση τους θα δημοσιευθεί όπως μας την έχουν στείλει. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να στείλουν τα πονήματά τους.

  • Πριν μερικές εβδομάδες δημοσιεύθηκε ένα κείμενο, που το έδωσε ένας καλός και αξιοπρεπής συνεργάτη μας, με τις δήθεν απόψεις του επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας αυτοκινήτων στη Γερμανία. Μέσα σε μερικές ώρες είχαμε επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για “fake news”. Αμέσως το διορθώσαμε και απολογηθήκαμε. ΗΤΑΝ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ να απολογηθούμε. Ο συνεργάτης μας επέλεξε να ζητήσει να αποχωρήσει, παρά το γεγονός ότι λάθη γίνονται, φτάνει να διορθώνονται και να έχουμε το θάρρος να απολογηθούμε. Η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή.

Ανέλαβα εγώ την ευθύνη, επειδή έλαχε να είμαι ο αρχηγός αυτής της προσπάθειας που ξεκινήσαμε μαζί με άλλους άνεργους συναδέλφους. Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, ένοιωσα σήμερα την ανάγκη να μοιραστώ αυτές τις σκέψεις μαζί σας. Οι δημοσιογράφοι, παρά το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι, ΔΕΝ δικαιούμαστε να κάνουμε λάθη. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού. Η δημοσιογραφία μαστίζεται από τα “fake news” και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ερευνούμε πριν δημοσιεύουμε. Στην παραπάνω περίπτωση δεν το κάναμε και αυτό ήταν μέγα λάθος.

  • Η οικονομική κρίση κτύπησε άγρια το δημοσιογραφικό επάγγελμα και εκατοντάδες συνάδελφοι μας δοκιμάζονται από την ανεργία. Ανάμεσά τους και εγώ, όπως και άλλοι εργαζόμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα. Μερικοί χάσαμε τους μισθούς μας από τα μέσα στα οποία εργαζόμασταν. Μισθούς πολλών μηνών…

Το τελευταίο διάστημα «ευτυχήσαμε» να εργαζόμαστε και να ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ. Στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα, το ερώτημα δεν είναι πόσα παίρνουμε, αλλά αν τα παίρνουμε. Και εμείς σ’ αυτή την ιστοσελίδα, εργαζόμαστε και πληρωνόμαστε στο τέλος του μήνα. Δεν καθυστερήσαμε ποτέ την πληρωμή των μισθών και ούτε πρόκειται να καθυστερήσουμε. Και συμφωνήσαμε πως θα ενισχύσουμε τη δημοσιογραφική ομάδα και με άλλους άνεργους συναδέλφους. Είναι καθήκον και υποχρέωση μας…

  • Επίσης πληρώνουμε πάντα τις συνδρομές μας στα πρακτορεία ειδήσεων και φωτογραφιών (ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, EPA), επειδή πρέπει να είμαστε νόμιμοι, και επειδή οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι των πρακτορείων κάνουν καταπληκτικά τη δουλειά τους και πρέπει να πληρώνονται. Με λίγα λόγια δεν χρωστάμε σε κανένα. Ότι βλέπετε στην ιστοσελίδα είναι προϊόν πληρωμένης εργασίας.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, θα ήθελα να απολογηθώ ξανά για το λάθος με τις ανύπαρκτες δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Δεν άξιζε δημοσίευσης το κείμενο αυτό σε τούτη την ιστοσελίδα, η οποία τηρεί τη δημοσιογραφική δεοντολογία και δημοσιεύει πάντα τις πηγές της είδησης. Αυτό το λάθος μας έχει κάνει ήδη καλύτερους. Οι δημοσιογράφοι μας είναι πάντα εκεί που βρίσκεται η είδηση και την καταγράφουν και την δημοσιεύουν όσο πιο καθαρά γίνεται. Από την αρχή αυτή δεν θα ξεφύγουμε ποτέ…

  • Ευχαριστούμε τους αναγνώστες που επιβράβευσαν ήδη την προσπάθειά μας. Ο τριπλασιασμός του αναγνωστικού κοινού μέσα σε ένα μήνα δείχνει και τον βαθμό της εμπιστοσύνης. Ευελπιστούμε πως πολύ σύντομα αυτή η ιστοσελίδα θα είναι ανάμεσα στις πρώτες στον ελληνικό χώρο… Και ότι θα δώσει πληρωμένη δουλειά και σε άλλους άνεργους δημοσιογράφους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: