“Φαρμακερές” κουβέντες στη Βουλή για εθνικά θέματα και σκάνδαλα




Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη απόφασης επί της προτάσεως που έχει καταθέσει η ΝΔ για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας από τους Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη, σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων και την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η ολομέλεια θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία. Η ψηφοφορία θα είναι αυτοτελής, για κάθε πολιτικό πρόσωπο, και θα διεξαχθεί σε τρεις ψηφοδόχους.

Νέα Δημοκρατία : Αυξήθηκε η δαπάνη

Η γραμμή της Νέας Δημοκρατίας όπως την εξέφρασε ο εισηγητής της Κώστας Τασούλας είναι να υπερψηφισθέι η πρόταση για τα φερόμενα αδικήματα της απιστίας τελεσθέντα με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου που αφορούν τους καταχραστές του Δημοσίου, διότι υπήρξε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2015 δια παραλήψεως, και αυτό διότι το 2015 ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Ξανθός δεν φρόντισαν να υπογραφούν οι αποφάσεις για τον καθορισμό τιμών που είχαν αποφασιστεί νομοθετικά το 2013 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

«Εάν είστε από άλλο υλικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει ακόμα και ως δείγμα εμπράκτου μετανοίας, να ψηφίσετε τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ως δείγμα στοιχειώδους ευθιξίας την οποία έχει επιδείξει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν η ΝΔ, καθώς δεν ψήφισε αρνητικά στη συγκρότηση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών για φερόμενες κατηγορίες» είπε ο εισηγητής της ΝΔ , απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και πρόσθεσε ότι το «άλλο υλικό περιλαμβάνει την ευθιξία η οποία είναι συνώνυμη με το φιλότιμο».

Η παράλειψη αυτή της τιμολόγησης το 2015 επέφερε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το Δημόσιο» είπε ο Κώστας Τασούλας σημειώνοντας ότι «με βάση έγγραφο που συσχετίζεται από την εισαγγελία διαφθοράς στη δικογραφία οι τρεις υπουργοί φέρονται να έχουν προβεί σε καταστρατηγήσεις του νόμου περί ρύθμισης τιμών των φαρμάκων που επέφεραν το 2016 ζημία τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων στο δημόσιο ταμείο και τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων στους ιδιώτες που έκαναν χρήση φαρμάκων.

Αντιπερισπασμός λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο Συριζα χαρακτήρισε την ενέργεια της ΝΔ ως κίνηση αντιπερισπασμού για να βγει από τη σωρεία των σκανδάλων που βγαίνουν κάθε μέρα στην επιφάνεια» Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας. ανέφερε ότι η πρόταση δεν έχει κανένα νομικό ούτε κοινοβουλευτικό έρεισμα, δεδομένου ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, αφού μεσολάβησαν δύο Σύνοδοι (Ιανουάριος έως Σεπτέμβριο 2015, που ήταν υπουργός ο Π. Κουρουμπλής).

Σημείωσε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι πολιτικό δημιούργημα του παλαιού πολιτικού συστήματος και ότι οι διατάξεις του αποσκοπούν στο να μην αποκαλυφθούν ποτέ αδικήματα και σοβαρά εγκλήματα. «Οι διατάξεις αυτές είναι κατάπτυστες και έχουν τον χαρακτήρα του προνομιακού καθεστώτος απονομής δικαίου» είπε ο κ. Λάππας.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε πως το οικοδόμημα της σκευωρίας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση «είναι πολύ εύθραυστο και εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους συμμετείχαν σε αυτό».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να προκαλέσει πόλωση και διχασμό ως υποκατάστατο της πολιτικής της που αποτυγχάνει στον τομέα της οικονομίας.
«Τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και ετοιμάζεστε όχι για την ‘καθαρή έξοδο’ της χώρας αλλά για τη δική σας βρώμικη έξοδο από την εξουσία», πρόσθεσε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε εκ νέου τον πρωθυπουργό «αρχηγό μιας συμμορίας» που έστησε τη σκευωρία για τη Novartis με στόχο τους πολιτικούς της αντιπάλους. Προαναγγέλλοντας μάλιστα δικαστική διαμάχη είπε πως στην όλη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση υπάρχει δόλος και «κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος»

Οι τρεις Υπουργοί 

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είπε πως η αντιπολίτευση έχει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε χαχόλους και τόνισε πως η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική σε βάρος του έγινε επειδή προηγήθηκε η παραπομπή των 10 μεταξύ αυτών και βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τονίζοντας πως η κατηγορία σε βάρος του στηρίζεται σε μια και μόνη ανώνυμη καταγγελία είπε πως «ο χειρότερος δικολάβος δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την καταγγελία».

«Ήμουν ο πρώτος που μίλησε για την κλοπή των πολυεθνικών» είπε ο κύριος Κουρουμπλής και πρόσθεσε ότι κατηγορείται για ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων εταιρειών χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις που ο ίδιος να έχει υπογράψει. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: “Εγώ δεν είμαι γιος πρωθυπουργού, αλλά ούτε και υπήρξα υιοθετημένος από κανένα οικονομικό παράγοντα. Το όνομά μου είναι κρυστάλλινο”

Σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, του οποίου την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή για τα φάρμακα, ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κύριος Ξανθός τόνισε πως έχει ήδη καταρρεύσει ο «άγαρμπος αντιπερισπασμός της ΝΔ» αλλά και όλες οι γραμμές άμυνας που χρησιμοποιήθηκαν από αυτό το κόμμα όλο αυτό το διάστημα. Ο ίδιος εξήγησε ότι η επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας προσβάλλει τον κοινό νου και αποτελεί καταφανώς ανυπόστατη η προσπάθειά της να δείξει πως και η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας «μετέχει στο πάρτι των φαρμάκων».

Επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε από τους Σαμαρά και Γεωργιάδη για να καταφύγει στην πρόταση για προανακριτική επιτροπή εναντίον του ίδιου, του Ανδρέα Ξανθού και του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Όπως είπε ο ίδιος η αξιωματική αντιπολίτευση τους κατηγορεί γιατί βελτίωσαν την κατάσταση της δημόσιας υγείας, δεν πήραν μίζες και γιατί ενώ παρέλαβαν νοσοκομεία με χρέη, το Δεκέμβριο του 2017 το πλεόνασμα ήταν 370 εκατ. ευρώ.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Παύλος Πολάκης αφιέρωσε μια μαντινάδα στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό λέγοντας: «Δεν θέλω δανεικά φτερά, πετώ με τα δικά μου, για αυτό πολύ ζηλεύουνε, εμέ το πέταγμά μου»

ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Ρεπορταζ: MIgnatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: