Επίσκεψη – μήνυμα Πούτιν στην Κριμαία τέσσερις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

Russian President Vladimir Putin speaks in front of his supporters during a rally concert celebrating the fourth anniversary of Russia’s annexation of Crimea at Nakhimov Square in Sevastopol, Republic of Crimea, Russia, 14 March 2018. Moscow declared the Ukrainian Black Sea peninsula becoming part of Russia in the Kremlin in Moscow 18 March 2014, two days after Crimeans voted overwhelmingly to secede from Ukraine and join Russia. EPA, SERGEI CHIRIKOV
Τέσσερις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιθεώρησε σήμερα τις εργασίες για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας που θα συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία χαιρετίζοντας σε ομιλία του την «αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης» με την προσάρτηση της χερσονήσου από την Ρωσία.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, προκαλώντας την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντούτοις πολλοί Ρώσοι θεωρούν την προσάρτηση ως αποκατάσταση της εξουσίας της Μόσχας σε μια περιοχή που τη θεωρούν ιστορικά ρωσική.

Η οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, μήκους 19χλμ στον Πορθμό Κερτς, την οποία κάποιοι Ρώσοι την αποκαλούν «γέφυρα του Πούτιν» είναι σχεδιασμένη να συνδέσει την Κριμαία με το ρωσικό δίκτυο μεταφορών.

Η γέφυρα θεωρείται ζωτικής σημασίας από το Κρεμλίνο για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία και για συμβολικούς λόγους αλλά και ως μια οικονομική σανίδα σωτηρίας για την περιοχή.

Συνοδευόμενος από αξιωματούχους με προστατευτικά κράνη, ο Πούτιν ξεναγήθηκε στο κεντρικό τμήμα της γέφυρας που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και φωτογραφήθηκε με εργάτες.

«Αυτό που έχετε κάνει ήδη είναι εντυπωσιακό», τους δήλωσε.

Οι υπεύθυνοι του έργου τόνισαν στον Ρώσο πρόεδρο ότι το κομμάτι της γέφυρας για την οδική κυκλοφορία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την παράλληλη σιδηροδρομική γέφυρα.

«Θα ήταν καλό να την ολοκληρώσετε έγκαιρα για την περίοδο των διακοπών», τόνισε ο Πούτιν, με τον δισεκατομμυριούχο Αρκάντι Ρότενμπεργκ να απαντά: «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Ο Ρότενμπεργκ, η εταιρεία του οποίου (Stroygazmontazh) έχει αναλάβει την κατασκευή της γέφυρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους αργότερα ότι το οδικό τμήμα της γέφυρας θα ανοίξει από τις 9 Μαΐου την «Ημέρα της Νίκης», την επέτειο της νίκης της Ρωσίας του 1945 επί της ναζιστικής Γερμανίας.

«Η μοναδικότητα της γέφυρας έγκειται στο γεγονός ότι όλα εδώ είναι ρωσικά», δήλωσε ο Ρότενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται στις μαύρες λίστες αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων, γεγονός που κατέστησε δύσκολο για την εταιρεία του να εισάγει υλικά και τεχνολογία από την Δύση.

Σε ομιλία που έκανε αργότερα ο Ρώσος πρόεδρος σε υποστηρικτές του στην Σεβαστούπολη χαιρέτισε την «αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», που έγινε με την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως ένα παράδειγμα «πραγματικής δημοκρατίας».

14/03/2018 19:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
Πορθμός Κερτς, Ρωσία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal