Ανέστειλε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, τις απελάσεις Αφρικανών μεταναστών

File Photo: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu. EPA, SHAWN THEW
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέστειλε το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης που προέβλεπε την απέλαση χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών που είχαν μπει παράνομα στη χώρα.

Το Δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, πάγωσε το σχέδιο αυτό μέχρι τις 26 Μαρτίου, δίνοντας στην κυβέρνηση περιθώριο μέχρι αυτήν την ημέρα προκειμένου να παρουσιάσει λεπτομερώς τα νομικά επιχειρήματά της.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να απελάσει πολλές χιλιάδες Ερυθραίους και Σουδανούς που μπήκαν παράνομα στο Ισραήλ και δεν έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα. Του έδινε μάλιστα τη δυνατότητα να επιλέξουν: είτε να λάβουν το ποσό των 3.500 δολαρίων και να φύγουν οικειοθελώς, μέχρι τις αρχές Απριλίου, για τη χώρα τους ή κάποια τρίτη χώρα ή να συλληφθούν και να παραμείνουν επ’ αόριστον στη φυλακή, μέχρι να συμφωνήσουν στην απέλασή τους.

Οι αρχές δεν διευκρίνισαν ωστόσο σε ποια “τρίτη” χώρα θα μπορούσαν να απελαθούν αυτοί οι άνθρωποι, δεδομένου ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι η ζωή τους μπορεί να διατρέξει κίνδυνο αν τους στείλει πίσω στο Σουδάν ή την Ερυθραία. Το καθεστώς της Ερυθραίας κατηγορείται από τον ΟΗΕ για “γενικευμένα και συστηματικά” εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όσο για το Σουδάν, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

Η προσωρινή εντολή που εξέδωσε το Δικαστήριο απαγορεύει στο κράτος να απελάσει τους παράτυπους μετανάστες σε μια τρίτη χώρα.

Οι οργανώσεις που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριζαν ότι μόνο το κοινοβούλιο –και όχι η κυβέρνηση– μπορεί να επικυρώσει μια συμφωνία με τρίτη χώρα που θα δεχτεί να παραλάβει τους μετανάστες. Η Ρουάντα και η Ουγκάντα, που είχαν αναφερθεί ως πιθανές χώρες υποδοχής, διέψευσαν ότι έχουν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 42.000 Αφρικανοί μετανάστες ζουν σήμερα στο Ισραήλ και οι μισοί από αυτούς (γυναίκες και παιδιά) δεν απειλούνται με απέλαση. Το σχέδιο της κυβέρνηση αφορά σε πρώτη φάση τους άνδρες που δεν ζήτησαν άσυλο ή των οποίων το αίτημα απορρίφθηκε.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

15/03/2018 20:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal