Η ασφάλεια διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχίες στη Γερουσία




Τα μέλη του Κογκρέσου ανησυχούν για την ασφάλεια της διεξαγωγής των επερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων που εφαρμόζονται, σύμφωνα με το ABC News.

Στο επίκεντρο της προσοχής, βρίσκεται η υπόθεση της ρωσικής επιρροής στις εκλογές του 2016, ενώ επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν την επανάληψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου. “Κι αν ακόμη προσπαθήσουμε να διορθώσουμε το σύστημα αυτό, αύριο, δεν θα προλάβουμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, Ρίτσαρντ Μπουρ που εκλέγεται στην Βόρεια Καρολίνα σχολιάζοντας τις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά και την βαρύτητα που θα έχει το αποτέλεσμά τους, στην διαμόρφωση των ισορροπιών πολιτικής δυναμικής στην Ουάσινγκτον.

“Η απειλή είναι πραγματική, ενώ η ανάγκη για την ανάληψη δράσης, είναι άμεση,” τόνισε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής, Δημοκρατικός Μαρκ Γουόρνερ, που εκλέγεται στην Βιρτζίνια. “Χρειαζόμαστε την επιτάχυνση των προσπαθειών της κυβέρνησης. Περισσότερο από όλα, χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα κατανοήσει την βαρύτητα της απειλής. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας των αμερικανικών εκλογών, όταν τηλεφώνησε στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον συγχαίρει για την ‘νίκη’ του σε μία προκαθορισμένη εκλογική διαδικασία, είναι ιδιαιτέρως προβληματικό,” επεσήμανε ο Γουόρνερ.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κίρστεν Νίλσεν τόνισε ότι τώρα που η απειλή της Ρωσίας είναι γνωστοί, περισσότεροι κακόβουλοι παίκτες θα προσπαθήσουν να την εκμεταλλευτούν, προειδοποιώντας: “Δεν είναι μόνο η Ρωσία. Νομίζουμε ότι η απειλή παραμένει υψηλή. Κατά την γνώμη μας, απαιτείται εγρήγορση,” εξήγησε η ίδια.

Η Νίλσεν εξήγησε ότι υπάρχουν αδυναμίες σε ολόκληρο το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ – από την εγγραφή των ψηφοφόρων, μέχρι την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, στην ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Ανεξάρτητος Γερουσιαστής Άνγκους Κίνγκ από το Μέιν, παρότρυνε την Νίλσεν ν’ αναλάβει δράση και να οργανώσει μία ομάδα κρούσης στο υπουργείο της, που θ΄ αποτελείται από πραγματικούς χάκερς που θα μπορούν να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές επιθέσεις κατά των χωρών που θέλουν ν’ ασκήσουν επιρροή στην διαμόρφωση των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών. “Δε νομίζω ότι θα το πιστέψουν εάν δεν τους το δείξετε. Η χώρα αυτή, πρέπει να ξυπνήσει,” τόνισε ο ίδιος.

Η υπουργός από την πλευρά της, δήλωσε ότι θα εξετάσει την πρόταση αυτή.

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών που διεξάγονται στις ΗΠΑ, διαμορφώνεται από μικρές διαφορές σε αριθμούς ψήφων σε μικρό αριθμό εκλογικών περιφερειών, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζε Τζόνσον. “Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να κριθεί επί τη βάσει ελάχιστης διαφοράς. Εάν αυτό το ξέρουν οι σεναριογράφοι γνωστής τηλεοπτικής σειράς (House of Cards) σίγουρα θα το ξέρουν κι άλλοι,” είπε.

Ο Τζόνσον υπερασπίστηκε επίσης, την αντίδραση της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι “αντέδρασαν όπως έπρεπε.” Ωστόσο, παραδέχτηκε: “όσο όμως κοιτάμε προς τα πίσω κι έχουμε μία πληρέστερη εικόνα γι’ αυτό που έκαναν οι Ρώσοι, βλέπουμε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα βήματα.”

Από την πλευρά της, η Γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς από το Μέιν τόνισε ότι οι προειδοποιήσεις από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες -κυρίως τον Αύγουστο του 2016- είχαν καθαρά τεχνικό χαρακτήρα και δεν έφτασαν στους ανθρώπους που θα έπρεπε να είχαν φτάσει.

Εμφανώς εκνευρισμένη, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φαϊνστάιν που εκλέγεται στην Καλιφόρνια, τόνισε η κυβέρνηση Ομπάμα απέτυχε ουσιαστικά στο να προειδοποιήσει τους Αμερικανούςς ότι το εκλογικό σύστημα της χώρας, αποτελούσε στόχο. Η ίδια είπε πως μαζί με έναν μικρό αριθμό ηγετικών μελών του Κογκρέσου είχε ενημερωθεί για τον ειδικό χαρακτήρα της κατάστασης. Ωστόσο, δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες, με δεδομένο τον απόρρητο χαρακτήρα που είχε η ενημέρωση αυτή.

Ο Τζόνσον από την πλευρά του, τόνισε ότι οι ενημερώσεις που έκανε το υπουργείο των Εσωτερικών υπερκαλύπτοντας από την άποψη της προβολής τους, από τα νέα για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας, με συνέπεια τα όσα συνέβαιναν να γίνουν αντιληπτά λίγο πριν από την δημοσιοποίηση του βίντεο (7 Οκτωβρίου 2016) που έγινε γνωστό ως “Access Hollywood” κι αναφέρεται στην προσβλητική για τις γυναίκες συμπεριφορά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. “Δε νομίζω ότι οι προειδοποιήσεις έλαβαν της προσοχής που έπρεπε, καθώς τόσο η κοινή γνώμη, όσο και τα ΜΜΕ είχαν την προσοχή τους στραμμένη σε θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο,” εξήγησε ο Τζόνσον.

Από την μεριά της, η Νίλσεν ανέφερε ότι ακόμη και σήμερα, οι αμερικανικές πολιτείες είναι αρνητικές στην δημοσιοποίηση επιθέσεων ηλεκτρονικού τύπου, καθώς φοβούνται ότι θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. “Η Αμερική ήταν το θύμα… Η Αμερική δέχθηκε επίθεση. Νομίζω ότι οι πολιτείες πρέπει να ξέρουν ότι αυτό θα γίνει γνωστό στην κοινή γνώμη,” δήλωσε η ίδια.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προσπάθησε να είναι κατευναστική απέναντι στην Φαϊνστάιν δηλώνοντας ότι το υπουργείο της, συγκροτεί μία “υποδομή αναφοράς” η οποία θα είναι “προσβάσιμη” αποκαλύπτοντας τις αμερικανικές πολιτείες, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με υποδείξεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, η γερουσιαστής επέμενε στην επιθετική της στάση, τονίζοντας ότι προετοιμάζεται ν’ αποκαλύψει τις πολιτείες που κρατούν μυστικές από την αμερικανική κοινή γνώμη, τις επιθέσεις που δέχονται.

Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, έχει προτείνει ότι οι εκλογικοί αξιωματούχοι των αμερικανικών πολιτειών, θα πρέπει να λάβουν ειδικές άδειες ασφάλειας, που θα τους επιτρέπουν να ενημερώνονται από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, σχετικά με απόρρητες πληροφορίες (ηλεκτρονικών επιθέσεων). Η Νίλσεν από την πλευρά της, τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε την πρόθεση να χορηγήσει τέτοιες άδειες, στους τρεις εκλογικούς αξιωματούχους ανά πολιτεία. Ωστόσο μέχρι σήμερα μόλις 20 από το σύνολο των 150 σε παναμερικανικό επίπεδο, έχουν λάβει αυτές τις άδειες. “Εάν έχουμε σχετικές πληροφορίες, θα ενημερώσουμε τους υπεύθυνους αξιωματούχους των πολιτειών, για την συγκεκριμένη ημέρα (της ηλεκτρονικής επίθεσης) δεν θα περιμένουμε τις άδειες,” γνωστοποίησε η Νίλσεν.

Αρκετοί γερουσιαστές ασκούν πιέσεις, ώστε όλες οι πολιτείες να έχουν ένα εφεδρικό σύστημα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, με χάρτινα ψηφοδέλτια, ώστε να μπορεί να γίνει αριθμητική καταμέτρηση στην περίπτωση που το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας τεθεί εκτός λειτουργίας ή δεχτεί κακόβουλη ηλεκτρονική επίθεση.

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Γουόρνερ προειδοποίησε: “Κάποιος πρέπει να προειδοποιήσει αυτές τις πολιτείες και τις τοπικές εκλογικές περιφέρειες, που αποφασίζουν να μην έχουν μια επιλογή διεξαγωγής της ψηφοφορίας με χάρτινα ψηφοδέλτια. Νομίζω ότι η κοινή γνώμη, έχει δικαίωμα να γνωρίζει, εάν η πολιτεία τους ή οι κοινότητες της αγνοούν το πρόβλημα.”

Πρόσφατη αναφορά του φιλελεύθερου ινστιτούτου (Center for American Progress) γνωστοποίησε ότι 14 πολιτείες χρησιμοποιούν εκλογικές μηχανές χωρίς την χρήση χάρτινων ψηφοδελτίων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις το εκλογικό αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές, στηρίζεται αποκλειστικά στα δεδομένα των μηχανών αυτών, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επαλήθευσης μέσω της καταμέτρησης χάρτινων ψηφοδελτίων.

Καθώς το Κογκρέσο απασχολείται έντονα με τα επόμενα βήματα, οι γερουσιαστές ξεκαθάρισαν ότι επιθυμούν από την κυβέρνηση την δημοσιοποίηση ενός δόγματος ανταπόδοσης των κυβερνοεπιθέσεων, με στόχο, την λήψη επιθετικών μέτρων, αλλά και μέτρων αποτροπής. Ωστόσο, αριθμός μελών της αναφερόμενης επιτροπής, υποστήριξαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει ένα τέτοιο έγγραφο.

Η Νίλσεν δήλωσε ότι θα ζητήσει το ζήτημα αυτό, τόσο με τους συνεργάτες της, αλλά και με τον πρόεδρο Τραμπ.

Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, αναμένεται να δημοσιοποιήσει μία πλήρη αναφορά για την ασφάλεια των εκλογών στις ΗΠΑ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ολοκληρώνοντας τις εργασίες της, σε ένα από τα πεδία έρευνας που διερευνά, για την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

22/03/2018 09:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: