Αποκαλύψεις από πρώην στέλεχος για ρόλο της Cambridge Analytica στο δημοψήφισμα Βrexit




Η εταιρεία Cambridge Analytica που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook με σκοπό τον επηρεασμό Αμερικανών ψηφοφόρων υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, παραπλάνησε τους Βρετανούς βουλευτές σε ό,τι αφορά το ρόλο της στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Σε νέα αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian η μέχρι προ δύο εβδομάδων Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας στο Λονδίνο, Μπρίτανι Κάιζερ αποκαλύπτει ότι η Cambridge Analytica διεξήγαγε έρευνα επί δεδομένων ψηφοφόρων για λογαριασμό της εκστρατείας Leave.EU.

Η εκστρατεία αυτή είχε ως ηγετική φυσιογνωμία τον Νάιτζελ Φάρατζ και βασικό χρηματοδότη τον κύριο χρηματοδότη του κόμματος UKIP Άαρον Μπανκς. Μάλιστα το UKIP ήταν αυτό που παρείχε στην εταιρεία τα προς ανάλυση δεδομένα, σύμφωνα με την κ. Κάιζερ.

Σημειώνεται ότι σε εμφάνισή του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής τον περασμένο μήνα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ, που μόλις προ ημερών τέθηκε σε διαθεσιμότητα, είχε διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο τη συνεργασία της εταιρείας του με την εκστρατεία Leave.EU.

«Θα είμαι απολύτως σαφής για αυτό. Δεν ξέρω με πόσους τρόπους μπορώ να το πω. Δεν εργαστήκαμε για το Leave.EU. Δεν αναλάβαμε καμία επί πληρωμή ή απλήρωτη δουλειά για αυτούς, εντάξει;» είχε πει ο κ. Νιξ.

Η Μπρίτανι Κάιζερ αποκαλύπτει ότι είχαν γίνει «τουλάχιστον έξι ή επτά συναντήσεις» με κορυφαία στελέχη της αντιευρωπαϊκής οργάνωσης.

Στελέχη της Leave.EU και του UKIP απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της κ. Κάιζερ.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 23/03/2018 20:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: