Έχασε το μέτρο ο Ερντογάν: Ίσως εμποδίσουμε και τα πλοία της ExxonMobil και της Total




Τον ρόλο του «χωροφύλακα» στην ανατολική Μεσόγειο θέλει να παίξει ο Ταγίπ Ερντογάν και αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις που έκανε και σήμερα πετώντας προς την Αφρική όπου πραγματοποιεί περιοδεία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσες με περίσσιο θράσος πως ό,τι έγινε με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην Κυπριακή ΑΟΖ αποδεικνύει ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας.

Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως η Τουρκία ενδεχομένως να εμποδίσει και τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil και της γαλλικής Total, τονίζοντας μάλιστα πως συζήτησε το θέμα με τον Γάλλο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Αποκάλυψε μάλιστα πως ο Γάλλος ομόλογός του, του ζήτησε να είναι ηπιότερος στο θέμα της Κύπρου και τόνισε: “Θέλει να είναι πιο ήπια η στάση μας στο θέμα της Κύπρου και της ΑΟΖ. Κι εγώ του εξήγησα ότι συμπεριφερθήκαμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.

Συνεχίζοντας τις προκλήσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες από την Κύπρο και στρέφοντας τα «πυρά» του κατά του Νίκου Αναστασιάδη είπε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με διαπραγματεύσεις με το κατοχικό καθεστώς με ποιους και πως θέλει να κάνει τις έρευνες.

«Οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνουν μαζί και το προϊόν που θα εξορυχθεί πρέπει να διαμοιραστεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν φαίνεται πως θα ανεβάσει την ένταση ακόμα περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς προανήγγειλε και έρευνες του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΑ, ΜΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: