Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε η Γκεζίνε Σβαν κορυφαίο στέλεχος του SPD




«Το SPD πρέπει να καταστήσει σαφές πως θέλει κάτι περισσότερο ή διαφορετικό από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα(CDU), έστω και αν δε μπορεί να το επιβάλει ως μικρότερος εταίρος. Είμαι αισιόδοξη διότι το SPD θα πάρει του υπουργείο Οικονομικών. Πιστεύω ότι ο Ολαφ Σολτς θα εφαρμόσει μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική.», είπε η Γκεζίνε Σβαν, πρόεδρος της Επιτροπής Αξιών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), και υποψήφια στο παρελθόν για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ .

Η επιφανής σοσιαλδημοκράτης,συμμετείχε στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Η Ευρώπη στο δρόμο της αλληλεγγύης; Προοπτικές για μια αλληλέγγυα συνύπαρξη στην Ευρώπη» στο Ινστιτούτο Γκαίτε και την οποία συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung Αθηνών και το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η Γκεζίνε Σβαν ,πιστεύει ότι η επιλογή του Ολαν Συλτς ως υπουργού Οικονομικών είναι μια καλή επιλογή και ότι «είναι δυνατή μια νέα αρχή για την Ευρώπη και (είναι δυνατό) το τέλος της λιτότητας με τον κ. Ολαφ Σολτς διότι γνωρίζει πολύ καλά ποιά ευθύνη έχει η Γερμανία και σε σχέση με τις συνέπειες της δικών της ενεργειών και συμπεριφορών, ότι δηλαδή η Γερμανία δεν επιτρέπεται απλώς να εξυπηρετεί μόνο τα δικά της βραχυπρόθεσμα συμφέροντα. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ποιά ιστορική ευθύνη έχει η Γερμανία απέναντι στους Ευρωπαίους γείτονες της. Στο βαθμό αυτό πιστεύω ότι ο κ. Σολτς διαφοροποιείται σαφώς από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,ο οποίος τελικά δεν είχε κανένα πρόβλημα να επιβάλει στους Ευρωπαίους γείτονες τη βούλησή του» και ότι «ο νέος μεγάλος συνασπισμός και ο κ. Ολαφ Σολτς θα προωθήσουν τις προτάσεις Μακρόν για την Ευρώπη».

Για τις ιταλικές εκλογές η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός λέει πως «το ότι η Ιταλία θα διολίσθαινε σαφώς προς τα δεξιά, αν και το κόμμα των Πέντε Αστέρων ταλαντεύεται μεταξύ πολλών απόψεων, ήταν δυστυχώς προβλέψιμο και εδώ βλέπω μια υποθήκη της γερμανικής πολιτικής, της πολιτικής Σόιμπλε».

Για την αυστηρή λιτότητα στην Ευρώπη επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι σκληροί δογματικοί αυτής της οικονομικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι δεν έχει σχέση με την αλληλεγγύη. Με το φρενάρισμα των χρεών σε εθνικό επίπεδο και την άρνηση των ευρωομολόγων θέλουν στην ουσία να εμποδίσουν τη βοήθεια στις χώρες του νότου που το χρειάζονται, υπό την μορφή επενδύσεων σε δημόσια αγαθά. Σε όλα αυτά η Γερμανία δεν εξεδήλωσε αλληλεγγύη. Οι δεξιοί, οι συντηρητικοί της Γερμανίας είπαν αμέσως όχι στις σχετικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν και τις χαρακτήρισαν μεταφορά χρεών στην Γερμανία. Νομίζω ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα είναι πιο λογική στα θέματα αυτά».

Η κ. Σβαν τονίζει ότι «πρέπει να βρεθεί ένα δρόμος και με κανόνες όπως είναι λ.χ. το να τεθεί προτεραιότητα στο να δημιουργηθούν ευρωπαϊκά ομόλογα, δηλαδή με χαμηλότερα επιτόκια έτσι ώστε ιδίως οι χώρες του νότου να έχουν ένα πλεονέκτημα στους προϋπολογισμούς τους. Δεν νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο ζητά κανείς πολλά σε ότι αφορά στην αλληλεγγύη. Πρέπει να έχει κανείς την βούληση να συντονίσει καταρχάς την οικονομική πολιτική, να κάνει μια κοινή ευρωπαϊκού πολιτική προϋπολογισμού, διότι μόνον έτσι θα μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά».

Θεωρεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναγκαία «διότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η προσέλκυση ιδιωτών εενδυτών στην Ελλάδα. Ημουν ανέκαθεν υπέρ και θεωρώ ότι είναι θέμα δικαιοσύνης αν σκεφεί κανείς τι ελαφρύνσεις έγιναν στην Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ελάφρυνση του χρέους είναι λειτουργικά αναγκαία για τις επενδύσεις και ελπίζω να γίνουν, αν και Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές θα αντιταχθούν. Πάντως η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη με το SPD στην κυβέρνηση από το να ήταν οι Φιλελεύθεροι. Μόνο με το SPD στην κυβέρνηση η πιθανότητα να γίνει ελάφρυνση ώστε να σταθεί η Ελλάδα από μόνη της στα πόδια της είναι μεγαλύτερη».

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν θα είναι καθαρή η έξοδος της Ελλάδα από τα μνημόνια το καλοκαίρι και αν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα όπως φρονεί η ελληνική αντιπολίτευση ιδίως η Νέα Δημοκρατία, απαντά: «Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην ουσία προσκολλημένη στον νεοφιλελευθερισμό και δεν κάτι τέτοιο δεν εκπλήσσει αφού έχουν συμφέρον να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και να έλθουν στην εξουσία. Επιθυμούν να απονομιμοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ως νεοφιλελεύθεροι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων. Γι αυτό και υποστηρίζουν την θεωρία των περαιτέρω σκληρών μέτρων. Το θέμα όμως είναι ότι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, κάτι τέτοιο είναι παράλογο μακροοικονομικά διότι τορπιλίζει την ζήτηση στην αγορά. Οσο κάνει κανείς περικοπές τόσο μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης μέσω της ζήτησης. Στην Γερμανία λ.χ. η ανάπτυξη επιτυγχάνεται χάρη στην αύξηση της ζήτησης μέσω των εξαγωγών…»

Ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Γκεζίνε Σβαν στον Αντώνη Πολυχρονάκη και το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κυρία Σβαν, θα θέλατε καταρχάς να σχολιάσετε το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορία των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD ) για την συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού;

Γκεζίνε Σβαν: Ναι. Xαίρομαι γι αυτό και ιδίως για το σαφές αποτέλεσμα. Θέλω όμως να επισημάνω ότι καμπάνια του Κέβιν Κιούνερτ, του προέδρου της νεολαίας του κόμματος, υπέρ του «Οχι» ήταν σωστή, διότι είναι σημαντικό να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτός ο νέος μεγάλος συνασπισμός πρέπει να εξελιχθεί διαφορετικά από τον προηγούμενο. Δεν επιτρέπεται να υπάρξει ξανά μια τόσο ομοιόμορφη συμβίωση. Το SPD πρέπει να καταστήσει σαφές που θέλει κάτι περισσότερο ή διαφορετικό από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), έστω και αν δε μπορεί να το επιβάλει ως μικρότερος εταίρος. Αυτό όμως έχει γίνει εν τω μεταξύ κοινή συνείδηση και στην ηγεσία του κόμματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το κόμμα σας διατείνεται ότι έβαλε τη σφραγίδα του στην συμφωνία για τον νέο μεγάλο συνασπισμό.Πέτυχε πράγματι κάτι τέτοιο και αν ναι τι ακριβώς;

Γκεζίνε Σβαν: Το SPD κατόρθωσε πολλά επί της ουσίας, πρέπει να το πει κανείς ξεκάθαρα, ιδίως στο κεφάλαιο Ευρώπη, αλλά φυσικά όσα επετεύχθησαν πρέπει να γίνουν και στην πράξη, διότι η συμφωνία είναι καταρχάς ένα απλό χαρτί. Από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εξαρτάται πόσο εντατικά θα θα εργασθεί για να τα εφαρμόσει. Είμαι αισιόδοξη διότι το SPD θα πάρει του υπουργείο Οικονομικών κάτι το οποίο ήταν ένας όρος στις διαπραγματεύσεις, για να ακολουθηθεί μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική από εκείνη στο παρελθόν και πιστεύω ότι ο (κατά πάσα πιθανότητα- νέος υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος) Ολαφ Σολτς θα εφαρμόσει μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κυρία Σβαν, γνωρίζετε τους πάντες στο κόμμα σας, υποθέτω και τον κ. Σολτς. Ποιά είναι η γνώμη σας γι αυτόν, δεδομένου ότι έχει δηλώσει υπέρμαχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και εφήρμοσε μέτρα λιτότητας στο Αμβούργο ως δήμαρχος-κυβερνήτης της πόλης-κρατιδίου. Είναι λοιπόν στη γραμμή Σόιμπλε;

Γκεζίνε Σβαν: Υπάρχει μια τέτοια ανησυχία, εντός και εκτός του κόμματος, από όσους αντιτίθενται στην πολιτική Σόιμπλε, μετά τη σχετική δήλωσή του στο περιοδικό Spiegel και απογοήτευσε πολλούς. Ανησυχούσα και εγώ, αλλά αναζήτησα τις θέσεις του, ρώτησα το πολύ κοντινό του περιβάλλον του, έκανα σχετικές συζητήσεις και νομίζω πως έχει κατανοήσει ότι δεν επιτυγχάνονται όλα με μέτρα λιτότητας, για αυτό έχω πλέον λιγότερες ανησυχίες. Επίσης στο βιβλίο του για την Ευρώπη έχει γράψει διαφορετικά πράγματα και στην πόλη του το Αμβούργο δεν έλαβε μόνο μέτρα λιτότητας. Πιστεύω εν τω μεταξύ ότι η επιλογή του ως υπουργού Οικονομικών είναι μια καλή επιλογή. Επίσης είναι ένας πολιτικός ο οποίος δεν αγνοεί τα καλά επιχειρήματα…

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο παραιτηθείς πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς είχε προαναγγείλει μια νέα αρχή για την Ευρώπη και το τέλος της λιτότητας. Πιστεύετε ότι θα είναι αυτό δυνατόν με τον Ολαφ Σολτς;

Γκεζίνε Σβαν: Πιστεύω ότι είναι δυνατόν με τον κ. Σολτς. Πιστεύω ότι γνωρίζει πολύ καλά ποιά ευθύνη έχει η Γερμανία και σε σχέση με τις συνέπειες της δικών της ενεργειών και συμπεριφορών, ότι δηλαδή η Γερμανία δεν επιτρέπεται απλώς να εξυπηρετεί μόνο τα δικά της βραχυπρόθεσμα συμφέροντα. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ποιά ιστορική ευθύνη έχει η Γερμανία απέναντι στους ευρωπαίους γείτονες της. Στο βαθμό αυτό πιστεύω ότι ο κ. Σολτς διαφοροποιείται σαφώς από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,ο οποίος σε τελικά δεν είχε κανένα πρόβλημα να επιβάλει στους Ευρωπαίους γείτονες τη βούλησή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πιστεύετε ότι ο νέος μεγάλος συνασπισμός και ο κ. Ολαφ Σολτς θα προωθήσουν τις προτάσεις Μακρόν για την Ευρώπη;

Γκεζίνε Σβαν: Ναι, το πιστεύω. Εξαρτάται βέβαια πως θα αρθρωθεί αυτός ο ευρωπαϊκός λόγος, εξαρτάται από την δραστηριοποίηση του ίδιου του SPD. Σε ότι αφορά εμένα προσωπικά έχω ήδη οργανώσει -και θα οργανώσω εντός του Μαρτίου μια δεύτερη- σχετική κομματική ημερίδα, στην οποία θα έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ και με τους στενούς συνεργάτες του Ολαφ Σολτς. Εξαρτάται κατά πολύ από την συνετή επεξεργασία του θέματος στο κόμμα, αλλά είμαστε ήδη επί το έργον στο θέμα αυτό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πως εκτιμάτε την κατάσταση στην Ιταλία μετά τις εκλογές, προστίθεται ένα ακόμα πρόβλημα στην Ευρώπη;

Γκεζίνε Σβαν: Φυσικά, αν και ήταν εδώ και καιρό προβλέψιμο. Ηδη το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σικελία ήταν δυσάρεστο. Το ότι η Ιταλία θα διολίσθαινε σαφώς προς τα δεξιά, αν και το κόμμα των Πέντε Αστέρων ταλαντεύεται μεταξύ πολλών απόψεων, ήταν δυστυχώς προβλέψιμο και εδώ βλέπω μια υποθήκη της γερμανικής πολιτικής, της πολιτικής Σόιμπλε. Πρώτον, δεν είμασταν διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τους Ιταλούς στο προσφυγικό, όπως έγινε δυστυχώς και με την Ελλάδα, όπως επίσης δυστυχώς έκαναν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι. Η Γερμανία όφειλε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη και δεύτερον επειδή δεν βοηθήσαμε τους Ιταλούς με την κατάλληλη επενδυτική πολιτική ώστε να μειωθεί η ανεργία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το θέμα της σημερινής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οι προοπτικές για μια αλληλέγγυα συνύπαρξη. Τι πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας στο θέμα της αυστηρής λιτότητας ;

Γκεζίνε Σβαν: Στο θέμα της αυστηρής λιτότητας πιστεύω πως μόνο οι σκληροί δογματικοί αυτής της οικονομικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι δεν έχει σχέση με την αλληλεγγύη. Με το φρενάρισμα των χρεών σε εθνικό επίπεδο και την άρνηση των ευρωομολόγων θέλουν στην ουσία να εμποδίσουν τη βοήθεια τις χώρες του νότου που το χρειάζονται, υπό την μορφή επενδύσεων σε δημόσια αγαθά για να το πω έτσι χοντρικά, όπως λ.χ. στις υποδομές, την ανέγερση κατοικιών, την δημόσια ασφάλιση, σε βασικές πολιτικές δηλαδή. Σε όλα αυτά η Γερμανία δεν εξεδήλωσε αλληλεγγύη. Οι δεξιοί, οι συντηρητικοί της Γερμανίας είπαν αμέσως όχι στις σχετικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν και τις χαρακτήρισαν μεταφορά χρεών στην Γερμανία. Νομίζω ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα είναι πιο λογική στα θέματα αυτά. Πρέπει να βρεθεί ένα δρόμος και με κανόνες όπως είναι λ.χ. το να τεθεί προτεραιότητα στο να δημιουργηθούν ευρωπαϊκά ομόλογα, δηλαδή με χαμηλότερα επιτόκια έτσι ώστε ιδίως οι χώρες του νότου να έχουν ένα πλεονέκτημα στους προϋπολογισμούς τους. Δεν νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο ζητά κανείς πολλά σε ότι αφορά στην αλληλεγγύη. Τις λεπτομέρειες μπορεί κανείς να τις επεξεργαστεί. Πρέπει να έχει κανείς την βούληση να συντονίσει καταρχάς την οικονομική πολιτική, να κάνει μια κοινή ευρωπαϊκού πολιτική προϋπολογισμού διότι μόνον έτσι θα μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά. Αυτή είναι η πεποίθησή μου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Και στο προσφυγικό, τι πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας; Νομίζετε ότι με υπουργό Εσωτερικών τον Βαυαρό Χριστιανοκοινωνιστή Χόρστ Ζέεχοφερ είναι εφικτή μια πολιτική αλληλεγγύης στο θέμα αυτό;

Γκεζίνε Σβαν: Με τον κ. Ζέεχοφερ είναι φυσικά πολύ δύσκολο, έχετε δίκιο. Υπάρχει όμως μια τάση στην Ευρώπη να βρεθεί μια λύση ώστε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε μεταξύ ανατολικών και δυτικών χωρών της Ε.Ε., ένα αδιέξοδο το οποίο καταλήγει να είναι μεταξύ του νότου και της υπόλοιπης Ευρώπης. Βλέπω μια δυνατότητα με την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εάν οι δήμοι δέχονται πρόσφυγες θα πρέπει να επιβραβεύονται οικονομικά με με κάποιους τρόπους για να αναπτυχθούν. Εάν το καταφέρουμε να συγκατατεθούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργηθεί ένα τέτοιο Ταμείο και να δεχτούν τους πρόσφυγες που είναι διατεθειμένοι οι δήμοι να φιλοξενήσουν τότε θα κάνουμε ένα βήμα προ τα μπρος. Αυτό εξαρτάται πάρα πολύ και από το τι θα κάνει το SPD. Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη επεξεργαστεί ένα τέτοιο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια για την δημιουργία του τα επόμενα χρόνια και ελπίζω να δημιουργηθεί ένα σχέδιο πρότυπο ώστε. Αυτό θα διευκολύνει την μετεγκατάσταση. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζομαι κι εγώ

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Και οι ανατολικές χώρες πως θα πεισθούν;

Γκεζίνε Σβαν: Με το να τους πούμε ότι αφού δεν θέλετε να δεχτείτε πρόσφυγες θα συμμετάσχετε οικονομικά στο Ταμείο αυτό. Θα τους ζητήσουμε επίσης να επιτρέψουν σε δήμους που θέλουν να συμμετάσχουν να δεχτούν πρόσφυγες. Εάν δεν το κάνουν τότε θα πρέπει να μην παίρνουν χρήματα από την Ε.Ε. Πάντως, υπάρχουν 11 πολωνικές πόλεις οι οποίες θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες. Μπορούμε επομένως με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα κίνημα υπέρ της εγκατάστασης προσφύγων σε αυτές τις χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είστε αισιόδοξη ;

Γκεζίνε Σβαν: Eίμαι από τη φύση μου αισιόδοξη, αλλά πρέπει να εργαστεί κανείς επίσης για την επίτευξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης…

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένετε;

Γκεζίνε Σβαν: Την ελάφρυνση του χρέους την θεωρώ αναγκαία διότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην Ελλάδα. Ημουν ανέκαθεν υπέρ και θεωρώ ότι είναι θέμα δικαιοσύνης αν σκεφτεί κανείς τι ελαφρύνσεις έγιναν στην Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ελάφρυνση του χρέους είναι λειτουργικά αναγκαία για τις επενδύσεις και ελπίζω να γίνουν, αν και Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές θα αντιταχθούν. Πάντως η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη με το SPD στην κυβέρνηση από το να ήταν οι Φιλελεύθεροι. Μόνο με το SPD στην κυβέρνηση η πιθανότητα να γίνει ελάφρυνση ώστε να σταθεί η Ελλάδα από μόνη της στα πόδια της είναι μεγαλύτερη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το πρόγραμμα για την Ελλάδα λήγει το καλοκαίρι. Πιστεύετε ότι θα είναι μια καθαρή έξοδος ή ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα όπως φρονεί η ελληνική αντιπολίτευση ιδίως η Νέα Δημοκρατία;

Γκεζίνε Σβαν: Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην ουσία προσκολλημένη στον νεοφιλελευθερισμό και δεν κάτι τέτοιο δεν εκπλήσσει αφού έχουν συμφέρον να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και να έλθουν στην εξουσία. Επιθυμούν να απονομιμοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ως νεοφιλελεύθεροι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων. Γι αυτό και υποστηρίζουν την θεωρία των περαιτέρω σκληρών μέτρων. Το θέμα όμως είναι ότι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, κάτι τέτοιο είναι παράλογο μακροοικονομικά διότι τορπιλίζει την ζήτηση στην αγορά. Οσο κάνει κανείς περικοπές τόσο μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης μέσω της ζήτησης. Στην Γερμανία λ.χ. η ανάπτυξη επιτυγχάνεται χάρη στην αύξηση της ζήτησης μέσω των εξαγωγών…

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

06/03/2018 23:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: