Die Welt: Η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία για τους πρόσφυγες σε αντίθεση με την Ελλάδα




Λίγα 24ωρα μετά τον άδικο θάνατο 16 ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου ανοιχτά από το Αγαθονήσι η γερμανική εφημερίδα Die Welt με ένα άρθρο που μόνο σε σκέψεις μπορεί να βάλει την Αθήνα διερωτάται εάν η Ελλάδα «τορπιλίζει» τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Η Die Welt αναφέρει στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τις γερμανικές αρχές σύμφωνα με τα οποία υπάρχει αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι επαινούν την Τουρκία για την τήρηση της συμφωνία και κατηγορούν την Ελλάδα πως μεταφέρει μεγάλο αριθμό προσφύγων (σύμφωνα με τη Frontex, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο) από τα νησιά στην ενδοχώρα κάτι που εμποδίζει την Τουρκία να τους πάρει πίσω.

Παράλληλα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα δίνεται η αίσθηση ότι όποιος φτάσει στα ελληνικά νησιά μπορεί να βρει δρόμο προς την Κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018 έφτασαν σε ελληνικό έδαφος 62.190 πρόσφυγες εκ των οποίων το 45% προωθήθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες ψέγουν τη χώρα μας – σύμφωνα με την εφημερίδα – και για το ότι στέλνει μικρό αριθμό προσφύγων πίσω στην Τουρκία.

«Στην Επιτροπή Εσωτερικών της γερμανικής βουλής υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επεσήμανε ότι οι Έλληνες μεταφέρουν τακτικά πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα αντί να τους επαναπροωθούν στην Τουρκία, όπως προβλέπει η προσφυγική συμφωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και τονίζει πως η δικαιολογία της Αθήνας είναι πως πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νησιά καθώς οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες μόνο ιδανικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας σημειώνει πως δεν εφαρμόζονται όλες οι πτυχές της συμφωνίας, ενώ και η Κομισιόν πιέζει την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις.
Από την έναρξης ισχύος της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Τουρκία η Ελλάδα επαναπροώθησε μόλις 1.600 πρόσφυγες σύμφωνα με την εφημερίδα, εκ των οποίων οι 236 ήταν από τη Συρία.

ΠηγήQ Deutsche Welle

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: