«Το «όλα στο φως» δεν σημαίνει «όλοι στα μανταλάκια» και ας είναι αθώοι», λέει ο Μαυρωτάς




Το «όλα στο φως» σίγουρα δεν σημαίνει «όλοι στα μανταλάκια» και ας αποδείξουν ότι είναι αθώοι. «Αυτή η μεθόδευση πιστεύω έκανε τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο να εξεγείρονται δικαίως» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και προσθέτει ότι «η ακραία πόλωση σίγουρα ευνοεί τις ακραίες φωνές όμως, όποτε η πόλωση κερδίζει η Ελλάδα χάνει».

Επιρρίπτει ευθύνες για την έντονη πόλωση τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, «καθότι θεωρούν ότι έτσι μπορούν να «λεηλατήσουν» τον μεσαίο χώρο» και υπογραμμίζει ότι «γι’ αυτό βλέπουμε να έρχονται στην επιφάνεια οι συγκρουσιακοί από κάθε στρατόπεδο».

Ο κ. Μαυρωτάς υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s «είναι ένα καλό νέο αλλά δυστυχώς χάνει τη δυναμική του μέσα σε ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα».

Σε ερώτηση για την μέχρι σήμερα λειτουργία του νέου φορέα δηλώνει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ότι τα περίμενε και σημειώνει ότι «οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα πρέπει να συντονίζονται, να συγκλίνουν και όχι απαραίτητα να ταυτίζονται». Τέλος αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο του νέου φορέα ο βουλευτής του Ποταμιού εκτιμά ότι «σε ένα ιδρυτικό συνέδριο η εκλογή συνέδρων μέσα από διακινούμενες λίστες θα οδηγήσει σε δημιουργία «στρατοπέδων», τη στιγμή ακριβώς που θέλουμε να ρίξουμε τα τείχη» και προσθέτει ότι «η αντιπροσωπευτικότητα θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από τον ορισμό με ποσοστώσεις ή την κλήρωση των συνέδρων στο ιδρυτικό συνέδριο, ώστε να υπάρχει χρόνος να ομογενοποιηθεί το «κράμα»».

Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και στη δημοσιογράφο Φωτεινή Γιαννούλη

  • Με την συζήτηση στη βουλή είδαμε να παραπέμπονται 10 πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και δύο πρώην πρωθυπουργοί. Πιστεύετε ότι θα διαλευκανθεί η υπόθεση ή θα βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές όπως συνέβη με όλες τις εξεταστικές τα τελευταία χρόνια;

Δεν δίνω πολλές πιθανότητες στο να προχωρήσει η προκαταρκτική εξέταση, άλλωστε φάνηκε και από το διάστημα που όρισε η συμπολίτευση του ενός μόνο μηνός για τα 10 πρόσωπα. Προφανώς θα πει ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί και θα γυρίσει τον φάκελο στη δικαιοσύνη για αρχειοθέτηση και συγχρόνως να αφήσει την αμφιβολία για την αθωότητα ή την ενοχή των 10 προσώπων να αιωρείται. Αυτή νομίζω ότι ήταν η μεθόδευση της κυβέρνησης εξ αρχής.

  • Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έστησε σκευωρία σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων. Μίλησαν για συμμορίες και λάσπη. Μήπως από αυτή την ακραία πόλωση ευνοούνται μόνο οι ακραίες φωνές;

Σκευωρία δεν ξέρω αλλά μεθόδευση σίγουρα. Υπήρχε το υπόστρωμα του σκανδάλου Novartis το οποίο επιχείρησε η κυβέρνηση να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Τα έως τώρα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθώς και η αλληλουχία των γεγονότων και παραλείψεων δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Το «όλα στο φως» σίγουρα δεν σημαίνει «όλοι στα μανταλάκια» και ας αποδείξουν ότι είναι αθώοι. Αυτή η μεθόδευση πιστεύω έκανε τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο να εξεγείρονται δικαίως. Η ακραία πόλωση σίγουρα ευνοεί τις ακραίες φωνές όμως, όποτε η πόλωση κερδίζει η Ελλάδα χάνει. Δυστυχώς στη χώρα μας ο διχασμός και ο εμφύλιος είναι από τα αγαπημένα μας «σπορ». Κανονικά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα έπρεπε να έχουν διαδικασίες οικοδόμησης μιας ελάχιστης εμπιστοσύνης και αντί αυτού έχουμε διαδικασίες κατεδάφισης της όποιας εμπιστοσύνης.

  • Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο δίπολο. Από το μνημόνιο-αντιμνημόνιο περνάμε στο καθαροί- διεφθαρμένοι;

Η έντονη πόλωση και ο διπολισμός είναι κάτι που ευνοεί και το επιδιώκουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, καθότι θεωρούν ότι έτσι μπορούν να «λεηλατήσουν» τον μεσαίο χώρο. Κάθε φορά θα προσπαθούν να εγκλωβίζουν τον κόσμο σε διλήμματα και στρατόπεδα. Γι αυτό βλέπουμε να έρχονται στην επιφάνεια οι συγκρουσιακοί από κάθε στρατόπεδο. Δυστυχώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ψυχραιμία, η λογική, η συνεννόηση θεωρούνται ελαττώματα. Απλοϊκά διχοτομικά ερωτήματα του τύπου μνημόνιο – αντιμνημόνιο ή καθαροί – διεφθαρμένοι οδηγούν σε ένα βολικό τσουβάλιασμα, που είναι χρήσιμο για να χειραγωγείς τον όχλο, αλλά όχι τους σκεπτόμενους πολίτες. Για αυτό η πόλωση έχει πάντα ως δίδυμο αδελφάκι της τον λαϊκισμό που είναι και το βιτριόλι της δημοκρατίας.

  • O οίκος Moody’s αναβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας και μιλά για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Τελικά θα επιβεβαιωθεί το αφήγημα του κ. Τσίπρα;

Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας και η όξυνση των πνευμάτων, δρα απολύτως ανασταλτικά στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον οικονομικό τομέα και να προσελκύσει επενδύσεις. Η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s είναι ένα καλό νέο αλλά δυστυχώς χάνει τη δυναμική του μέσα σε ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα. Το «καθαρή έξοδος» είναι πάντα θέμα ερμηνείας (μόνοι μας θα εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ρευστότητα των περίπου 15 δις που χρειάζεται;), εγώ προτιμώ να μιλώ για «συνετή έξοδο» που θα εμπνέει και περισσότερη εμπιστοσύνη στις αγορές για το αμέσως επόμενο κρίσιμο διάστημα μετά τον Αύγουστο του 2018.

  • Μετά τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση με σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» για τη γειτονική χώρα;

Νομίζω ότι αν υπήρχε καλύτερη προετοιμασία στο θέμα και είχε εξηγηθεί στους πολίτες ότι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας να ανατρέψουμε το de facto τετελεσμένο της χρήσης σκέτου του όρου «Μακεδονία» από το σύνολο σχεδόν της διεθνούς κοινότητας, τότε η ατμόσφαιρα θα ήταν διαφορετική. Οι ΑΝΕΛ όμως πόνταραν σε αυτό το θέμα για μια δημοσκοπική ανάκαμψη και από κει και πέρα άρχισε το γαϊτανάκι του λαϊκισμού που παρέσυρε πολλούς. Τα εθνικά θέματα δεν λύνονται όμως με κομματικούς υπολογισμούς. Εγώ εξακολουθώ πάντως να αισιοδοξώ ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην παρούσα συγκυρία.

  • Πως ερμηνεύετε την ένταση στο Αιγαίο ; Δείχνει η κυβέρνηση ανοχή στην τουρκική προκλητικότητα;

Είναι λεπτή η γραμμή μεταξύ ψυχραιμίας και αδράνειας και θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δείχνει το πρώτο. Η στρατηγική των Τούρκων ήταν πάντα η δημιουργία γκρίζων ζωνών και να αφήνουν τον χρόνο να δουλεύει μέχρι να βρουν μια πλεονεκτική συγκυρία. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση με την στάση μας να τους προσφέρουμε αυτήν την «συγκυρία». Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει διαρκώς να ενεργούμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, στηριζόμενοι όμως στην ομοψυχία και στις διεθνείς συμμαχίες.

  • Τι προσδοκάτε από το επικείμενο συνέδριό σας; To Ποτάμι προσανατολίζεται στην αποχή από την εκλογή συνέδρων; Πως μπορεί να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα όλων των δυνάμεων που συγκροτούν το χώρο;

Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι σε ένα ιδρυτικό συνέδριο η εκλογή συνέδρων μέσα από διακινούμενες λίστες θα οδηγήσει σε δημιουργία «στρατοπέδων», τη στιγμή ακριβώς που θέλουμε να ρίξουμε τα τείχη. Δεν μας ενδιαφέρει μια αναμέτρηση κομματικών μηχανισμών, αλλά μια αναμέτρηση προοδευτικών ιδεών. Τη θέση μας στον νέο χώρο θα την κερδίσουμε με τις ιδέες μας και όχι τους μηχανισμούς μας. Και αυτό νομίζω ήταν πάντα το συγκριτικό πλεονέκτημα του Ποταμιού: Οι φρέσκες ιδέες, οι προοδευτικές προτάσεις, η δεσπόζουσα θέση της αξιοκρατίας στον κώδικα των αξιών του. Η αντιπροσωπευτικότητα θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από τον ορισμό με ποσοστώσεις ή την κλήρωση των συνέδρων στο ιδρυτικό συνέδριο, ώστε να υπάρχει χρόνος να ομογενοποιηθεί το «κράμα».

  • Σας ικανοποιεί η μέχρι σήμερα λειτουργία του νέου φορέα; Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να λειτουργήσουν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες;

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ότι τα περίμενα. Υπάρχει σεβασμός στις απόψεις, ανταλλαγή επιχειρημάτων και προσπαθούμε να μεγιστοποιούμε αυτά που μας ενώνουν και να ελαχιστοποιούμε αυτά που μας χωρίζουν. Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα πρέπει να συντονίζονται, να συγκλίνουν και όχι απαραίτητα να ταυτίζονται. Άλλωστε, ο πλούτος του νέου εγχειρήματος είναι στην ποικιλία των απόψεων του και στην πολυσυλλεκτικότητά του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: