Το σαθρό ελληνικό πολιτικό σύστημα και το λάθος του Αμερικανού πρέσβη: Η “βουτιά” στο κενό…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τελικά σε κάθε ευκαιρία οι πολιτικοί μας δείχνουν την ανευθυνότητά τους… Αφορμή αυτή τη φορά ήταν η υπόθεση της Novartis που έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο σε σημείο χωρίς επιστροφή.

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης αντιπολίτευσης κυριαρχούνται από απύθμενο μίσος. Η κατάσταση είναι έντονα προβληματική και δεν βοηθά καθόλου τη χώρα, η οποία συνεχίζει να συνταράσσεται από την οικονομική κρίση. Η πορεία προς την πολυπόθητη έξοδο από τα Μνημόνια, θα μπορούσε να εκτροχιαστεί.

Τα πράγματα είναι λίγο-πολύ γνωστά.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας. Μετά τη συνάντηση η Ν.Δ. ανέφερε ένα μέρος της συζήτησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Πάιατ. Δεν γνωρίζει κανείς, εκτός όσων βρίσκονταν στη συνάντηση, εάν απέχει ή όχι από την αλήθεια.

Στην ανακοίνωση αναφέρονταν τα εξής:

«Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς»

Ο διαχειριστής του λογαριασμού του κ. Πάιατ στο Twitter, αποστέλλει στους ακολούθους του ένα κείμενο του Αντέννα για την ανακοίνωση της Ν.Δ. Που σημαίνει ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο. Βέβαια, ουδείς γνωρίζει αν ο διαχειριστής έλαβε την έγκριση του Αμερικανού πρέσβη.

Ακολουθεί η διάψευση από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.”

Ανταπαντά η Ν.Δ. και γίνεται ένας «μύλος». Η ανακοίνωση της αμερικανικής Πρεσβείας επιλέγει να μην φωτίσει τα γεγονότα, και να μην λάβει θέση επί του προβλήματος που δημιουργήθηκε.

Ποιό το αποτέλεσμα;

Ότι το πολιτικό σύστημα τα κατάφερε να δείξει την αναξιοπιστία του σε όλο τον κόσμο, διότι τα νέα μεταδόθηκαν και στο εξωτερικό. Ναι, τόσο καλά…

Σε αυτή την ιστοσελίδα, όπως αποδείξαμε πολλές φορές, η λέξη λογοκρισία μας είναι άγνωστη. Δεν κρύβουμε τις σκέψεις μας, και γι’ αυτό το λόγο γινόμαστε και αντιπαθείς.

Για τούτη την ιστορία δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης. Διότι βρίσκεται στην Ελλάδα σχεδόν δύο χρόνια -αν δεν κάνω λάθος- και με τη στάση του χθες έδειξε μία αφέλεια. Πως είναι δυνατόν κ. Πάιατ με τόση εμπειρία σε καυτά μέρη του πλανήτη, να μην έχετε καταλάβει τους Έλληνες πολιτικούς. Πως δεν αντιλήφθηκε πως ζουν με το κουτσομπολιό -θρέφει τις καριέρες τους, είναι η αλήθεια- και δεν κρατάνε κανένα μυστικό. Πρόκειται για …θαμώνες καφενείου επαρχιακής πόλης, όπου μετατρέπουν τις φήμες σε γεγονότα.

Δεν γνωρίζω, λοιπόν, τι είπε και τι δεν είπε ο Αμερικανός πρέσβης στον κ. Μητσοτάκη. Αλλά ενώ ευτύχησε η χώρα να έχει στην Πρεσβεία ένα άνθρωπο που πιστεύει στην Ελλάδα και το λαό της, εμείς καταφέραμε να τον κάνουμε …ρόμπα. Για πρώτη φορά, ο πρέσβης των ΗΠΑ είναι και πρέσβης των δυνατοτήτων της χώρας μας και των Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι λέει και τι κάνει όταν βρίσκεται στην Αμερική. Υμνεί την Πατρίδα μας μέχρι …παρεξήγησης.

Η υπόθεση της Novartis έχει «βρωμίσει». Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που θα οδηγηθούν τα πράγματα, ούτε αν θα υπάρξουν καταδίκες. Ούτε ξέρουμε τον βαθμό ανάμειξης της Αμερικής στις έρευνες που αφορούν την Ελλάδα.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αφηνιάσει και απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και την Κύπρο. Η κατάσταση είναι καταθλιπτική. Προσωπικά με ανησυχεί το γεγονός ότι η υπερδύναμη Αμερική δεν έχει κανένα τρόπο να εμποδίσει -πόσο μάλλον να σταματήσει- την οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. Εάν αποφασίσει να επιτεθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο, ποιά χώρα, ποιός Διεθνής Οργανισμός, θα σταθούν εμπόδιο στο Τούρκο ηγέτη, που κυριαρχείται από ψυχασθενικά σύνδρομα; Μα κανένας.

Και εάν -λόγω του απρόβλεπτου Ερντογάν- συμβεί το «ατύχημα» που είπε και ο Αμερικανός Πρέσβης στον Σκάι, ποιός θα ενώσει τους πολιτικούς μας; Μα ουδείς…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: