Αναστατώνει η σιωπηρή αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας στην Αφρική




Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει η, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας, στην Αφρική, όπως προκύπτει και από πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ήπειρο.

Είναι γνωστό ότι, ο ισόβιος πλέον, ηγέτης της Κίνας Σί Ζίνπινγκ, έχει σχεδιάσει μια επιθετική στρατηγική επέκτασης της επιρροή του Πεκίνου σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Κινεζική στρατιωτική παρουσία στην Αφρικανική Ήπειρο, αυξάνεται σιωπηρά, ταυτόχρονα με τα βαθιά οικονομικά συμφέροντα του Πεκίνου εκεί. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Κίνα, σκοπεύει να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη  Αφρική, στρατιωτικά, κάποια στιγμή στο μέλλον αλλά σε κάθε περίπτωση, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η στρατηγική του Πεκίνου στην Αφρική, αποτελεί ένα τεστ για την σε εξέλιξη πολλαπλή εμπλοκή σε παγκόσμια κλίμακα.

Ιστορικά η Κίνα, καθόριζε την παρουσία της στην Αφρικανική Ήπειρο, μέσω της συμμετοχής της σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές, χρησιμοποιούσε αυτή τη συμμετοχή σε αποστολές του ΟΗΕ, για την προστασία των συμφερόντων της εκεί.

Ο επικεφαλής των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Αφρική, Στρατηγός Τόμας Γουόλντχάουζερ, σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, “παρακολουθούν προσεκτικά,  την αυξανόμενη παρουσία της Κίνας”, ειδικά στην πρώτη ναυτική βάση του Πεκίνου, εκτός Κίνας, στο Τζιμπουτί. Η στρατηγική τοποθεσία του Τζιμπουτί, στο κέντρο της Αφρικής, με πρόσβαση στην Κόκκινη Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, έχουν κτυπήσει καμπανάκια σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί.

Εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη μόνιμη Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αφρική, το Camp Lemmonier. Το γνωστό, φιλόδοξο, πλέον σε παγκόσμια κλίμακα στρατηγικό σχέδιο της Κίνας, One Belt One Road, γνωστό και ως Belt and Road Initiative, ίσως οδηγήσει το Πεκίνο στη χρήση στρατιωτικών μέσων για να προστατέψει τα συμφέροντά του, στην Αφρική.

Σε πολλές περιπτώσεις το Κινεζικό Ναυτικό έχει παρακολουθήσει και συλλάβει πειρατές στον Ινδικό Ωκεανό, και την περασμένη χρονιά, δημιούργησε την πρώτη κινεζική στρατιωτική βάση και βάση ναυτικού ανεφοδιασμού στο εξωτερικό, στο Τζιμπουτί.

Πρόσφατα ο Αμερικανός Ναύαρχος, Χάρι Χάρρις, επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης του Ειρηνικού, προειδοποίησε το Κογκρέσο, ότι η Κίνα έχει, “δημιουργήσει και αναπτύξει δυνατότητα και μέσα να προκαλέσει” τη ναυτική δύναμη των ΗΠΑ, σε κάποια σημεία του κόσμου.

Μια άλλη χώρα που έχει ανησυχήσει από τη δραστηριότητα της Κίνας, είναι η Γαλλία. Το Παρίσι έχει μακροχρόνια παρουσία και συμφέροντα στην Αφρικανική Ήπειρο, και δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την άφιξη και έντονη δραστηριότητα της Κίνας εκεί.

Το σίγουρο είναι ότι το Πεκίνο, αυξάνει τη δραστηριότητά του σημαντικά σε διάφορα σημεία του πλανήτη προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

HellasJournal.com, Voice of America
18/03/2018
Washington DC, USA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: