Η Αμερική απαντά στις απειλές του Γιλντιρίμ: Έχει δικαίωμα η Κύπρος να ερευνά στην ΑΟΖ της




Επανήλθε την Τετάρτη το βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπογράμμισε ξανά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητεί και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, μετά από ερωτήματα για τις νέες απειλές της Τουρκίας. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή της κ. Βικτώριας Νούλαντ, που έγινε πριν από 6 χρόνια και η οποία αρμόζει ως απάντηση και στις σημερινές απειλητικές ανακοινώσεις των Τούρκων.

  • Η απάντηση είχε δοθεί από τη Βικτώρια Νούλαντ στο δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, που ήταν τότε ανταποκριτής του Mega Ελλάδος. Όμως, έχει και σήμερα τη σημασία της, καθώς αντέχει στο χρόνο, αφού όπως και τότε, έτσι και τώρα, οι Τούρκοι συνεχίζουν να απειλούν την κυπριακή ΑΟΖ. Η κ. Νούλαντ ήταν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Μάλιστα, η αρχική δήλωση της τότε εκπροσώπου δεν κρίθηκε καλή από την Αθήνα και τη Λευκωσία και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, για να διορθωθεί και να αλλάξει παίρνοντας από τότε τη σημερινή της μορφή, που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν για να απαντήσουν στις “πολεμικές” δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των συνεργατών του.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, απαντώντας σε συγκεκριμένο ερώτημα για τους τουρκικούς εκβιασμούς εναντίον της Κύπρου.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στην εξής ερώτηση, που υπέβαλαν -ως συνήθως- αρκετοί Έλληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι:

  • Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Γιλντίριμ χαρακτήρισε την άφιξη της Exxon στην Κύπρο ως προκλητική δράση και δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε τέτοιες «προκλήσεις». Γιατί ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ κάνει τέτοιες απειλές; Είστε πραγματικά έτοιμοι και πρόθυμοι να στηρίξετε τις δραστηριότητες της Exxon για να υποστηρίξει τα δικαιώματα της Κύπρου στην έρευνα για αναζήτηση φυσικού αερίου;

Ο αξιωματούχος τόνισε τα εξής:

«Η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε -τονίζεται- ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς (equitably) μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

File Photo: US Assistant secretary of State for European and Eurasian Affairs Victoria Nuland delivers a speech at the end of her meeting with Romanian Foreign Minister Titus Corlatean, at the Romanian Foreign Ministry Headquarters, in Bucharest, Romania, 11 January 2014. EPA, ROBERT GHEMENT
File Photo: US Assistant secretary of State for European and Eurasian Affairs Victoria Nuland delivers a speech at the end of her meeting with Romanian Foreign Minister Titus Corlatean, at the Romanian Foreign Ministry Headquarters, in Bucharest, Romania, 11 January 2014. EPA, ROBERT GHEMENT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: