«Τα μαζεύει» ο Μπουτάρης μετά το σάλο για αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου Μακεδονία

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υποστήριξε ότι παραρμηνευτηκαν οι δηλώσεις του. Φωτογραφία αρχείου, ΑΠΕ ΜΠΕ, PIXEL, ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Διευκρινίσεις σχετικά με όσα είπε στο δημοτικό συμβούλιο και σε μέσα ενημέρωσης περί έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για τα περί αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου Μακεδονία.

«Λυπάμαι που από την χθεσινή κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου. Απομονώθηκαν κάποιες φράσεις από την συζήτηση για το περίφημο Μακεδονικό» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης σε δημοσιογράφους που κάλεσε στο δημαρχείο.

«Παρερμηνεύτηκαν όσα είπα, πάρθηκε ένα κομματάκι από όσα είπα. Επιπλέον πρέπει να τονίσω ότι ήταν όλοι οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης και δεν αντέδρασαν”» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις σημερινές δηλώσεις του για την πρόταση του ονόματος του Νίκου Γκάλη για το αεροδρόμιο, ο δήμαρχος Θεσαλονίκης είπε: «Κοιμόμουν και μου πέταξαν ένα πράγμα. Με μπέρδεψε. Δεν είπα ποτέ την αλλαγή του ονόματος Μακεδονία, ένα προβληματισμό ανέφερα. Όσο αφορά το όνομα του Νίκου Γκάλη, με ρώτησαν αν θέλουμε αλλαγή ονόματος, είπε για ένα όνομα το Νίκος Γκάλης γιατί είναι διεθνής προσωπικότητα».

«Λυπάμαι που οι δηλώσεις που έκανα χθες στο δημοτικό συμβούλιο παρερμηνεύτηκαν. Απομονώθηκε μια φράση από το σύνολο των προβληματισμών που εξέφρασα και αποδόθηκε παντελώς λανθασμένα. Και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς, εάν δει ολόκληρη την ομιλία μου και τα πρακτικά στο δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε εκείνη την ώρα ήταν παρόντες και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Δεν τους έκαναν εντύπωση και δεν αντέδρασαν».

«Αυτό που είπα και δεν παίρνω πίσω είναι ότι στο ζήτημα αυτό έχουμε χάσει προ πολλού, αφού ήδη 140 κράτη έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα Μακεδονία κι εμείς δυστυχώς με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών των τελευταίων 25 χρόνων έχουμε χάσει. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει» είπε.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι πως το κλίμα είναι ήδη φορτισμένο και καλά θα είναι να κατέβουν οι τόνοι για να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία που θα είναι καλή και για τους δύο. Συμφωνία καλή για έναν δεν υπάρχει» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

Θύελλα αντιδράσεων

Δεν περιλαμβάνεται στην περιγραφή των καθηκόντων του δημάρχου η άσκηση εξωτερικής πολιτικής» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη στη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μουτάρη, για μετονομασία του αεροδρομίου Μακεδονία.

Νωρίτερα, με καυστικό τρόπο αντέδρασε ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Ο κ. Δήμαρχος να αφήσει τη διπλωματία και τη διαπραγμάτευση στους διπλωμάτες και να ασχοληθεί με τις δικές του αρμοδιότητες. Π.χ. με την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη του» έγραψε στο Twitter.

«Ο κ. Μπουτάρης είναι ταλαιπωρημένος από το μεγάλο συλλαλητήριο και ο κ. Τσίπρας συγχυσμένος από τον “ετερόκλητο όχλο”, όπως τον αποκάλεσε. Τους λέω ένα πράγμα που λέει ο λαός: Να μαζευτούν και να συνέλθουν» είπε στον στον Antenna ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

Την εκτίμηση ότι ο Γιάννης Μπουτάρης «επιλέγει να παίξει τον ρόλο του “χρήσιμου ηλιθίου”», προκειμένου «να πάρει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ για δήμαρχος» Θεσσαλονίκης, διατυπώνει με tweet του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και συνεχίζει: «Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι όσοι έπαιξαν αυτόν τον ρόλο, “χρήσιμοι” ήταν για λίγο καιρό μόνο, μετά παρέμειναν απλώς “ηλίθιοι”».

Εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, με αφορμή τα όσα είπε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την ονομασία του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης Μακεδονία», καταφέρονται οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης.

«Χτύπησε και πάλι ο Γιάννης Μπουτάρης! Μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις του, με τις οποίες αποκαλούσε τα Σκόπια, “Μακεδονία”, ο Γιάννης Μπουτάρης ξεπέρασε και τους πιο σκληρούς Σκοπιανούς. Δήλωσε ότι πρέπει να σκεφτούμε να μετονομάσουμε το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης για να μην… μπερδεύονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι επισκέπτες και θεωρούν ότι βρίσκονται στα Σκόπια!” αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Γκιουλέκας.

«Δεν γνωρίζει την Ιστορία ή την παραχαράσσει εσκεμμένα; Ότι και να συμβαίνει ο άνθρωπος αυτός που παριστάνει τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης έχει το δικαίωμα να ευτελίζει τον εαυτό του. Την πόλη, όμως, που εκπροσωπεί και όλους εμάς όχι! Τα παραληρήματά του έχουν ξεπεράσει κάθε όριο” σημειώνει και προσθέτει: “Επιτέλους, εάν αυτός δεν ντρέπεται για όσα λέει και κάνει, ντρεπόμαστε εμείς γι’ αυτόν που κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμε δήμαρχο Θεσσαλονίκης!”».

«Να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης»” ζητάει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Εντάξει”, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

«Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει, πλέον, μόνον μία υπηρεσία να προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς: Να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης” τονίζει ο κ. Καλαφάτης σε σχετική ανακοίνωσή του “μετά τις νέες δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και τη δημοσιοποίηση ‘σκέψεών του’ για αλλαγή της ονομασίας του Αεροδρομίου Μακεδονία».

«Η στάση του», προσθέτει, «γεννά σοβαρά ερωτήματα για το ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί. Σίγουρα, πάντως, δεν εξυπηρετεί την πόλη και τους κατοίκους της. Όταν ακούγονται τέτοιες ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις από το στόμα του δημάρχου της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, μόνον κακό κάνουν και στη διαπραγμάτευση και στην εθνική υπόθεση. Προσβάλει ευθέως -όχι μόνον τους Θεσσαλονικείς, αλλά- όλους τους Έλληνες».

13/02/2018 14:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Greece

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal