“Έχουμε αποκαταστήσει τις επαφές με τους Ταλιμπάν εδώ και χρόνια”, παραδέχεται η Μόσχα




Η Ρωσία είχε αποκαταστήσει επαφές με τους Ταλιμπάν πριν από μερικά χρόνια, με σκοπό να αποσπάσει εγγυήσεις για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών και των ρωσικών αποστολών στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου αρμόδιος για το Αφγανιστάν και διευθυντής της 2ης Διεύθυνσης για την Ασία του ρωσικού ΥΠΕΞ Ζαμίρ Καμπούλοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για εμάς ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε τα σχέδια που είχαν οι Ταλιμπάν για τους δικούς μας πολίτες»

Παράλληλα ο Καμπούλοφ, αναφερόμενος στις επικρίσεις της Ουάσιγκτον , σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα πουλάει όπλα στους Ταλιμπάν, είπε ότι οι αμερικανικές επικρίσεις διατυπώνονται για να καλυφθούν οι αποτυχίες των ΗΠΑ στη χώρα αυτή.

«Στα 17 χρόνια παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το μόνο που έγινε ήταν να επιδεινωθεί η κατάσταση» είπε ο Καμπούλοφ , προσθέτοντας ότι κατά την άποψη της Ουάσιγκτον υπαίτιοι για την κατάσταση αυτή στο Αφγανιστάν και κύρια αιτία των αποτυχιών των ΗΠΑ είναι η Ρωσία , το Ιράν και το Πακιστάν.

Ο Καμπούλοφ είπε ότι, σύμφωνα με τις ρωσικές εκτιμήσεις, στο Αφγανιστάν πολεμούν περισσότεροι από 7.000 μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» και περίπου 3.000 έφεδροι , παρότι, όπως είπε, ενδέχεται να είναι και περισσότεροι.

Ο ίδιος προσέθεσε επίσης ότι η Ρωσία επικροτεί την διακήρυξη που ενέκριναν οι συμμετέχοντες στην Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν που πραγματοποιήθηκε στην Τασκένδη , στην οποία επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την διευθέτηση της κρίσης στο Αφγανιστάν παρά μόνο η λύση του απευθείας διαλόγου μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν. Επισημαίνοντας ότι προς το παρόν οι ηγέτες των Ταλιμπάν δεν έχουν απαντήσει ούτε θετικά ούτε αρνητικά στην πρόταση αυτή που έγινε από την αφγανική κυβέρνηση , εξέφρασε την ελπίδα για το ότι « η απάντηση τους θα είναι θετική».

Η Διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν «Ειρηνευτική διαδικασία, συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και περιφερειακή συνεργασία» πραγματοποιήθηκε στην Τασκένδη στις 27 Μαρτίου.

29/03/2018 15:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ TASS
Μόσχα, Russian Federation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: