Αύριο αναμένεται να δέσει στο λιμάνι Λεμεσού και το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil




Μετά τον ελλιμενισμό, στο λιμάνι Λεμεσού, του ερευνητικού σκάφους της Exxon Mobil, Ocean Investigator, αναμένεται αύριο η άφιξη του δεύτερου ερευνητικού σκάφους του πετρελαϊκού κολοσσού, με την ονομασία Med Surveyor.

Αυτό ανέφερε ο λιμενάρχης Παναγιώτης Αγαθοκλέους σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, με αφορμή την άφιξη του πρώτου ερευνητικού σκάφους, Ocean Investigator, γύρω στις 08:05, στο λιμάνι της Λεμεσού

“Έχει ελλιμενιστεί σε κρηπίδωμα που βρίσκεται στο χώρο διαχείρισης της DP World Limassol και αναμένεται να εκτελέσει κάποιες φορτώσεις εξοπλισμού, οι οποίες θα μεταφερθούν στο χώρο δράσης του, που είναι εκεί στο τεμάχιο 10″, είπε.

Το σκάφος έχει δηλωθεί να παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού μέχρι τις 24 Μαρτίου, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των εργασιών και γι αυτό δεν αποκλείεται να αναχωρήσει νωρίτερα.

Ο κ.Αγαθοκλέους σημείωσε πως ” αναμένεται ένα δεύτερο σκάφος για τον ίδιο σκοπό, το οποίο υπολογίζεται να αφιχθεί αύριο. Κι εκείνο θα παραμείνει για λίγες μέρες εδώ, πάλι για να φορτώσει κάποιο εξοπλισμό και ακολούθως θα ακολουθήσει την πορεία του προς το τεμάχιο 10″.

Ερωτηθείς εάν τα σκάφη αυτά θα πηγαινοέρχονται στο λιμάνι Λεμεσού κατά τη διάρκεια των περιβαλλοντικών ερευνών που θα πραγματοποιήσουν, ο λιμενάρχης είπε πως “η DP World έχει διαμορφώσει κατάλληλους χώρους ώστε να εξυπηρετεί τον τομέα των υδρογονανθράκων και τις ερευνητικές εργασίες που θα γίνουν και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι από το λιμάνι Λεμεσού”.

“Σίγουρα τα σκάφη θα χρησιμοποιούν το λιμάνι Λεμεσού για τη σύνδεση του θαλάσσιου χώρου με τη ξηρά και από εκεί και πέρα, όσον αφορά τη γεώτρηση, αυτό θα εξεταστεί σε κατοπινό στάδιο, αφού τελειώσουν οι ερευνητικές εργασίες”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη για το χρόνο που θα χρησιμοποιούν το λιμάνι Λεμεσού τα σκάφη της Exxon Mobil για τις συγκεκριμένες έρευνες, ο Παναγιώτης Αγαθοκλέους είπε πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, υποδεικνύοντας ωστόσο πως “οι ερευνητικές εργασίες έχουν ένα καθορισμένο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα όπως χρονοδιάγραμμα έχει να ξεκινήσει και η γεώτρηση, κατόπιν της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με το κράτος και υπολογίζουμε ότι το μέγιστο που μπορεί να πάρει είναι ένα μήνα και από εκεί θα ξεκινήσουν οι εργασίες γεώτρησης”.

Σύμφωνα με το Marine Traffic το Med Surveyor βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Χάιφα, χωρίς μέχρι στιγμής να αναφέρεται ο προορισμός του.

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης
Κύπρος-ΛΕΜΕΣΟΣ
14/03/2018 10:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: