Επιτέλους δώστε του τα εύσημα που του αναλογούν: Ο Ντ. Τράμπ και η Βόρεια Κορέα…




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η χθεσινή ημέρα ήταν καθοριστική για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα θέματα διεθνούς πολιτικής, αλλά και μια ημέρα μεγάλης δικαίωσης για τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ. Το καθεστώς Κίμ, στη Βόρεια Κορέα, εξέφρασε την επιθυμία, στην περίπτωση που λάβει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του, να διακόψει και στη συνέχεια να απεμπολήσει τελείως το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Τη χρονιά που πέρασε, οι αλλεπάλληλες δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, και η κόντρα του Αμερικανού Προέδρου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, είχαν προκαλέσει διεθνή ανησυχία για μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση στην Χερσόνησο της Κορέας, στην πιο στρατικοποιημένη περιοχή του πλανήτη.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Τράμπ, λόγω των σκληρών δηλώσεων του και της αντιπαράθεσης με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κίμ, είχε γίνει αποδέκτης των γνωστών πλέον επιθέσεων στο πρόσωπό του, με κοσμητικά επίθετα του τύπου, πολεμοχαρής, επικίνδυνος, και άλλους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κανείς δεν έμπαινε στον κόπο να προσέξει, ότι η φραστική εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου, συνοδεύονταν από μια καλοσχεδιασμένη στρατηγική, που έφερνε αργά, αλλά σταθερά το καθεστώς τη Βόρειας Κορέας και τον ηγέτη του σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Μια από τις μεγαλύτερες νίκες (ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής για τον Πρόεδρο Τράμπ) αυτής της καλοσχεδιασμένης στρατηγικής, ήρθε τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τη σύμφωνη γνώμη της Κίνας και της Ρωσίας, δέσμη κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Το επιστέγασμα της νίκης ήρθε χθες όταν έγινε γνωστό, από αξιωματούχους της Νοτιάς Κορέας που είχαν πάει στη Βόρεια Κορέα για συνομιλίες, ότι το καθεστώς Κίμ, είναι ανοικτό σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, σχετικά με τη διακοπή του πυρηνικού του προγράμματος.

Η Βόρεια Κορέα, εξέφρασε την επιθυμία για ειλικρινείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ αναφορικά με αποπυρηνικοποίηση και αποκατάσταση των σχέσεων, και μάλιστα είπε ότι θα αποφύγει τις προκλήσεις κατά τη διάρκεια του διαλόγου.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δεν επιβεβαίωσε πλήρως τα λεγόμενα της αντιπροσωπείας της Νότιας Κορέας, και απλά ανέφερε ότι οι δυο πλευρές “ήρθαν σε ικανοποιητική συμφωνία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον ηγέτη του καθεστώτος, Kim Jong Un.

Ο Λευκός Οίκος και ο ίδιος ο Πρόεδρος, Τράμπ, έδειξαν αυτοσυγκράτηση στην αντίδρασή τους, απέναντι σε αυτά τα καλά νέα. Ο Πρόεδρος, κρατώντας μια πισινή, ανέφερε ότι μπορεί να πρόκειται για, “ψεύτικη ελπίδα”. Και κανείς δεν μπορεί να τον αδικήσει, διότι το παρελθόν της Βόρειας Κορέας, όσο αφορά την τήρηση συμφωνιών δεν είναι και το καλύτερο.

Εκείνο όμως που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, είναι ότι ο Ντόναλντ Τράμπ, βοήθησε στο να υπάρξει αυτή η θετική εξέλιξη ή έστω η ελπίδα θετικής εξέλιξης. Η τακτική της προσωπικής κόντρας υψηλών τόνων και της αφόρητης πίεσης έναντι του Κίμ, από τον Αμερικανό Πρόεδρο, είναι ίσως ο πλέον σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στο άνοιγμα της Βόρειας Κορέας με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στις συνομιλίες με τους απεσταλμένους του Προέδρου της Νότιας Κορέας, Μούν, και τώρα την πιθανότητα, απευθείας συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τακτική του “τρελού’, όπως αποκαλείται η τακτική που εφαρμόζει ο Τράμπ, δεν είναι κάτι καινούργιο στις διεθνείς σχέσεις. Ο Πρόεδρος, Ρίτσαρντ Νίξον, μαέστρος, παρά το σκάνδαλο Γουοτεργκέητ και την παραίτησή του, είχε κατά κάποιο τρόπο καθιερώσει αυτή τη στρατηγική, που στην ουσία φέρνει τους αντιπάλους να πιστεύουν ότι είσαι ικανός για όλα.

Μην ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος Τράμπ, έχει απειλήσει να εξαφανίσει τη Βόρεια Κορέα από το χάρτη, προκαλώντας επιθέσεις από σειρά ηγετών και μέσων ενημέρωσης σε όλο τον πλανήτη. Έχει απειλήσει να ρίξει “fφωτιά και οργή”, στη  Βόρεια Κορέα και έχει αποκαλέσει τον Κίμ, “Little Rocket Man”.

Αν και κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί αυτός ο σκληρός, προκλητικός, τρελός, τόνος του Προέδρου, δεν πέρασε απαρατήρητος στη Βόρεια Κορέα. Έχει κάνει τον Κίμ και το καθεστώς του να αναρωτιούνται μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει ο Τράμπ.

Σε κάθε περίπτωση, η τακτική του “τρελού”, μαζί με την άψογα σχεδιασμένη, στρατηγική της ομάδας εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Προέδρου, δείχνει ότι φέρνει αποτελέσματα και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην επίλυση της πιο επικίνδυνης κρίσης του διεθνούς συστήματος, και ενός δύσκολου προβλήματος, το οποίο αρκετοί Πρόεδροι των ΗΠΑ, απέτυχαν παταγωδώς να επιλύσουν.

Βέβαια, όπως θα έλεγε και ο θρυλικός Αμερικανός Πρόεδρος, Ρόναλντ Ρέηγκαν, “Trust and Verify”, (εμπιστεύσου αλλά εξακρίβωσε).

Όπως και να έχει ο Πρόεδρος Τράμπ αξίζει να του αποδοθούν εύσημα, έστω και για την πιθανότητα εξαφάνισης της πιθανότητας ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Ας τους τα δώσουν επιτέλους, εχθροί και φίλοι.

 

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Μέλος του The International Institute of Strategic Studies. 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: