Οι αγορές περιμένουν σήμερα έναν “χρησμό”από τον Ντράγκι για την πολιτική της ΕΚΤ




Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, αλλά είναι πιθανόν να αλλάξει την επικοινωνιακή της στάση για να δώσει τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις σχετικά με τον τερματισμό του πρωτοφανούς προγράμματος αγορών ομολόγων, αργότερα φέτος.

Έχοντας αναζωογονήσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης με τη μεγάλης κλίμακας νομισματική στήριξη, η ΕΚΤ συζητά τώρα αν θα την αποσύρει, διατηρώντας την υπόλοιπη δύναμη πυρός της. Οι ανησυχίες, ωστόσο, για τον χαμηλό πληθωρισμό, το ισχυρό ευρώ, τους αυξανόμενους πολιτικούς κινδύνους και την πρόσφατη μεταβλητότητα των αγορών αναμένεται να υπερισχύσουν επί του παρόντος.

«Αυτός ο απειλητικός κόμπος κινδύνων θα μπορούσε να οδηγήσει τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να εμμείνουν στην τρέχουσα φρασεολογία τους και να διατηρήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές ανοικτές για την ώρα», δήλωσε αναλυτής της γερμανικής τράπεζας DZ Bank. Έχοντας, ωστόσο, υποσχεθεί να επανεξετάσουν την επικοινωνιακή τους στάση στις αρχές του 2018 και με τις αγορές των ομολόγων να λήγουν τον Σεπτέμβριο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι πιθανόν να δώσουν στους επενδυτές τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις για να τους προετοιμάσουν για μία ευρύτερη αναθεώρηση της πολιτικής το καλοκαίρι, σύμφωνα με οικονομολόγους. «Δεν υπάρχει βιασύνη. Η ΕΚΤ έχει ακόμη πολύ χρόνο για να ανακοινώσει την όποια αλλαγή σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της καθώς και την ίδια την πολιτική της», δήλωσε οικονομολόγος της BNP Paribas. H EKT θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της στις 14.45 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι στις 15.30, όπου θα παρουσιασθεί και η τριμηνιαία αναθεώρηση των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας για την οικονομία.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι ότι, ενώ η ανάπτυξη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, υποχωρώντας σε χαμηλό επίπεδο 14 μηνών τον Φεβρουάριο και παραμένοντας πολύ χαμηλότερα από τον στόχο (σχεδόν 2%). Αν και η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης επί μία πενταετία και η ταχεία μείωση της ανεργίας υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τελικά, η ανάκαμψή του απέχει ακόμη μήνες, καθώς δυσχεραίνεται από την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν σήμερα στα 1,24 δολάρια, λίγο χαμηλότερα από το υψηλό επίπεδο τριετίας που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι κίνδυνοι ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, το αδιέξοδο των ιταλικών εκλογών και η μείωση των τιμών των τραπεζικών μετοχών θα μπορούσαν, επίσης, να ενισχύσουν τις επιφυλάξεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με οικονομολόγους. Οι νέες οικονομικές προβλέψεις δεν είναι, επίσης, πιθανόν να προκαλέσουν μία μεγαλύτερη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, καθώς αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις προηγούμενες προσδοκίες, δείχνοντας μία μελλοντική αύξηση του πληθωρισμού αλλά και ότι δεν υπάρχουν ακόμη πειστικές πιέσεις αύξησης των τιμών.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στην ατζέντα είναι πιθανόν να είναι μία πρόταση για κατάργηση της θέσης της τράπεζας για ενδεχόμενη χαλάρωση της πολιτικής της, η οποία αναφέρει ότι οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν αν χρειασθεί, όπως είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Reuters πηγές με γνώση των συζητήσεων. Μία τέτοια αλλαγή θα έδειχνε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιστεύουν περισσότερο ότι οι αγορές ομολόγων μπορούν να σταματήσουν φέτος, μετά από αρκετές παρατάσεις του προγράμματος.

08/03/2018 13:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Φρανκφούρτη, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: