Δικαστήριο της Τουρκίας καταδίκασε 25 δημοσιογράφους για συμμετοχή στο πραξικόπήμα




Σε ποινές κάθειρξης μέχρι και 7,5 ετών καταδικάστηκαν σήμερα από τουρκικό δικαστήριο 25 δημοσιογράφοι οι οποίοι κατηγορούνταν για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες συνεργάζονταν με μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στο κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος. Όλοι τους όμως αρνούνταν κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή.

Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο τραγουδιστής και δημοσιογράφος Ατίλα Τας που καταδικάστηκε σε φυλάκιση άνω των τριών ετών και ο δημοσιογράφος Μουράτ Ακσόι που καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών. Και οι δύο θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσής τους. Αντιμετώπιζαν την κατηγορία ότι “βοήθησαν μια τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να είναι μέλη της”.

Ο Τας και ο Ακσόι είχαν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους τον περασμένο Οκτώβριο, αφού παρέμειναν επί 400 ημέρες στη φυλακή.

“Είναι μια απόφαση της δικαιοσύνης, την σεβόμαστε” είπε ο Τας σήμερα όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την ετυμηγορία του, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Cumhuriyet. “Αν είναι έγκλημα να είσαι στην αντιπολίτευση σε μια χώρα, τότε είμαι ένοχος”, πρόσθεσε.

“Η δικαστική διαδικασία δεν τελείωσε. Πιστεύω ότι στο τέλος θα αθωωθώ. Το μόνο που έκανα ήταν να γράφω και να σχολιάζω” ήταν εξάλλου το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο Ακσόι.

Οι 13 από τους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και η πρώην αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Zaman Χανίμ Μπούσρα Εντάλ, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 ετών και 3 μηνών για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση” και οι υπόλοιποι 10 σε κάθειρξη επτάμισι ετών για την ίδια κατηγορία.

Ένας από τους κατηγορούμενους αθωώθηκε.

08/03/2018 19:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: