Θα επιδιώξω να έχω μία επαφή με τον Ακιντζί, είπε ο επανεκλεγείς Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποψήφιος, Νίκος Αναστασιάδης (Κ), κάνει δηλώσεις, έχοντας ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ/ ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Την πρώτη του συνέντευξη, μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε στο Euronews, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι “υπάρχει μία οπισθοδρόμηση όμως δεν είναι και η πρώτη”.

“Πολλές από τις συγκλίσεις που είχαμε πετύχει στο παρελθόν, στην πορεία ανακαλούντο υπό τις πιέσεις που εδίδοντο από Άγκυρα. Το χειρότερο ήταν η Σύνοδος στο Κραν Μοντανά, όταν εμείς ανταποκριθήκαμε πλήρως στις παραμέτρους που έθεσε ο γενικός γραμματέας, Δυστυχώς η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν αντέδρασαν στις δικές μας γραπτές προτάσεις που απαντούσαν σε όσα ο γενικός γραμματέας ήγειρε, αλλά επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις για συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων του 60 με επεμβατικά δικαιώματα, στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και εσαεί παρουσία του τουρκικού στρατού», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης ωστόσο, στη συνέντευξή του, έκανε γνωστό ότι θα επιδιώξει επαφή με τον κ. Ακιντζί. «Θα επιδιώξω να έχω μία επαφή με τον κ. Ακιντζί, αφού πρώτα βεβαίως περάσουν κάποιες μέρες να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο και να συζητήσουμε τους παραπέρα χειρισμούς. Και βεβαίως θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Ακιντζί για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις του. Όπως είπα και προηγουμένως, με βάση τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου διαφαίνεται προοπτική αν θα τεθούν νέοι όροι και κάτω από ποιο καθεστώς θα συζητούμε».

Για τα ενεργειακά, τις έρευνες για τα κοιτάσματα και το ρόλο της Τουρκίας ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Παρακολουθούμε με πολλή ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε κυριαρχικά δικαιώματα λόγω των προκλήσεων, παίρνουμε μέτρα όχι στρατιωτικά βεβαίως, όσα απαιτούνται για να είναι ενήμερος και ο διεθνής οργανισμός αλλά και οι εταίροι μας αλλά και οι εμπλεκόμενες χώρες, λόγω των εταιριών έτσι ώστε απρόσκοπτα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όπως και υλοποιούμε στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς”.

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των 7 ευρωπαϊκών χωρών του νότου λέγοντας:«Η όλη προσπάθειά μας είναι να γίνεται ένας διάλογος, να υπάρχει μια κατανόηση των θέσεων μεταξύ των 7 του νότου, αλλά όχι ως συνασπισμός για να δημιουργούμε μέτωπα μέσα στην ΕΕ. Συζητήσεις γίνονται πιο εκτεταμένες στη συνάντηση των 7 του νότου της ΕΕ και τους οποίους θα προσκαλέσω σύντομα. Πρόσφατα ήμασταν στη Ρώμη, η επόμενη Σύνοδος θα είναι στην Κύπρο, ελπίζω περί τα τέλη Μαρτίου».

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

05/02/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ευτυχία Αδηλίνη

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required