«Ας απελευθερώσουμε το Λούβρο»: Οι ακτιβιστές σωριάστηκαν στο πάτωμα μέσα στην αίθουσα




Αιφνιδιάστηκαν οι επισκέπτες του Λούβρου, την περασμένη Δευτέρα, στην αίθουσα όπου εκτίθεται ο πίνακας του Ζερικό «Η Σχεδία της Μέδουσας».

Η ονομασία του πίνακα στα ελληνικά οφείλει να είναι «Η Σχεδία του “Μέδουσα”» καθώς πρόκειται για ονομασία καραβιού, αλλά έτσι έχει επικρατήσει. Μια ομάδα ανθρώπων σωριάστηκαν στο πάτωμα ακριβώς μπροστά από τον πίνακα, επεκτείνοντας μέσα στην αίθουσα τη σκηνή του ναυαγίου. Ήταν οι ακτιβιστές «Libérons le Louvre (Ας απελευθερώσουμε το Λούβρο)», κάποιοι στο πάτωμα, κάποιοι άλλοι όρθιοι να απαριθμούν τα «κατορθώματα» του κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου Total, ενός από τους χορηγούς του μουσείου.

«Total, Αλμπέρτα, Καναδάς» ξεκίνησαν να τραγουδούν, αναφερόμενοι στις δραστηριότητες της γαλλικής πολυεθνικής στον δυτικό Καναδά. «Πετρελαιώδεις άμμοι. Ποταμοί που ξεράθηκαν. Εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Απειλούνται αυτόχθονες πληθυσμοί. Το Λούβρο υποστηρίζει την Total!». Οι 10 με 15 ακτιβιστές έκαναν κατάληψη της συγκεκριμένης αίθουσας για κάνα δίωρο, έως ότου την εκκενώσει το προσωπικό ασφαλείας του μουσείου.

«Στόχος της περφόρμανς ήταν να ωθήσουμε το μουσείο να αντιδράσει, γιατί έως σήμερα σιωπούν» εξήγησε το μέλος της ομάδας Κλεμάνς Ντιμπουά. «Είχε να κάνει με κλιμάκωση της εκστρατείας, γιατί κλιμακώνεται, επίσης, και η κλιματική αλλαγή. Γνωρίζουμε ότι είναι επείγον να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, γιατί διαφθείρουν τους πολιτικούς μας, μπλοκάρουν την ενεργειακή μετάβαση ερευνώντας καινούργιες μεθόδους εξόρυξης ορυκτών καυσίμων» συνέχισε.

Από τότε που στα μέσα της δεκαετίας του 2000 έγινε εταιρικός χορηγός του Λούβρου, η Total έχει συγχρηματοδοτήσει την ανακαίνιση της Αίθουσας «Απόλλων» το 2004, τη δημιουργία της πτέρυγας Ισλαμικής Τέχνης το 2012, και τα εγκαίνια του Louvre-Lens την ίδια χρονιά. Ωστόσο, η χάρτα ηθικών αξιών του Λούβρου εξουσιοδοτεί «τον Πρόεδρο του Λούβρου να αναζητήσει, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, κάθε πληροφορία για τη φύση των δραστηριοτήτων αυτών των χορηγών και των προβλημάτων που αυτές ενδέχεται να δημιουργούν, και να αρνηθεί προτάσεις χορηγίας στην περίπτωση που αυτές συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες ή μπορεί να κηλιδώσουν την εικόνα του Λούβρου». Αντίστοιχη διάταξη στην χάρτα της Tate Gallery ήταν η αιχμή του δόρατος της προσπάθειας της ομάδας ακτιβιστών «Ελευθερώστε την Tate» να πιέσουν ώστε να διακόψει το μουσείο τη σχέση εταιρικής χορηγίας με την BP.

Σε ανακοίνωσή τους – όπως γράφει το Hyperallergic -, οι «Ας απελευθερώσουμε το Λούβρο» είπαν ότι διάλεξαν τον πίνακα του Ζερικό ως φόντο της περφόρμανς καθώς φέρνει στον νου την εκτόπιση πληθυσμών που απειλούνται λόγω κλιματικής αλλαγής, μέσω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων οικολογικών κρίσεων.

Σύμφωνα με το Hyperallergic έγιναν προσπάθειες να επικοινωνήσει με το Λούβρο, αλλά εκπρόσωπος του μουσείου αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την ακτιβιστική δράση της περασμένης Δευτέρας.

 

15/03/2018 09:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: