“Χαστούκι” στην Άγκυρα από το Εφετείο που απέρριψε την έκδοση Κούρδου στην Τουρκία




Νέο «όχι « στην Τουρκία για την έκδοση ενός Κούρδου, ο οποίος είχε συλληφθεί στο κέντρο της Αθήνας τον Δεκέμβριο, είπε το Εφετείο Αθηνών.

Το Συμβούλιο Εφετών αποδέχθηκε την αρνητική ως προς την έκδοση του Κούρδου εισήγηση της εισαγγελέως Ουρανίας Σταθέα, η οποία ανέφερε πως εάν ο 48χρονος οδηγηθεί στις τουρκικές φυλακές τότε είναι πολύ πιθανό να δικαστεί για άλλα αδικήματα από αυτά που πραγματικά κατηγορείται.

Η ίδια επεσήμανε ότι οι τουρκικές Αρχές έστειλα ελλιπή και εν πολλοίς αόριστα στοιχεία, ενώ όταν τους ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες από την ελληνική Δικαιοσύνη, αρκέστηκαν στο να στείλουν μια περίληψη των προηγούμενων στοιχείων.

Ο 48χρονος δήλωσε στο δικαστήριο ότι οι τουρκικές Αρχές τον καταδιώκουν για τα φρονήματά του και για το ότι μάχεται «εναντίον του φασιστικού συστήματος».  Τόνισε πως του αποδίδονται πράξεις όπως επίθεση κατά του Τούρκου γενικού εισαγγελέα τις οποίες δεν έχει διαπράξει ποτέ. .

Είπε ακόμη πως είχε φυλακιστεί στην Τουρκία από το 1990 έως το 2002 για την πολιτική του δράση και στη συνέχεια πάλι από το 2004 έως το 2006 για τις ίδιες κατηγορίες, που ζητείται τώρα από την τουρκική Δικαιοσύνη. Αργότερα, στις αρχές του 2009, πήγε στη Γαλλία, όπου ζήτησε άσυλο, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και μετά στη Γερμανία, όπου κρατήθηκε για έξι χρόνια. Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα είχε έρθει 10 ημέρες πριν συλληφθεί.

Η τουρκική Δικαιοσύνη έχει εκδώσει σε βάρος του 48χρονου Κούρδου ένταλμα με το οποίο ζητά την έκδοσή του για «ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και ένα δεύτερο που αφορά κατηγορία για «δολοφονία με σχεδιασμό», στο οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν περιγράφονται ο βαθμός συμμετοχής και ο ακριβής ρόλος του εκζητούμενου, αν δηλαδή είναι ηθικός, φυσικός ή απλός αυτουργός στην εν λόγω πράξη.

Ο 48χρονος μετά τη λήξη της διαδικασίας οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή, καθώς κρατείται για αδικήματα και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει διαβιβάσει αίτημα έκδοσης και για μία γυναίκα που είχε συλληφθεί μαζί με τους υπόλοιπους Κούρδους στο κέντρο της Αθήνας.

06/03/2018 14:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: