Αποφασιστικότητα και τόλμη στις προκλήσεις της Τουρκίας το μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας




Με αποφασιστικότητα η Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έστειλε σήμερα, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο. Σε πιο οξείς τόνους απ όλους ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος απάντησε ουσιαστικά στις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν για μια μεγάλη Τουρκία, με την φράση “Θα σας συντρίψουμε”.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη δήλωσή του μετά το τέλος της παρέλασης στην Αθήνα τόνισε πως  Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, την ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας.

Συγκεκριμένα  ο ο κύριος Παυλόπουλος ειπε

Είμαστε έθνος και λαός της ειρήνης, της φιλίας και της δημοκρατίας, που αυτονοήτως έχουν ως βάση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Είμαστε όμως, κατά την ιστορική μας Κληρονομιά, λαός και έθνος που θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

Από το ακριτικό νησί των Ψαρών, όπου παρευρέθη στους εορτασμούς της εθνικής επετείου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Απευθυνόμενος στα μέλη του πληρωματος της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς»,ο πρωθυπουργός είπε

“Η ικανότητά σας να υπερασπίζεστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αυτή που μάς δίνει αυτοπεποίθηση προκειμένου να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ότι η Ελλάδα είναι, ήταν και θα παραμείνει ένας πυλώνας σταθερότητας, μια δύναμη ειρήνης, συνεργασίας, αλλά και αποφασιστικότητας αν χρειαστεί. Είναι ικανή να ξαναπερπατήσει σε δρόμους σταθερότητας και προοπτικής αλλά και χάρη στην αποτρεπτική της ικανότητα, στην ικανότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, να μην έχει τίποτα να φοβηθεί και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί ανά πάσα στιγμή την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ιδίως στις θάλασσες της και στο Αιγαίο”.

Καμμένος: “θα σας συντρίψουμε”

Η δήλωση που ξεχώρισε ήταν αυτή του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου μέτα το περας της παρέλασης.

«Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε. Όσοι σκέφτονται μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες πρέπει να θυμούνται το 1821: Πως ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε την οθωμανική αυτοκρατορία και τη συνέτριψε»

Από την ακριτική Ορεστιάδα ο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκος  Μητσοτάκης συνέστησε ψυχραιμία και ενότητα

“Σήμερα 197 χρόνια μετά από αυτές τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του ελληνισμού, καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Οι αρετές όμως μας βοήθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μας, ως ανεξάρτητο έθνος, παραμένουνε επίκαιρες. Ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα. Ενότητα του λαού απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα”

“Η επέτειος του ‘21 δεν είναι μόνο για να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αγωνιστές, αλλά και για να κοιτάμε μπροστά και να αγρυπνούμε, τόνισε στο μήνυμα της η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε.
“Τα εθνικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Και δικό μας χρέος προς την πατρίδα, την Ιστορία, το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας είναι να τα υπερασπίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι”

«Συνεννόηση και όχι διχασμός. Συμμαχίες και όχι απομόνωση. Αγώνας και όχι παραίτηση. Αυτό είναι το δίδαγμα του 1821», σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Και καταλήγει προτείνοντας, «σχέδιο, αποφασιστικότητα, τόλμη και ευθύνη. Αυτές τις λέξεις πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας, για να ανταποκριθούμε στους αγώνες των παππούδων μας και τις ελπίδες των παιδιών μας”.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: