Υπέρ της ύπαρξης πιστοληπτικής γραμμής στήριξης της χώρας αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM τάχθηκε για ακόμα μια φορά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την γραμμή που δίνει εδώ και καιρό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που μόλις χθες από το ίδιο βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών είπε πως η πιστοληπτική γραμμή θα διαιωνίσει την επιτροπεία και γι αυτό η χώρα μας δεν την θέλει.

Ωστόσο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως εάν υπάρξει πιστοληπτική γραμμή δεν θα αυξηθεί το κόστος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και θα διατηρηθεί το waiver. Ο ίδιος στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η ΤτΕ είναι ανεξάρτητος οργανισμός και πρόσθεσε δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός ως προς αυτό.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου των Financial Times (UK), Τόνι Μπάρμπερ, για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis είπε πως πρόκειται για ψευδείς μαρτυρίες.

«Κάνω έκκληση, πάνω από τρεις εβδομάδες τώρα, να μου δείξει κάποιος την απόφασή μου ή την απόφαση οποιουδήποτε άλλου (για αυτή την υπόθεση). Είναι απαίσιο για τη χώρα να κατηγορούνται δύο πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί χωρίς αποδείξεις (…) ΄Ολα είναι ψέματα τριών άγνωστων μαρτύρων (…) Λυπάμαι πραγματικά για αυτή τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, ο ίδιος απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος για το πόσο προστατευόμενοι ήταν (…) δεν ξέρω ποια ακριβώς ήταν τα κίνητρά τους για να πουν τέτοια ψέματα (…) Είναι πολύ απλό. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει τίποτα απολύτως, αυτά τα πράγματα δεν συνέβησαν».

Κληθείς να σχολιάσει αν η ΟΝΕ έχει πλέον αποκτήσει ισχυρά αμυντικά εργαλεία απέναντι στις κρίσεις, ο ίδιος σημείωσε:« Όχι ακόμη. Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο, ξεκινώντας με την ελληνική κρίση και όλα τα μέτρα που ελήφθησαν. Δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα Grexit. Ωστόσο, μένει μακρύς δρόμος να διανύσουμε ακόμη, δεν ολοκληρώσαμε την τραπεζική ένωση, ούτε την ένωση κεφαλαιαγορών». Πρόσθεσε ότι χρειάζονται ακόμη σχήματα ασφάλισης καταθέσεων και μείωσης και διαμοιρασμού ρίσκου και ευθυνών.

03/03/2018 17:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αλεξάνδρα Γούτα
Δελφοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: