H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




O κατάπλους του ερευνητικού σκάφους της Exxon Mobil στο λιμάνι Λεμεσού, η συνάντηση ΥΠΕΞ-ΓΓ των ΗΕ στη Ρώμη, οι εκποιήσεις και η έκθεση της Κομισιόν για τα ΜΕΔ, οι αντιδράσεις για την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στη Βουλή και οι εξηγήσεις του Προεδρικού, οι εκτιμήσεις των Moody’s για το τραπεζικό σύστημα και οι αυξήσεις στις αιτήσεις για άσυλο, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Η Exxon Mobil ήρθε. Τι θα κάνει η Τουρκία;» αναφέρει ότι ο ενεργειακός κολοσσός είναι συνεπής στο ραντεβού του και ότι άπαντες αναμένουν την στάση της Αγκυρας με φόντο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κομισιόν επισημαίνει πως είναι προβληματικό το υφιστάμενο νομοθετικό μας πλαίσιο για τις εκποιήσεις. Σε άλλο ρεπορτάζ η «Α» αναφέρεται στην συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον ΓΓ των ΗΕ στη Ρώμη και τα θέματα που θα συζητηθούν.

«Οι παρενέργειες Ιβάν έπιασαν και Κύπρο» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που αναφέρει ότι εγείρει θέμα το ΑΚΕΛ για την παρουσία του προέδρου του ΠΑΟΚ στην Βουλή κατά την πρόσφατη τελετή εγκατάστασης του ΠτΔ και ότι το Προεδρικό είχε στείλει κατάλογο με το όνομά του στην υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων της Βουλής. Ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι πέραν του Λευτέρη Χριστοφόρου θέση αναπληρωτή προέδρου στον ΔΗΣΥ μάλλον διεκδικούν και οι Ανδρέας Κυπριανού και Κυριάκος Χατζηγιάννης. Επίσης προβάλλεται η έκθεση του οίκου Moody’s για την πορεία των τραπεζών.

Κάτω από τον τίτλο «Δώρα Κομισιόν αντί τιμωρία» ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα και γράφει ότι δεύτερο πακέτο στήριξης της Τουρκίας ύψους 3 δις για διαχείριση του προσφυγικού αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα η Κομισιόν ενόψει της συνάντησης της Βάρνας. Αλλού γράφει πως αύξηση 27% σημειώνεται στις αιτήσεις πολιτικού ασύλου με το 37% να προέρχεται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας. Επίσης ο «Φ» αναφέρεται σε έκθεση της Επιτρόπου Κουρσουμπά για την κατάσταση των σχολικών λεωφορείων κάποια εκ των οποίων αντί να αποσύρονται, τοποθετούνται σε άλλες διαδρομές.

«Πιέσεις Κομισιόν για διευκόλυνση εκποιήσεων» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει ότι η Κομισιόν εντοπίζει αδυναμίες στις νομοθεσίες για τις εκποιήσεις και στο πλαίσιο αφερεγγυότητας και ζητά αλλαγές στο δικαστικό σύστημα για διευκόλυνση τους. Επίσης η «Χ» αναφέρεται στις συνεχιζόμενες αναπτύξεις στις θαλασσινές σπηλιές στη Πέγεια. Αλλού αναφορά γίνεται στις χαμηλές επιδόσεις της Κύπρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Καλωσορίζει την έκθεση Ουνφικύπ η Κυβέρνηση» και αναφέρεται στις δηλώσεις του ΚΕ χθες για την έκθεση του ΓΓ για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Αλλού αναφορά γίνεται στην καταδίκη σε φυλάκιση τριών μηνών σε υπόθεση κακομεταχείρισης και θανάτωσης σκύλου. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στις αναπτύξεις στις θαλασσινές σπηλιές και τη νέα άδεια από το τμήμα περιβάλλοντος.

«Αλλαγή ενεργειακών δεδομένων με πώληση ΦΑ από ‘Αφροδίτη’» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία «Καθημερινή» που γράφει ότι η Λευκωσία αφήνει πίσω την κρίση στο οικόπεδο 3 και προχωρεί στην εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Αλλού γράφει για την αποπομπή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Τραμπ. Σε άλλο θέμα αναφορά γίνεται σε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς Σαουδική Αραβία για το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας J&P.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
14/03/2018 07:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: