Φωτιά στον Κόλπο: Προάγγελος πολέμου κατά του Ιράν οι πύραυλοι κατά της Σαουδικής Αραβίας;




Οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης εκτόξευσαν ομοβροντία πυραύλων που αναχαιτίστηκαν πάνω από τη Σαουδική Αραβία, αλλά συντρίμμια ενός εκ των οποίων έπεσαν σε σπίτι στο Ριάντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

Η πυραυλική αυτή επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας, η ισχυρότερη μέχρι σήμερα, είναι δυνατόν να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην περιοχή. Οι σιίτες Χούτι υποστηρίζονται από το σιιτικό Ιράν έχοντας απέναντί τους τον σουνιτικό υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμό.

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί ανοιχτά το Ιράν ότι ενισχύει και εξοπλίζει τους Χούτι. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες αλλά οι εξελίξεις τη διαψεύδουν. Σχεδόν όλοι οι πύραυλοι που οι Χούτι έχουν εκτοξεύσει μέχρι στιγμής κατά της Σαουδικής Αραβίας έχουν «άρωμα» Ιράν και η μαζική, για πρώτη φορά χρήση τους είναι πιθανόν να προκαλέσει εξελίξεις φέρνοντας ακόμα πιο κοντά Σαουδική Αραβία και Ισραήλ έναντι του κοινού εχθρού, του Ιράν, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα από το πυρηνικό, αλλά και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως και η Σαουδική Αραβία που διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στον ισλαμικό κόσμο έναντι των «αιρετικών» μουλάδων της Τεχεράνης.

Οι τρεις από τους επτά πυραύλους που εκτοξεύτηκαν είχαν στόχο την πρωτεύουσα Ριάντ, ένας τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Χαμίς Μεσάιτ, ένας την πόλη Νάτζραν και δύο την πόλη Τζανάν, στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αραβικής κατά των Χούτι συμμαχίας, συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι.

«Η εκτόξευση πολλαπλών βαλλιστικών πυραύλων εναντίον σαουδαραβικών πόλεων είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη», υπογράμμισε ο συνταγματάρχης.

mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: