Δεν έχει ιδέα για τους λόγους της καρατόμησής του, λέει ο Ρεξ Τίλερσον: Δεν μίλησα στον Τραμπ




Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δεν μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από την αποπομπή του και αγνοεί τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε και αντικαταστάθηκε από τον επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο.

«Ο υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε σήμερα (χθες) το πρωί με τον πρόεδρο και αγνοεί τους λόγους, όμως είναι ευγνώμων επειδή μπόρεσε να υπηρετήσει και εξακολουθεί να πιστεύει πως το να υπηρετείς το δημόσιο είναι ένα ευγενές καθήκον και δεν πρέπει να μετανιώνει κανείς γι’ αυτό», δήλωσε ο Στιβ Γκολντστάιν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε πως θέλει να ανανεώσει τη διπλωματική ομάδα του πριν από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα.

ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος αποπέμφθηκε χθες από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε κάποια από τα «επιτεύγματα» της θητείας του στο πόστο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίς.

Αναφερόμενος αρχικά στη Βόρεια Κορέα, ο Ρεξ Τίλερσον σημείωσε ότι η πίεση της διεθνούς κοινότητας απέδωσε καρπούς, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

«Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας ξεπεράσαμε τις προσδοκίες σχεδόν όλων με την εκστρατεία άσκησης πίεσης στη Βόρεια Κορέα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δήλωσε ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά» για να δοθεί απάντηση στην «προβληματική συμπεριφορά και στις ενέργειες» της Ρωσίας.

Όπως υπογράμμισε, η ρωσική κυβέρνηση «θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά» πως οι ενέργειές της είναι προς το ύψιστο συμφέρον του ρωσικού λαού» και «του κόσμου γενικότερα».

«Συνεχίζοντας με την τρέχουσα πορεία τους, είναι πιθανό να οδηγηθούν στην περαιτέρω απομόνωσή τους από τη διεθνή κοινότητα, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», τόνισε.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι η Ουάσικγτον θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία και για τη σταθεροποίηση του Ιράκ.

Ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) όλες τις αρμοδιότητές του στον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και θα αποχωρήσει από το πόστο του στις 31 Μαρτίου.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση μιας ομαλής και ήπιας μετάβασης σε μια περίοδο που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές πολιτικές και εθνικής ασφάλειας προσκλήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

13/03/2018 21:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-DPA-Sputnik
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: