«Επιβάλετε κυρώσεις στην Τουρκία, άμεσα», απαιτεί ο Αμερικανός γερουσιαστής Λάκφορντ




Για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία καλεί την Αμερικανική κυβέρνηση ο James Lankford, Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από την Οκλαχόμα, με άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Αφορμή στάθηκε η καταδίκη σε επταετή κάθειρξη στον Αμερικανό πολίτη, τουρκικής καταγωγής, Serkan Gölge, με την κατηγορία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Αρκετοί ακόμη Αμερικανοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του Ευαγγελιστή Πάστορα Andrew Brunson, βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές με διάφορες κατηγορίες που σχετίζονται με τις εκκαθαρίσεις του καθεστώτος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο άρθρο του ο Lankford.

Με οδηγία που εκδόθηκε στις 12 Ιανουαρίου, το State Department προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία να ξανασκεφτούν το ταξίδι τους σε αυτή τη χώρα καθώς συντρέχουν λόγοι πολιτικών διώξεων και είναι υψηλός ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων.

Όπως σημειώνει ο Lankford, η οδηγία από το State Department είναι χρήσιμη, όμως μετά την καταδίκη του Serkan Gölge, επιβάλλεται η Αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω δράση και πρωτοβουλίες.

Η Αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμβουλεύσει τους ιδιοκτήτες Αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία για την ασφάλεια των εργαζομένων τους και τους κινδύνους που διατρέχουν πριν συνεχίσουν ή επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.

Επίσης θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην παρατεταμένη και παράνομη φυλάκιση Αμερικανών πολιτών.

Τέλος, όπως σημειώνει ο Γερουσιαστής Lankford, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ μπορεί να αρνηθεί την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε Τούρκους αξιωματούχους που έχουν γνώση της παράνομης κράτησης και καταδίκης Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία.

Ο Γερουσιαστής Lankford δεν παραγνωρίζει στο άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal την ανάγκη της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του Ισλαμιστικού κινδύνου, αλλά καλεί παράλληλα την Αμερικανική κυβέρνηση να δει ρεαλιστικά το πρόβλημα με το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία.

13/03/2018
Washington, DC, USA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: