Μετά την έξοδο από το Μνημόνιο η αύξηση του κατώτατου μισθού, λέει η Έφη Αχτσιόγλου




Μετά τον Αύγουστο του 2018, με την έξοδο από το Μνημόνιο, βλέπει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τότε εκτιμά ότι θα ήταν δυνατό, να γίνουν κάποιες διορθώσεις και στον ΕΦΚΑ. Στο μεσοδιάστημα, η υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να πληρώσει σχεδόν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων συντάξεων.

Η υπουργός Εργασίας, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής στην Εργασία, δηλαδή η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ολοκληρωθεί με την έξοδο από το Μνημόνιο, εκτιμώντας ότι οι θεσμοί και οι πολιτικές ηγεσίες της ευρωζώνης θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση και η τέταρτη αξιολόγηση, αλλά και η συζήτηση για το μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας και τη ρύθμιση του χρέους θα κλείσουν χωρίς προβλήματα.

Σε σχέση με τις συντάξεις, η κα Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να πληρώσει σχεδόν το σύνολο των ληξιπρόθεσμω ν συντάξεων έως τον Αύγουστο, σημείωσε πως σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 85.000 κύριες συντάξεις, ενώ το τελευταίο δίμηνο έχει ξεμπλοκάρει η καταβολή των επικουρικών.Πρόσθεσε δε ότι τα οικονομικά του ΕΦΚΑ έχουν βελτιωθεί κι έτσι θα είναι δυνατό να γίνουν κάποιες διορθώσεις, ειδικά μετά τη λήξη του Μνημονίου. Άφησε επίσης ανοικτό, για τότε και το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις.

Διευκρίνισε ωστόσο πως οτιδήποτε αφορά το ασφαλιστικό προαπαιτεί συμφωνία με την τρόικα, και παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να επιστραφούν στους συνταξιούχους οι παρακρατήσεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) αν δεν συμφωνήσουν οι θεσμοί.

Αναφερόμενη στο ύψος των εισφορών, η υπουργός Εργασίας διέψευσε ότι υπάρχουν αυξήσεις, λέγοντας ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλει μικρότερες εισφορές σε σχέση με το παρελθόν.

Παραδέχτηκε όμως ότι ένα μέρος των εργαζόμενων πληρώνει μεγάλες εισφορές, όμως τόνισε πως πρόκειται για μικρό αριθμό έναντι του συνόλου.

Η τοποθέτηση της κ. Αχτσιόγλου ήλθε στον απόηχο σύστασης του ΟΟΣΑ για μείωση των εισφορών που βαραίνουν τις μεικτές αποδοχές των χαμηλόμισθων, με κίνδυνο να διολισθήσουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: