Ο Ήλιος δεν ανατέλλει για όλους: Στη φυλακή οι ηλικιωμένοι για να βρουν τροφή και στέγη




Στη “Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου” φαίνεται ότι δεν έχουν όλοι μια θέση στον…ήλιο. Η Ιαπωνία κατασκευάζει ειδικές πτέρυγες στις φυλακές μόνο για ηλικιωμένους κρατούμενους για να αντιμετωπίσει τον αριθμό ρεκόρ εγκλημάτων που διαπράττουν ηλικιωμένοι πολίτες – ένα αυξανόμενο πρόβλημα που προκάλεσε η φτώχεια σε μια κοινωνία που γερνάει.

Οι ηλικιωμένοι στην Ιαπωνία, διαπράττουν μικρά εγκλήματα, ώστε να μπορούν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή με σταθερότητα και μέσα σε μια κοινότητα για να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά.

Σύμφωνα με το Bloomberg Businessweek, οι συλλήψεις που αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αυξάνεται ραγδαία περισσότερο από κάθε άλλον δημογραφικό δείκτη της χώρας. Το ποσοστό εγκληματικότητας ηλικιωμένων, κυρίως  γυναικών, σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια, και περίπου το 20% στις φυλακές είναι πλέον ηλικιωμένοι.

Διάγραμμα με την εξέλιξη των εγκλημάτων που διέπραξαν άτομα ανω των 60 ετών στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια. Με μπλε γραμμή οι κλοπές.
Διάγραμμα με την εξέλιξη των εγκλημάτων που διέπραξαν άτομα ανω των 60 ετών στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια. Με μπλε γραμμή οι κλοπές.

Η Ιαπωνία, με τον γηραιότερο πληθυσμό του κόσμου (το 27,3% των πολιτών της είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δεν το είχε προβλέψει.

Από το 1980 έως το 2015, ο αριθμός των ηλικιωμένων που ζούσαν μόνοι αυξήθηκε περισσότερο από 6 φορές, σε σχεδόν 6 εκατομμύρια. Και μια έρευνα του 2017 από την κυβέρνηση του Τόκιο διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους έφτασαν στο τέλος να ζουν μόνοι τους. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά λένε ότι δεν έχουν κανέναν να στραφούν όταν χρειάζονται βοήθεια.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι  συχνά οι πιο οικονομικά ευάλωτες. Σχεδόν οι μισές ηλικίας 65 και άνω, ζουν μόνες σε συνθήκες φτώχειας.

“Ο σύζυγός μου πέθανε πέρυσι”, λέει μία κρατούμενη. “Δεν είχαμε παιδιά, έτσι ήμουν μόνη μου. Πήγα σε ένα σούπερ μάρκετ για να αγοράσω λαχανικά και είδα ένα πακέτο βοείου κρέατος. Το ήθελα, αλλά σκέφτηκα ότι θα ήταν οικονομικό βάρος. Έτσι το πήρα.

Το κράτος δεν είχε προνοήσει να θεσπίσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αποκατάστασης για τους ηλικιωμένους και τώρα το κόστος για τη φυλάκισή τους αυξάνεται γρήγορα. Οι δαπάνες που συνδέονται με τη φροντίδα των ηλικιωμένων είχαν αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα ετήσια ιατρικά έξοδα στις σωφρονιστικές εγκαταστάσεις που ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια γιεν (περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια) το 2015, αύξηση 80% από μια δεκαετία πριν. Εξειδικευμένοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί για να βοηθούν τους ηλικιωμένους κρατουμένους στις καθημερινές δραστηριότητες.

Σε ορισμένες εγκαταστάσεις,ο σωφρονιστικός υπάλληλος έχει μετατραπεί σε νοσηλευτής. Ο Σατόμι Κέζουκα, βετεράνος αξιωματικός στη φυλακή γυναικών Tochigi, περίπου 60 μίλια βόρεια του Τόκιο, αναφέρει ότι τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν τώρα και την αντιμετώπιση της ακράτειας.

«Νοιώθουν ντροπή και κρύβουν τα εσώρουχά τους», λέει για τους κρατουμένους. “Τους λέω να τα φέρουν και θα τα πλύνουμε”. Περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών σωφρονιστικών υπαλλήλων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους μέσα σε τρία χρόνια.

Πηγή: bloomberg

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: