Τουρκικά ΜΜΕ κατά Ολλανδών βουλευτών για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας




Κατηγορίες για «προδοσία» που διατυπώθηκαν από μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία εναντίον πέντε τουρκικής καταγωγής ολλανδών βουλευτών, που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας, χαρακτηρίσθηκαν «απαράδεκτες» και προκάλεσαν αγανάκτηση στην Ολλανδία.

«Το να απειλείς ή το να παρακινείς σε απειλές ως αντίδραση σε εκφρασμένες απόψεις είναι κάτι απαράδεκτο. Κάτι τέτοιο δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία ούτε σε μια ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία όπως η δική μας», τόνισε η Χαντιζά Αρίμπ, πρόεδρος της κάτω βουλής του ολλανδικού κοινοβουλίου.

«Είναι αυτό που αποκαλούμε ελευθερία της έκφρασης», συνέχισε η Αρίμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα αναφοράς De Volkskrant.

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah κατηγόρησε το Σάββατο πέντε τουρκικής καταγωγής ολλανδούς βουλευτές ότι «πρόδωσαν» τη χώρα τους αφού η ολλανδική κάτω βουλή ψήφισε μαζικά υπέρ ενός ψηφίσματος για την «ξεκάθαρη» παραδοχή της αρμενικής γενοκτονίας.

Προσελκύοντας την μήνιν της Τουρκίας σ’ ένα πλαίσιο ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι βουλευτές ενέκριναν επίσης την αποστολή ενός αντιπροσώπου της ολλανδικής κυβέρνησης στις 24 Απριλίου στο Ερεβάν για τις τελετές μνήμης που θα πραγματοποιηθούν εκεί για τις σφαγές που διαπράχθηκαν από το 1915 ως το 1917 υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Οι «πέντε βουλευτές έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι είναι εναντίον της Τουρκίας» υποστηρίζοντας «τη σκανδαλώδη απόφαση» να αναγνωρισθεί η αρμενική γενοκτονία, έγραψε η Sabah.

Χθες Κυριακή μια άλλη εφημερίδα που πρόσκειται στο τουρκικό καθεστώς, η Yeni Akit, χαρακτήρισε τους βουλευτές αυτούς «εκφυλισμένους». Στη συνέχεια οι βουλευτές που έγιναν στόχοι –δύο σοσιαλιστές, δύο οικολόγοι και μια φιλελεύθερη– δήλωσαν πως δέχθηκαν απειλές και μηνύματα μίσους.

«Η εποχή του εκφοβισμού και της δαιμονοποίησης έχει παρέλθει», δήλωσε ο Ζιχνί Εζντίλ, βουλευτής του οικολογικού κόμματος GroenLinks, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα AD.

«Τέτοια άτομα δεν μπορούν να με αγγίξουν καθόλου. Είμαι Ολλανδέζα», δήλωσε η φιλελεύθερη συνάδελφός του Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, που έφθασε στην Ολλανδία ως πρόσφυγας το 1984.

26/02/2018 15:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Χάγη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: