Τζερόμ “Τζέι” Πάουελ: Από σήμερα αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ο νέος πρόεδρος της Fed




Ο Τζερόμ “Τζέι” Πάουελ, ο πρώην Ρεπουμπλικανός τραπεζίτης σε επενδυτική τράπεζα, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθεί της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), θα αναλάβει τα ηνία της νομισματικής πολιτικής από σήμερα Δευτέρα.

Ο Πάουελ – που έγινε 65 ετών χθες Κυριακή – διαδέχεται τη Τζάνετ Γέλεν, η οποία ήταν η μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα που υπηρέτησε στην προεδρία της Fed.

Ο Πάουελ αναλαμβάνει την προεδρία σε μια ήσυχη περίοδο ύστερα από μια δεκαετία οικονομικής αναταραχής η οποία ανάγκασε την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να κινηθεί σε αχαρτογράφητα νερά σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να ξεφύγει από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Παρόλα αυτά, ο Πάουελ, ο οποίος δεν είναι οικονομολόγος, θα μπορούσε σύντομα να αναγκαστεί να λάβει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που θα τον θέσουν στο επίκεντρο της συζήτησης σε σχέση με το πόσο γρήγορα θα αυξηθούν τα αμερικανικά επιτόκια.

Οι μισθοί τον Ιανουάριο σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια, με την αναπτυσσόμενη αμερικανική οικονομία να προσθέτει θέσεις εργασίας σε σταθερό ρυθμό και ενώ η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς την στιγμή που τίθεται σε ισχύ μια μαζική μεταρρύθμιση του εταιρικού φόρου.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή όπου όλες οι μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως αναπτύσσονται ταυτόχρονα, μια ασυνήθιστη και ευτυχής σύμπτωση, αλλά αυτό που αρχίζει να εγείρει ανησυχίες είναι το πότε θα φθάσει στο τέλος της η ανάκαμψη. Και πως.

Η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εντός του 2018 αναμένεται ευρέως να γίνει τον Μάρτιο και θα περιλαμβάνει την πρώτη συνέντευξη Τύπου του Πάουελ, ο οποίος υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της Fed από το 2012.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ 04/02/2018 16:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: