Φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, λέει ο Τραμπ




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο και απάλλαξε τον Καναδά και το Μεξικό, φέρεται να υπαναχωρεί από τις πρωτύτερες δεσμεύσεις του για επιβολή δασμών σε όλες τις χώρες.

Χαρακτηρίζοντας το πέταμα χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ «μια επίθεση στη χώρα μας», ο Τραμπ δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η καλύτερη έκβαση για τις εταιρείες είναι να μετακινηθούν στις ΗΠΑ και επέμεινε ότι η εγχώρια παραγωγή είναι αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν επίσης στα υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς.

Αν και λίγο πριν την ομιλία του Τραμπ, ακούσθηκαν από κυβερνητικές πηγές ότι και άλλες χώρες μπορούν να αιτηθούν για εξαιρέσεις, δεν δόθηκαν ακριβείς λεπτομέρειες.

Η τοποθέτηση του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος δήλωσε ότι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και εμπορίου είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της μεταφόρτωσης προϊόντων που προβαίνει η Κίνα μέσα από τρίτες χώρες.

Με μια συνέντευξή του στο CNBC έπειτα από τις ανακοινώσεις του Τραμπ για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, ο Ρος τόνισε: «Η Κίνα έχει συμπεριφερθεί πολύ έξυπνα στην μεταφόρτωση προϊόντων μέσω τρίτων χωρών και αποσπώντας την εσωτερική ζήτηση σε άλλες χώρες, που οδηγεί τους παραγωγούς τους να προχωρούν σε πρακτικές ντάπινγκ σε εμάς».

«Οπότε η αιτία που χρειάζεται να συνεχίσουμε σε μια ευρύτερη βάση είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της μεταφόρτωσης και τα προβλήματα της μετατόπισης», συμπλήρωσε.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: