Θα υποχωρήσει ο Ερντογάν; Συνεχίζει τον αποκλεισμό του γεωτρύπανου της ΕΝΙ




Στα επόμενα 24ωρα θα διαφανούν τα αποτελέσματα των διπλωματικών προσπαθειών για τερματισμό των προκλήσεων της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όλοι εκτιμούν ότι τα πάντα εξαρτώνται από την Άγκυρα και προσωπικά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τόσο στη Λευκωσία όσο και στις χώρες όπου υπάρχει άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η πορεία των εξελίξεων εξαρτάται προσωπικά από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρξε κάποια ένδειξη από πλευράς Άγκυρας για τερματισμό του αποκλεισμού του γεωτρύπανου της ΕΝΙ. Η μόνη τοποθέτηση που έστελνε κάποιο θετικό μήνυμα ήταν μια δήλωση της Ιταλίδας υπουργού Άμυνας, η οποία μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της έκανε λόγο για αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει ποια θα είναι αυτή η αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα ικανοποιεί τις τουρκικές απαιτήσεις για τερματισμό των ενεργειακών ερευνών από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τοποθετήσεις που έγιναν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από Τούρκους αξιωματούχους ήταν αρκούντως καθαρές και έστελναν το μήνυμα πως η Άγκυρα απαιτεί τερματισμό του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνάντησε χθες Πέμπτης την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ προς την οποία τόνισε ότι: 1) Είναι έτοιμος για διάλογο με τον Ακιντζί, 2) Για να αρχίσει ο διάλογος πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, 3) Εξέφρασε δυσφορία για την προσέγγιση που έδειξαν τα Η.Ε. στις τουρκικές προκλήσεις.

Στο μεταξύ, σιγή ασυρμάτων εν αναμονή των επόμενων τουρκικών κινήσεων με τη λήξη της Navtex τα μεσάνυκτα της ερχόμενης Πέμπτης ή νωρίτερα. Η Δημοκρατία είχε δεσμεύσει πριν από την Τουρκία την περιοχή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ισπανικού Βασιλικού Ναυτικού που έχει την ευθύνη δημοσίευσης των Navtex για την περιοχή μας, ενώ η Τουρκία αμφισβήτησε την αναγνωρισμένη διεθνώς δικαιοδοσία της Κύπρου στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: