Δύσκολες οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά: Σε απόσταση μέχρι νεοτέρας…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU.COM 

Ο διχασμός που αναδείχθηκε στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για τις μετεκλογικές συνεργασίες, έφερε ξανά συζητήσεις που διεξάγονται από τις εκλογές του 2012 για την πολιτική συμπόρευσης των λεγόμενων κεντροαριστερών σχημάτων, με τα δύο μεγάλα κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης όλα δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση συνεννόησης με πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της «Κεντροαριστεράς», ενώ παράλληλα παραμένει ανοιχτή η ευρύτερη πρόσκληση συγκρότησης ενός μεγάλου προοδευτικού πυρήνα κατά των συντηρητικών δυνάμεων. Αυτό τόνισε στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας πως ούτως ή άλλως στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του βρίσκεται η διάθεση για προοδευτικές συνεργασίες.

Στην κυβέρνηση ήδη έχουν ανοίξει οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κάτι που εκφράζεται με την αποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα των προσκλήσεων που του απευθύνονται να συμμετέχει σε συνόδους  ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών.

Ωστόσο στην Ελλάδα από πλευράς Κινήματος Αλλαγής τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Έτσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας χθες στον Real Fm και σχολιάζοντας το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε «καθαρές κουβέντες». Παράλληλα τόνισε πως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι “απολύτως ανοιχτοί” σε συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα και τα πολιτικά του λάθη.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναλύοντας το τι εννοεί «καθαρές κουβέντες», αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία:

  • 1. Μία πολιτική αυτοκριτική, που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις επιλογές 2010-2015.
  • 2. Μια αποστασιοποίηση από τις επιλογές που έγιναν μετά το 2011, που η στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ μετατράπηκε σε πολιτική ταύτιση.
  • 3. Μια σοβαρή πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με την ανάγκη για την ανατροπή της λιτότητας.
  • 4. Μια καθαρή στάση σε ό,τι αφορά στα ζητήματα διαφθοράς, τα ζητήματα θεσμικής αναβάθμισης της ελληνικής Πολιτείας.

 «Βρισκόμαστε όμως πολύ μακριά από αυτά και δε νομίζω πως αυτός ο διάλογος έχει κανένα νόημα σε αυτή τη φάση παρά μόνο με πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι και το μόνο εφικτό σενάριο αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Άλλωστε η απόσταση που υπάρχει στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής εκφράστηκε ανοιχτά από τον Γιάννη Ραγκούση και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Συγκεκριμένα ο κ. Ραγκούσης ζήτησε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τη ΝΔ, ενώ, αντίθετα ο κ. Βενιζέλος κάλεσε στη δημιουργία μετώπου κατά της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου ο κ. Τζανακόπουλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός λέγοντας ότι πρόκειται για «μια γελοία πολιτική τοποθέτηση που δεν είναι άξια σχολιασμού».

Πάντως να σημειωθεί ότι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπόρευσης με δυνάμεις από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, άφησε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο το βράδυ. Από το βήμα του Φόρουμ: “Προοδευτική συμμαχία για μια άλλη Ευρώπη” ο κ. Τσίπρας άσκησε μεν κριτική στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα για το παρελθόν, την ίδια στιγμή όμως κάλεσε στη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου κατά της λιτότητας.

«Η μάχη της ηγεμονίας δεν είναι ανάμεσα στους νεοφιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς. Υπάρχει σε αξιακό πεδίο ο δικός μας πόλος, των προοδευτικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

  • «Αυτός ο πόλος καλείται να προσέλθει στον κοινωνικό αλλά και τον πολιτικό ανταγωνισμό. Προσέρχεται όμως κατακερματισμένος.  Είναι αναγκαίο, να μιλήσουμε σήμερα για την ανάγκη μιας νέας ευρωπαϊκής αριστεράς που θα είναι πολύ πιο ριζοσπαστική και μαχητική για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας με απώτερο στόχο να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια για τις αναγκαίες τομές που έχει ανάγκη η ΕΕ για να έχει μέλλον». 

Σε ότι αφορά, τέλος, στην σοσιαλδημοκρατία ανέφερε:

  • «Οι ευθύνες της ευρωσοσιαλδημοκρατίας για την πρόσδεσή της στο άρμα της δεξιάς είναι δεδομένες. Αποδόθηκαν και από τους λαούς της Ευρώπης.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο χώρος αυτός κατάφερε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90  να εκφράσει χώρους εργασίας πανευρωπαϊκά και κατόρθωσε να αποτελέσει τον πολιτικό φορέα που έθετε ως κομβικά στοιχεία την προστασία της εργασίας και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους¨.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: