Φωτιά στον κινητήρα, η πιθανή αιτία της συντριβής του τουρκικού αεροσκάφους




Η συντριβή του τουρκικού αεροσκάφους στο δυτικό Ιράν ενδέχεται να προκλήθηκε από τη φωτιά που ξέσπασε στον κινητήρα του, δήλωσε ο Μοτζιτάμπα Καλίντι, ο εκπρόσωπος τύπου του Κέντρου διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV broadcaster, 11 άνθρωποι μεταξύ αυτών 8 επιβάτες και 3μελές πλήρωμα, επέβαιναν στο αεροσκάφος Bombardier CL60, το οποίο κατέπεσε στην επαρχία Τσαχαρμαχάλ και Μπαχτιαρί, ενώ είχε απογειωθεί από την πόλη Σαρτζάχ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

«Το αεροσκάφος συνετρίβη αφού ξέσπασε φωτιά στον κινητήρα και κάτοικοι της περιοχής είδαν το αεροσκάφος να έχει τυλιχθεί στις φλόγες», είπε ο Καλίντι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ομάδες διάσωσης έχουν ήδη φθάσει στο σημείο της συντριβής όπου έχει ξεσπάσει φωτιά.

Στο ιδιωτικό αεροσκάφος επέβαινε η κόρη ενός επιφανούς Τούρκου επιχειρηματία και οι φίλες της, που επέστρεφαν στην Τουρκία έπειτα από μια γιορτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Τουρκικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν ότι οι επιβάτες ήταν η Μίνα Μπασαράν, η κόρη του επιχειρηματία Χουσεϊν Μπασαράν και οι επτά φίλες της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν πάει να γιορτάσουν στα ΗΑΕ τον επικείμενο γάμο της Μπασαράν.

Ιρανός αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες να εντοπιστούν επιζώντες στα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Η εφημερίδα Hurriyet και τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι το Challenger 604 της καναδικής Bombardier ήταν ιδιοκτησίας της Basaran Holding Company του πατέρα της Μίνας Μπασαράν. Η εταιρεία, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και του τουρισμού. Ο Μπασαράν έχει επίσης διατελέσει αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Trabzonspor.

Οι 8 νεαρές γυναίκες είχαν αναρτήσει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία όπου ποζάρουν όλες μαζί χαμογελαστές, ενώ διασκεδάζουν στο Ντουμπάι. Μετά την είδηση του δυστυχήματος, αναρτήθηκαν περισσότερα από 7000 σχόλια κάτω από την φωτογραφία.

Η Μίνα Μπασαράν είχε επίσης αναρτήσει μια φωτογραφία όπου διακρίνεται να επιβιβάζεται στο αεροπλάνο πριν από την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ηλικίας 28 ετών, η νεαρή γυναίκα ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου του πατέρα της.

Σε ορεινή περιοχή

Όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, το δυστύχημα συνέβη στις 18.45 τοπική ώρα (17.15 ώρα Ελλάδας).

Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ αφού «ο κυβερνήτης ζήτησε άδεια να πετάξει σε χαμηλότερο υψόμετρο», εξήγησε ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ομάδων διάσωσης της ιρανικής Ερυθράς Ημισέληνου, Μορτέζα Σαλίμι, είπε πως «δύο ελικόπτερα» εστάλησαν «προκειμένου να εντοπίσουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους και τις σορούς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Την ίδια ώρα, στην ορεινή περιοχή έχουν σπεύσει οδικώς ομάδες διάσωσης, ωστόσο το αεροσκάφος κατέπεσε σε μια περιοχή σχετικά απομονωμένη, στο όρος Έλεν, όπου είχε χιονίσει το προηγούμενο διάστημα.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

11/03/2018 23:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Sputnik- AFP- Reuters- dpa
Τεχεράνη, Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: