Αμιγώς “America First”, ομάδα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής από τον Πρόεδρο Τράμπ




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, προχώρησε στην τελευταία κίνηση αλλαγών στην ομάδα συμβούλων του σε θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, με την αντικατάσταση του Στρατηγού H.R. MacMaster, τοποθετώντας στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, τον πρώην Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Τζόν Μπόλτον.

Πρόκειται για μια κίνηση, η οποία δείχνει τη διάθεση του Προέδρου, να φτιάξει μια ομάδα εθνικής ασφάλειας η οποία ασπάζεται πλήρως, και είναι έτοιμη να προωθήσει δυναμικά, την πολιτική “America First”, δηλαδή πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.

Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, είναι ένα εξαιρετικά κοφτερό μυαλό και πάνω από όλα δεν μασάει τα λόγια του. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που συγκαταλέγεται, συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, ανάμεσα στους intellectuals, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γνωστός όρος “γεράκι”, ταιριάζει απόλυτα στον Τζόν Μπόλτον, ο οποίος είναι εξαιρετικά σκληρός όσο αφορά την πολιτική απέναντι στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Στο θέμα της Βόρειας Κορέας, άλλωστε, ήταν ανάμεσα σε αυτούς, που είχε προτείνει ακόμα και προληπτικό κτύπημα, από τις ΗΠΑ, έναντι του καθεστώτος Κίμ, στην περίπτωση που συνέχιζε να απειλεί την Αμερική. Η τοποθέτησή του στέλνει και ένα σαφές μήνυμα  στη Βόρεια Κορέα, ότι οι διαπραγματεύσεις, ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Τράμπ, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κίμ, θα είναι εξαιρετικά σκληρές και δύσκολες για το καθεστώς της Πιόνγκ Γιάνκ.

Το ίδιο σκληρό αναμένεται το παιχνίδι και όσο αφορά τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά. Εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος, δεν πάρει τις αλλαγές που επιθυμεί στη συμφωνία, κάτι στο οποίο ο Τζόν Μπόλτον συμφωνεί απόλυτα, η αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή, είναι βέβαιη. Και καλό θα είναι η Ευρώπη, να πάρει το μήνυμα άμεσα.

Στις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Τζόν Μπόλτον, θα είναι σκληρός, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστής, με δεδομένο ότι σε αντίθεση με πολλούς, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια μεγάλη δύναμη η οποία διαθέτει χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές και είναι ένας αντίπαλος, που απαιτεί σεβασμό. Παρόλα αυτά ας ετοιμαστεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για ένα σκληρό και μεθοδικό αντίπαλο. Το παιχνίδι στη Συρία, θα γίνει εξαιρετικά ενδιαφέρον με τον Τζόν Μπόλτον στο τραπέζι.

Το ίδιο σκληρό, από την τοποθέτηση Μπόλτον, είναι και το μήνυμα για την Κίνα. Το Πεκίνο θα πρέπει να ετοιμαστεί για σκληρό ροκ. Με τον Τζόν Μπόλτον, δίπλα στον Πρόεδρο Τράμπ, η Κίνα θα πρέπει να κατανοήσει ότι πλέον μιλάμε πραγματικά για “America First”, χωρίς εκπτώσεις.

Το Ισραήλ, μετά τον Αμερικανό Πρόεδρο, έχει πλέον στο Λευκό Οίκο, ένα πολύ δυνατό υποστηρικτή. Το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή θα αλλάξει έντονα, και πολλοί είναι αυτοί που από εδώ και στο εξής θα περάσουν δύσκολα.

Όσο αφορά την Ευρώπη, τα πράγματα σοβαρεύουν, και από εδώ και στο εξής το παιχνίδι θα γίνει ρεαλιστικό και δύσκολο, σε όλα τα μέτωπα. Ο Τζόν Μπόλτον, είναι άνθρωπος της δράσης και δεν αρέσκεται στην απραξία και το ατελείωτο λιβανιστήρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα Τουρκία είναι ένα θέμα που ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, γνωρίζει πολύ καλά, και με δεδομένο ότι είναι της ρεαλιστικής σχολής σκέψης στη διεθνή πολιτική, δεν θα είναι άστοχο να προβλέψει κανείς, προοδευτική γεφύρωση της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Όσο αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, καλό θα είναι να σοβαρευτούμε και άμεσα, αφήνοντας στην άκρη της φιοριτούρες περί διεθνούς δικαίου και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Από εδώ και στο εξής με Τζόν Μπόλτον στο αυτί του Αμερικανού Προέδρου, θα πρέπει να βρούμε σοβαρά επιχειρήματα, για να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας αξιόπιστος και χρήσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Θα ακουστούν πολλά και τρομερά για την τοποθέτηση του Τζόν Μπόλτον, αλλά ας κρατήσουμε στο μυαλό μας, ότι τα γεράκια “hawks”, είναι αυτά που συνήθως κάνουν την έκπληξη και επιλύουν μεγάλες και μακροχρόνιες κρίσεις στη διεθνή πολιτική, και τα περιστέρια “doves”, είναι αυτά που φέρνουν πολέμους και αναταραχή.

  • Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: