Εργαζόμαστε για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, λέει ο Χριστοδουλίδης




Την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί ν’ αποτελεί λύση, ότι είναι αρνητική και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση εργάζεται με συγκεκριμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση δημιουργίας προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συνάντηση που είχε με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών.

Σε ερώτηση αν η ανακοίνωση χθες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας προμηνύει κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «πρόκειται για μια επανάληψη μιας ρητορικής που ακούμε το τελευταίο διάστημα για την οποία μπορώ να σας πως ο μόνος λόγος που δημόσια αναφέρεται, ο μόνος λόγος που υπάρχει η τουρκική προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα είναι γιατί, δυστυχώς, δεν επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών».

«Όλα αυτά αποτελούν δικαιολογίες και τίποτε άλλο στην επιθυμία της δικής μας πλευράς, στην επιθυμία της διεθνούς κοινότητας για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες», τόνισε.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι «δεν τίθεται υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτό το θέμα έχει συζητηθεί, υπάρχει σχετική σύγκλιση από τον προηγούμενο γύρο των διαπραγματεύσεων». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και όσο συνεχίζουν να αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα, απλά γίνεται για να καλύψουν, να θέλετε, ή να δικαιολογήσουν αυτή την αδυναμία επανέναρξης των συνομιλιών».

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης «εμάς δεν μας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη, δηλαδή δεν μας ικανοποιεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει, αυτή την στιγμή τουλάχιστον που μιλάμε, η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών και γι αυτό εργαζόμαστε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις είτε αυτές αφορούν τα Ηνωμένα Έθνη είτε αυτές αφορούν την ΕΕ, έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος».

«Είναι ξεκάθαρη η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί ν’ αποτελεί την λύση του Κυπριακού», τόνισε.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, «είναι κάτι αρνητικό και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκυπρίους και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η δημιουργία κάποιου μηχανισμού παρακολούθησης των ενεργειών της Τουρκίας o κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «από την στιγμή που καταγράφεται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή αποτελεί συμφωνία των αρχηγών των κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών – μελών, ανά πάσα στιγμή μπορεί το οποιοδήποτε κράτος μέλος να το επαναφέρει είτε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά πολύ περισσότερο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου συζητούνται τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου γίνεται η προετοιμασία και να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα».

Όντως, πρόσθεσε, «η εν λόγω αναφορά για παρακολούθηση γενικότερα της συμπεριφοράς τη Τουρκίας είναι κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό και θα αξιολογηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αναλόγως εξελίξεων».

Σε ερώτηση για τις αναφορές από τουρκοκυπριακής πλευράς για τεχνική επιτροπή στη διαχείριση των ενεργειακών πόρων απάντησε ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκίνησαν πριν από 14 χρόνια και η επίκληση του συγκεκριμένου θέματος αποτελεί μόνο δικαιολογία, ένδειξη της απροθυμίας ή της μη ετοιμότητας, αν θέλετε, για να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κινήσεις που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι τακτικισμοί, ούτε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών». Εμάς επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών «μας ενδιαφέρει πως δημιουργούνται προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, συνομιλιών που θα έχουν πραγματική προοπτική επιτυχούς κατάληξης». Άρα, πρόσθεσε, «κινούμαστε προς εκείνες τις κατευθύνσεις, όπου θεωρούμε ότι μπορεί να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία, να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την Τουρκία, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο που έχω προαναφέρει».

«Κάποιες από τις κινήσεις μας είναι δημόσια γνωστές, κάποιες άλλες, αντιλαμβάνεστε, ότι δεν μπορούν να γίνουν δημόσια γνωστές γιατί δεν επιθυμούμε να επηρεαστεί η ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά τους», είπε.

Είδαμε πολύ πρόσφατα στη Βάρνα, σημείωσε, «ενδεχομένως για πρώτη φορά σε μια Σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία να τίθενται ξεκάθαρα τα θέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Είναι σημαντικό ότι αυτό το μήνυμα έχει σταλεί ξεκάθαρα προς τον κ. Ερντογάν, είναι σημαντικό ότι γίνονται ενέργειες και προς τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η προσπάθεια μας αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Γιατί όπως είπα προηγουμένως, πρόσθεσε, «δεν μας ενδιαφέρει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών μας ενδιαφέρει η ουσία».

Σε ερώτηση για το δείπνο μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο να σας ανακοινώσω, αναμένουμε και μόλις ενημερωθούμε σχετικά από πλευράς Ηνωμένων Εθνών θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις».

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ,Λευκωσία
29/03/2018 15:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: