Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ξεκίνησε την ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, θυμίζοντας στιγμές συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά.
Σημείωσε ότι στην Ευρώπη συγκρούονται τρία σχέδια για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα: “Το πρώτο είναι να μείνουν όλα ίδια, σαν να μην υπήρξε κρίση, σαν να μην υπήρξε Brexit. Είναι το σχέδιο που υπονομεύει τους ιδρυτικούς σκοπούς της Ευρώπης και απειλεί τη συνοχή και το μέλλον της. Το δεύτερο σχέδιο είναι αυτό του ακροδεξιού λαϊκισμού, που βασίζεται στη λογική της περιχαράκωσης, και σε ξενοφοβικές και αντιδραστικές αντιλήψεις. Και το τρίτο σχέδιο το οποίο διαμορφώνεται – και χαίρομαι που η κ. Γεννηματά κατέθεσε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες – είναι σχέδιο για μια προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη, για την Ευρώπη της δημοκρατίας, που στόχο της έχει την καταπολέμηση των ανισοτήτων”.
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι τα βασικά ερωτήματα που τίθενται, είναι “με ποιούς όρους θα πετύχουμε τη ρήξη με το παρελθόν που γέννησε την κρίση, με ποιές πολιτικές θα απαντήσουμε άμεσα, κυρίως σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και με ποιές δυνάμεις θα δημιουργήσουμε εκείνη την προοπτική που ζητά η κοινωνία και η νέα γενιά”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι “η στρατηγική θέση του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ήταν μικρό κόμμα, δεν ήταν πώς θα γίνει μεγάλο κόμμα που θα κυριαρχήσει και θα καλύψει όλο το χώρο. Η στρατηγική ήταν ότι πρέπει να υπάρξει ένας αστερισμός, μια μεγάλη παράταξη με πολλά και διάφορα πολιτικά υποκείμενα. Ένας τέτοιος λοιπόν συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, μπορεί να αναλάβει το μεγάλο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας. Και αυτό αποτελεί μια ειλικρινή απάντηση στρατηγικού χαρακτήρα”.