Δικαίωση Ιωάννου, εναντίον Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων




Η Τουρκία δεν καταχώρησε έφεση στην υπόθεση της Ανδριανής Ιωάννου, γεγονός που καθιστά τελεσίδικη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την οποία κρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο ως «παρατεταμένες και αναποτελεσματικές» οι διαδικασίες της επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

Οι διάδικοι είχαν περιθώριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου να εφεσιβάλουν την απόφαση, ωστόσο καμία πλευρά δεν το έπραξε. Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με το ΕΔΑΔ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι «η εν λόγω απόφαση έχει καταστεί τελεσίδικη βάσει το Άρθρου 44§2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο δικηγόρος της κ. Ιωάννου, Αχιλλέας Δημητριάδης, δήλωσε ότι εφόσον η απόφαση έχει τελεσιδικήσει «η Τουρκία παραδέχεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δικαστήριο έβγαλε σωστή απόφαση». Άρα, συνέχισε, «παραδέχεται ότι η επιτροπή, για τους λόγους που λέει η απόφαση, είναι αναποτελεσματική».

Συνέχισε, λέγοντας ότι αναμένει πλέον από την Άγκυρα να καταβάλει τις αποζημιώσεις, καθώς και να ετοιμάσει έκθεση για το σχέδιο δράσης των ατομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ιωάννου είχε προσφύγει το 2008 στην επιτροπή, ζητώντας αποζημιώσεις για πέντε τεμάχια γης στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού που είχε λάβει ως δώρο από την θεία της, με τις απαιτήσεις να ανέρχονται σε 1,8 εκ. στερλίνες ή €2.285.000 περίπου.

Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ τον Οκτώβριο του 2014. Στις 12 Δεκεμβρίου 2017, το Δικαστήριο στο Στρασβούργο χαρακτήρισε αναποτελεσματικές τις διαδικασίες της επιτροπής στην περίπτωση της κ. Ιωάννου και επιδίκασε αποζημίωση ύψους €7.000 για ηθική βλάβη και €6.325 πλέον φόρους για έξοδα και δαπάνες, που πρέπει να καταβληθούν εντός τριών μηνών από τη στιγμή που η απόφαση κατέστη τελεσίδικη.

Είναι η πρώτη φορά μετά την απόφαση Δημόπουλου του 2010 – η οποία κατ’ αρχήν έκρινε την επιτροπή ως αποτελεσματική θεραπεία – που το ΕΔΑΔ καταδικάζει την Τουρκία για την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «η υπόθεση Ιωάννου είναι τεράστιας σημασίας, διότι το επόμενο βήμα μετά την καταβολή αποζημιώσεων, είναι να παρουσιάσει η Τουρκία το σχέδιο δράσης με τα ατομικά μέτρα» σε σχέση με την παραβίαση που έχει να κάνει με το δικαίωμα της περιουσίας.

Στην απόφασή του, τον Δεκέμβριο του 2017, το Δικαστήριο είχε περιορίσει το ζήτημα της αναποτελεσματικότητας της επιτροπής στην υπόθεση καθαυτή, λέγοντας ότι δεν πρέπει να τίθεται προς αμφισβήτηση η ίδια η θεραπεία της επιτροπής ή η υποχρέωση άλλων αιτητών να τύχουν της εν λόγω θεραπείας.

Σχολιάζοντας αυτό το σημείο, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι πρόκειται για φυσιολογική παρατήρηση εκ μέρους του Δικαστηρίου, καθώς πρόκειται για ατομική και όχι διακρατική προσφυγή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο σε κάποια άλλη υπόθεση, εφόσον ισχύουν τα ίδια γεγονότα.

Ανέφερε τέλος ότι στο ΕΔΑΔ εκκρεμούν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 25 υποθέσεις με ειδική αναφορά στις στρατιωτικές ζώνες, περιλαμβανομένης της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, για τις οποίες η επιτροπή δεν έχει δικαιοδοσία να επιληφθεί.

ΚΥΠΕ-Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
22/03/2018 06:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: