“Βόμβα” από το αμερικανικό Πεντάγωνο: Ενισχύει τους αντιπάλους του Ερντογάν με 550 εκατ.




Ρεπορτάζ MIGNATIOU COM

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 550 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό του για το 2019 στις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια παραστρατιωτική ομάδα στη Συρία, την οποία η Τουρκία θεωρεί ότι συνδέεται με …«τρομοκράτες». Κατονομάζει τους Κούρδους του YPG με έδρα τη Συρία.

Η είδηση κυκλοφόρησε αρχικά από το Πρακτορείο Ανατολή και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από πηγές του Πενταγώνου.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης έγινε γνωστό ότι στην Τουρκία πνέουν τα μένεα εναντίον των Αμερικανών. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Άγκυρα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αμερικανικός προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει 300 εκατομμύρια δολάρια για την κατάρτιση και τον εξοπλισμό των μελών του SDF, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι μαχητές του YPG (Κούρδοι της Συρίας, που συνεργάζονται με τους αντάρτες του PKK). Θα διατεθούν επίσης και άλλα 250 εκατομμύρια δολάρια για μια «συνοριακή δύναμη», την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει αμφιλεγόμενη και επικίνδυνη, που θα δημιουργηθεί για να φυλάει τα περιφερειακά σύνορα, μεταξύ της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράκ.

Όπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοί θεωρούν το SDF ως μια πολυεθνική δύναμη, η οποία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος στο συνασπισμό ενάντια στους εξτρεμιστές του ισλαμικού κράτους (ISIS).

Αυτό που ανησυχεί την Άγκυρα είναι ότι το SDF συνδέεται οργανικά με τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια ομάδα την οποία θεωρεί η Τουρκία ως τη συριακή πτέρυγα του «παράνομου» Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης με το ΡΚΚ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Τουρκία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το τελευταίο διάστημα το αντάρτικο του PKK έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες.

Η κατάσταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αφού η Τουρκία μάχεται επί του παρόντος το YPG στη βορειοδυτική συριακή περιοχή Αφρίν, σε μια επιχείρηση που πυροδότησε έντονες εντάσεις μεταξύ της χώρας και της συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, Αμερικής. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να επεκτείνει την επιχείρηση στο κοντινό Manbij, όπου σταθμεύουν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι Αμερικανοί ζήτησαν κατάπαυση πυρός, αλλά η τουρκική απάντηση ήταν αρνητική.

ΕΙΔΗΣΗ: Οι Αμερικανοί ζήτησαν τερματισμό της τουρκικής εισβολής στη Συρία: Ο θυμωμένος Ερντογάν!

Μετρά κηδείες ο Ερντογάν: Έχουν σκοτωθεί στο Αφρίν 31 στρατιωτικοί ομολογεί η Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: