Ελληνες και Αρμένιοι της Αμερικής τάσσονται κατά της πώλησης μαχητικού F-35 στην Τουρκία

File Photo: US Vice President Mike Pence delivers a speech to US troops while standing next to a F-35 fighter jet at Yokota Air Base in Tokyo, Japan, 08 February 2018. EPA, FRANCK ROBICHON
Με τίτλο «Η Τουρκία είναι αναξιόπιστη σύμμαχος: Πείτε όχι στην πώληση μαχητικών F-35 στην Τουρκία», το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή Αμερικής (ANCA) καταχώρησαν διαφήμιση στην εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης», στο πλαίσιο της κοινής τους εκστρατείας για τη διαφώτιση της αμερικανικής κοινής γνώμης και του Κογκρέσου.

Η κοινή εκστρατεία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα σχεδόν μήνα στο διαδίκτυο, με συγκέντρωση υπογραφών προς μέλη της αμερικανικής Γερουσίας, περιγράφοντας την Τουρκία ως τη χειρότερη σύμμαχο που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ.

«Ζητήστε από τον γερουσιαστή σας να σταματήσει την πώληση F-35 στο αντιαμερικανικό καθεστώς της Τουρκίας του Ερντογάν. Συνταχθείτε με το HALC και την ANCA αντιτιθέμενοι στην ριψοκίνδυνη πώληση των πλέον προηγμένων αμερικανικών μαχητικών σε μία χώρα η οποία μπορεί κάλλιστα να στρέψει τα F-35 εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων ή περιφερειακών μας συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αρμενίας».

Εκδήλωση

Στο πλαίσιο των διαφωτιστικών του προγραμμάτων ενημέρωσης της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας πραγματοποίησε την Τετάρτη – ημέρα που καταχωρήθηκε η διαφήμιση στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» – εκδήλωση, στην οποία έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Ντέιβιντ Φίλλιπς «Μία αβέβαιη σύμμαχος: Η Τουρκία υπό την δικτατορία του Ερντογάν». Ο κ. Φίλλιπς είναι πρώην σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και διευθυντής του Προγράμματος Οικοδόμησης Ειρήνης και Δικαιωμάτων, στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη των Ανθρωπίνων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ο συγγραφέας που ήταν παρών στην εκδήλωση, είχε συνομιλία με τον διευθυντή του HALC, Έντι Ζεμενίδη και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Το βιβλίο εξηγεί πως ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία, παρουσιάζοντας ένα ήπιο πρόσωπο που ξεγέλασε πολλούς και στην Τουρκία και διεθνώς, παρά το γεγονός ότι σ’ όλη τη σταδιοδρομία του είχε αφήσει καθαρές ενδείξεις για τα πιστεύω και τις προθέσεις του.

«Όλοι πίστευαν πως με τον Ερντογάν η Τουρκία θα μετασχηματιζόταν σε καλή σύμμαχο. Όμως ξεγελάστηκαν. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τη θρησκεία για να προκαλέσει κοινωνικές διαιρέσεις. Υπήρχαν ενδείξεις από τις αρχές του 2002, όμως πιστεύαμε ότι θα φέρει κάτι καλύτερο», είπε ο Ντέιβιντ Φίλλιπς.

Ο συγγραφέας παρέθεσε πολλά παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν τον τίτλο του βιβλίου για την αναξιοπιστία της Τουρκίας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι καθώς αυτό εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2016, έχει ξεπεραστεί σε πολλά σημεία.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα που είπε είναι ότι θα πρέπει να πάψουν οι ΗΠΑ να είναι όμηρος του Ινσιρλίκ και να αναζητήσουν άλλες επιλογές.

Ο κ. Φίλλιπς ανέφερε ότι η Τουρκία βοήθησε στη δημιουργία του ISIL και χαρακτήρισε ως μεγάλη φάρσα την πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, που είχε εξαγγείλει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα σε κάθε γειτονική χώρα.

Όσο για το Κυπριακό, είπε πως δεν πιστεύει ότι με τον Ερντογάν στην εξουσία μπορεί να βρεθεί λύση.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 16/03/2018 19:35

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal