Αυξάνει την κόντρα με την Κίνα ο Τράμπ. Προς αλλαγή της σχέσης με Ταϊβάν




Ρεπορτάζ: HellasJournal.com

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, αναμένεται να υπογράψει νομοσχέδιο στο οποίο αντιδρά η Κίνα και προβλέπει αυξημένες επισκέψεις υψηλού επιπέδου, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, και της Ταϊβάν, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος, είναι πιθανό, να  υπογράψει το νομοσχέδιο και να γίνει νόμος μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπογραφή του συγκεκριμένου νομοσχέδιο, έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, μεταξύ των συμβούλων του Προέδρου, με δυο σχολές σκέψεις να διαφωνούν. Από τη μια πλευρά βρίσκονται αυτή που προωθούν μια πιο διαλλακτική πολιτική απέναντι στην Κίνα και από την άλλη αυτοί που προωθούν πιο σκληρές πολιτικές στους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας απέναντι στο Πεκίνο.

Η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες στον τομέα του εμπορίου, ανέβηκε κατακόρυφα μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Τράμπ, ότι σκοπεύει να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που θα πλήξουν την Κίνα.

Το νομοσχέδιο που πέρασε στη Βουλή και τη Γερουσία στις 28 Φεβρουαρίου, καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να υποστηρίξει τη διεύρυνση των επίσημων επισκέψεων, σε όλα τα επίπεδα, με την Ταϊβάν.

Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει πλήγμα για αυτούς που μέσα στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η Ταϊβάν, αν και σύμμαχος των ΗΠΑ, αποτελεί εμπόδιο στην βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα.

Η Κίνα έχει μπλοκάρει την Ταϊβάν, από το να γίνει μέλος διεθνών οργανισμών, και πρόσφατα άρχισε να πραγματοποιεί πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο, τον Ιανουάριο, έδωσε την άδεια να μεταφερθούν στη Ταϊβάν, 250 αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger.

Το νομοσχέδιο, έρχεται ως συνέχεια, στην Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, αλλά και Άμυνας, που δημοσιοποίησε  πρόσφατα η κυβέρνηση Τράμπ, και προσδιορίζει την Κίνα, ως απειλή ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Τζέημς Μάτις, δήλωσε πρόσφατα ότι η αλλαγή στη στρατηγική, προκλήθηκε από την στρατικοποίηση των νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, από το Πεκίνο.

Μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ, απαγόρευαν τις επισκέψεις στην Ταϊβάν, σε κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, και αυτό γίνονταν για να μην προκληθεί η Κίνα, παρά το γεγονός ότι η ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, βάση της Taiwan Relations Act, του 1979, καλούνται να υπερασπιστούν την Ταϊβάν, σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Κίνα, προειδοποίησαν για σύγκρουση στην περίπτωση που υπογραφεί το νομοσχέδιο από τον Πρόεδρο Τράμπ.

Επίσημα η Κίνα, έχει δηλώσει ότι είναι εναντίον της εφαρμογής του νομοσχεδίου, με το Υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι, οι ΗΠΑ, “θα πρέπει, να σταματήσουν να επιδιώκουν επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν ή να βελτιώσουν τις υφιστάμενες σχέσεις με την Ταϊβάν, σε οποιοδήποτε σημαντικό επίπεδο”.

Ταυτόχρονα το Πεκίνο απείλησε την Ταϊβάν, “προειδοποιούμε αυστηρά την Ταϊβάν, να μην στηρίζεται σε ξένους για την ενίσχυσή της ή θα προκαλέσει φωτιά εναντίον της”.

Όλα δείχνουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχει αποφασίσει να τεντώσει το σχοινί και να αλλάξει το σκηνικό που επικρατεί στις σχέσεις με την Κίνα για δεκαετίες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: