Φωτογραφία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ από τα Ίμια. www.gpapapostolou.com

Τα μαύρα λάβαρα ανέμισαν ξανά στο Αιγαίο: Η βύθιση του “Γαύδος” θα οδηγούσε σε πόλεμο…

Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

 «Ζαβαρακατρανέμια, Ίλεος, Ίλεος, Ίλεος, Λάμα, Λάμα, Νάμα, Νάμα, Νέμια».

Τρίτη 13/02/2018. Ιμια. Βόρεια Δωδεκάνησα.

Τα ξημερώματα της Τρίτης 13ης  Φεβρουαρίου του σωτήριου έτους 2018, η τουρκική ακταιωρός «UMUT», εμβολίζει το ελληνικό περιπολικό «Γαύδος», το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, έχοντας προηγουμένως παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δημιουργώντας ένα ακόμα, όχι θερμό επεισόδιο, αλλά σκηνικό ικανό, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να οδηγηθούν σε πολεμική σύρραξη στα κρύα νερά του Αιγαίου Πελάγους.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα, έκανε λόγο για αναπροσαρμογή της «Συνθήκης της Λωζάνης», τονίζοντας σε κάθε κατεύθυνση πως γνωρίζει μόνο το πολιτικό δίκιο και θεωρεί αναχρονιστικό το σε ισχύ Διεθνές.

Το νέο επεισόδιο της «κρίσης των Ιμίων»  καταγράφεται τα ξημερώματα της Τρίτης 13ης  Φεβρουαρίου 2018, τονίζει την με κάθε τρόπο τουρκική προκλητικότητα και δείχνει πως οι  επιτελάρχες του «TDK», το «Τürk Deniz Kuvvetleri», ή αν προτιμάτε στα ελληνικά το «Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό», δίνουν εντολή στην τουρκική ακταιωρό «UMUT», από την τουρκική ναυτική βάση της Ακσάζ, «Aksaz Deniz Üssü», που βρίσκεται στον κόλπο του Μαρμαρά, να βυθίσει το πλωτό ελληνικό περιπολικό σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος.

Ποια στ` αλήθεια, θα ήταν σήμερα η κουβέντα για τα Ίμια , αν τα ξημερώματα της Τρίτης 13ης  Φεβρουαρίου του σωτήριου έτους 2018, η τουρκική ακταιωρός «UMUT» , είχε βυθίσει το ελληνικό περιπολικό  «Γαύδος», στο ίδιο ακριβώς σημείο, όπου τα ξημερώματα της 31ης  Ιανουαρίου του 1996, έχασαν τη ζωή , υπερασπίζοντας την πατρίδα, οι τρεις ήρωες αξιωματικοί του «Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού», οι υποπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός και ο αρχικελευστής Παναγιώτης Βλαχάκος ;

Ποια στ` αλήθεια, θα ήταν η σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας, αν τα ξημερώματα της Τρίτης 13ης  Φεβρουαρίου του σωτήριου έτους 2018, είχε βυθιστεί από την τουρκική ακταιωρός «UMUT» το ελληνικό περιπολικό «Γαύδος» και είχαμε νέους ήρωες Έλληνες αξιωματικούς, αυτή τη φορά, όχι του «Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού»,  αλλά του Λιμενικού Σώματος ;

Για να εμπεδώσουμε :   Τα ξημερώματα της Τρίτης 13ης  Φεβρουαρίου του σωτήριου έτους 2018, εάν στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Ίμια, στο Βόρειο Τμήμα της περιοχής των Δωδεκανήσων, η τουρκική ακταιωρός «UMUT»  είχε βυθίσει το ελληνικό πλωτό περιπολικό «Γαύδος», η χώρα θα βρισκόταν ήδη σε πόλεμο με την Τουρκία.

Για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ.  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φιλοξενούμενος ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ελληνικά θέρετρα, ξέρει αρκετά καλά την γεωγραφία, όπως και ο νέος αρχηγός του «TDK», αντιναύαρχος κ. Αντάν Οζμπά.

Ο αντιναύαρχος κ. Αντάν Οζμπά, έμπιστος ανώτατος αξιωματικός του Σουλτάνου «Effendi» κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ο νέος αρχηγός του «Τürk Deniz Kuvvetleri», του «Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού» και αναλαμβάνει καθήκοντα την δεύτερη μέρα του Αυγούστου του 2017, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος  κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίζει να ξηλώσει 586 ανώτερους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, τους οποίους θεωρούσε υπεύθυνους για το «τουρκικό πραξικόπημα» της 16ης  Ιουλίου του 2016.

Ο εμβολισμός  του πλωτού σκάφους του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος», ή αν προτιμάτε, η πρόθεση της τουρκικής ακταιωρού «UMUT» να βυθίσει το ελληνικό περιπολικό σκάφος, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τυχαίο γεγονός, καθώς το ελληνικό περιπολικό σκάφος έχει τιμητικά «βαπτιστεί» «Γαύδος», εξαιτίας του ακριτικού νησιού που βρίσκεται νότια της Κρήτης και αποτελεί το νοτιότερο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα τουρκική πρόκληση, λογίζεται από Τούρκους «σχολιαστές», ως το «πρώτο τεστ» του νέου αρχηγού του «TDK», αντιναυάρχου κ. Αντάν Οζμπά στις ελληνοτουρκικές διαφορές και σηματοδοτεί :

 • Τη συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας, ως προς την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας του συμπλέγματος των βραχονησίδων των Ιμίων, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί «τουρκικές» κτήσεις.
 • Μήνυμα της Τουρκίας στην Ελλάδα, κάνοντας σαφές με κάθε τρόπο πως δεν αποδέχεται τον καθορισμό της όποιας ελληνικής, έτσι κι αλλιώς, ακαθόριστης «ΑΟΖ».
 • Υπενθύμιση της τουρκικής ηγεσίας στην αντίστοιχη ελληνική, πως συμπεριλαμβάνει στις «γκρίζες ζώνες» και την περιοχή που βρίσκεται νοτίου της Κρήτης που περιλαμβάνει και την «ΑΟΖ»  νοτίου της Γαύδου.
 • Την επικύρωση του νέου αφηγήματος του Σουλτάνου Ερντογάν που έχει να κάνει με την άποψή του περί της αναγκαιότητας για μια εκ νέου αναθεώρηση της «Συνθήκης της Λωζάνης».

Η νέα «Κρίση των Ιμίων», να είστε σίγουροι πως θα ζήσουμε ακόμα πολλά επεισόδια, λειτουργεί  για την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, την δεδομένη χρονική στιγμή, ως «ανάχωμα» αλλά και ως «αντίβαρο», στην αποτυχία της τουρκικής παράνομης εισβολής στην περιοχή του Αφρίν της Συρίας.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, γνωρίζει καλά την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τις συνθήκες απόλυτου εθνικού διχασμού που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, στρέφοντας το εξπρές του τουρκικού μεσονυχτίου του «TDK», στο πάντα γόνιμο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Ίμια ως προς την δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,

Για την αμερικανική διπλωματία, ως προς το καθεστώς του συμπλέγματος των βραχονησίδων Ίμια, ισχύει το μη τιμητικό για τους Έλληνες δόγμα «όχι σημαίες, όχι πλοία, όχι στρατεύματα» εκφρασμένο τη νύχτα της 31ης  Ιανουαρίου του 1996,  από τον μακαρίτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τότε υφυπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., ο οποίος χειρίστηκε με εντολή του 42ου Αμερικανού Προέδρου κ. Μπιλ Κλίντον την «κρίση των Ιμίων».

O υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, έδωσε και ένα τέταρτο, προσβλητικό αυτή τη φορά, «όχι», στις συνομιλίες με τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη,  ως προς τις απαιτήσεις των Ελλήνων, όταν η ελληνική πλευρά ζήτησε να επιστραφεί η ελληνική σημαία, την οποία σημαία με χαρακτηρισμό ανεπίτρεπτο προσέβαλλε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που κατέβασαν και έκλεψαν οι Τούρκοι από τα Ίμια.

Ο 44ος Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα, την ημέρα του θανάτου του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ , χαρακτηρίζει τον Αμερικανό διπλωμάτη, ως τον γίγαντα της Αμερικανικής διπλωματίας.

Για την αμερικανική διπλωματία, η «κρίση των Ιμίων», δεν είναι ίδιας σημασίας και ενδιαφέροντος με το περιστατικό της «ισπανομαροκινής» διαμάχης στην βραχονησίδα «Περιχίλ», κοντά στις βορειοαφρικανικές ακτές, η οποία διοικητικά ανήκει στην Ισπανία, αλλά διεκδικείται από το Μαρόκο.

Το επεισόδιο στη βραχονησίδα «Περιχίλ», λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο του 2002, όταν Μαροκινοί στρατιώτες καταλαμβάνουν τη  βραχονησίδα της Μεσογείου και αναγκάζουν τον τότε Ισπανό πρωθυπουργό κ. Χοσέ Μαρία Αθνάρ να στείλει στην περιοχή  για την «ανάκτηση» των «κατσαβράχων», 28 μονάδες ειδικών δυνάμεων και βατραχανθρώπων, πολεμικά πλοία, φρεγάτες, υποβρύχια αλλά και πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα.

Ο τότε επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, ο στρατηγός κ. Κόλιν Πάουελ, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το περιστατικό της «ισπανομαροκινής» διαμάχης στο βιβλίο « Ιt Worked For me, Ιn life and Leadership», αναφέροντας πως διέκοψε ένα σημαντικό ταξίδι στην Ασία, ώστε να διευθετήσει το θέμα της αποκλιμάκωσης της κρίσης με τις δυο κυβερνήσεις των αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία έλαβε χώρα σε μια «ηλίθια» ακατοίκητη νησίδα κατσαβράχων».

Με το τέλος της κρίσης, η βραχονησίδα «Περιχίλ», επιστρέφει στην ισπανική δικαιοδοσία, μερικές μέρες μετά από την παράνομη εισβολή σε αυτή των μαροκινών βατραχανθρώπων, χωρίς να αναγκαστεί ο τότε Ισπανός πρωθυπουργός κ. Χοσέ Μαρία Αθνάρ, να εκφράσει τις ευχαριστίες της ισπανικής κυβέρνησης προς την αμερικανική για την διευθέτηση της κρίσης και την επιστροφή της βραχονησίδας «Περιχίλ» στην ισπανική επικράτεια.

Η  νέα «κρίση των Ιμίων» υποχωρεί το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2018, ημέρας των ερωτευμένων κατά την οποία Ελλάδα και Τουρκία δεν «αγαπιούνται ξανά», η ένταση αποκλιμακώνεται, καθώς αποχωρούν από το σύμπλεγμα των βραχονησίδων των Ιμίων, προς το παρόν και μέχρι την επόμενη όξυνση, κάθε ίχνος πολεμικών ή περιπολικών πλοίων των δύο χωρών, τα οποία θεωρούνται ικανά, τα τουρκικά για να ξεκαθαριζόμαστε,  ως προς την δημιουργία νέου θερμού επεισοδίου ή πολεμικής σύρραξης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, αργά το απόγευμα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου του 2018, έχει εκφράσει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Μπεναλί Γιλντιρίμ, την έντονη δυσφορία της ελληνικής πλευράς για τη νέα τουρκική προκλητικότητα και τον εμβολισμό του πλωτού περιπολικού σκάφους «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό «UMUT» στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σημείωση

Πρέπει να γνωρίζουμε, κυρίως δεν πρέπει να ξεχνάμε,  πως η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ξέρει καλά όχι μόνο την γεωγραφία της περιοχής, αλλά και τις ημερομηνίες κατά τις οποίες ο ελληνικός λαός είτε ξεφαντώνει, αναβιώνοντας «Διονυσιακά έθιμα», όπως πράττει την τελευταία μέρα της Αποκριάς, είτε εορτάζει εθνικές ή μεγάλες θρησκευτικές εορτές, όπως λόγου χάρη είναι η αρχή της «Μεγάλης Σαρακοστή».

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή αν προτιμάτε ο «Effendi Erdogan» του νεοοθωμανικού Σουλτανάτου της Τουρκίας, στο αμέσως επόμενο διάστημα, με κάθε τρόπο, θα επιδιώξει να πετύχει  την «αναθεώρηση» της «Συνθήκης της Λωζάνης».

Υστερόγραφο Ι

Η υπόθεση της «Κρίσης των Ιμίων», για την Ελλάδα, έχει χαθεί από τα ξημερώματα της αποφράδας μέρας της 31ης  Ιανουαρίου του 1996, όταν χάνουν τη ζωή τους οι τρεις ήρωες Έλληνες αξιωματικοί του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, οι Χριστόδουλος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός και ο αρχικελευστής Παναγιώτης Βλαχάκος, εξαιτίας μιας πτώσης ανιχνευτικού ελικοπτέρου η οποία αιτιολογήθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ως πτώση, που προήλθε λόγω των άσχημων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην περιοχή των Ιμίων τη ντροπιαστική για τη νεότερη ιστορία νύχτα του Ιανουαρίου του 1996.

Υστερόγραφο ΙΙ

Ο δημοκράτης μεγάλος Έλληνας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο συμπατριώτης και συντοπίτης από το νομό Λασιθίου, οικογενειακός φίλος των παππούδων μου, ο οποίος αρνήθηκε να μπει  κατά την διαδρομή του σε γραμμές εθνικού διχασμού, κλείνει τα δικά του «Ζαβαρακατρανέμια», ερμηνευμένα από τον μεγάλο Κρητικό καλλιτέχνη Νίκο Ξυλούρη, ως εξής :

«Ζαβαρακατρανέμια, ίλεως, ίλεως, λάμα, λάμα, λάμα, νάμα, νάμα, νάμα, νεμια, αλληλούια, αλληλούια, αλληλούια, αλληλούια».

Τα «Ζαβαρακατρανέμια», σε ελεύθερη μετάφραση, σημαίνουν, τα «μαύρα λάβαρα,  ανέμισαν ξανά, χωρίς έλεος».

 • Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής
 • @mail: [email protected]
 • Twitter: TsiloyannisAnd – Facebook: Andreas Tsiloyannis

1 Comment on "Τα μαύρα λάβαρα ανέμισαν ξανά στο Αιγαίο: Η βύθιση του “Γαύδος” θα οδηγούσε σε πόλεμο…"

 1. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ | February 16, 2018 at 3:46 AM | Reply

  παντως ενα ειναι το σιγουρο.ο ερντογαν πολυ ευκολα ξεσπαει τις εσωτερικες του κρισεις πανω μας αλλα και για τους ελληνες πολιτικους ειναι ενας ευνοικος μπαμπουλας που μπορει πολυ συχνα να βολεψει πραγματα και καταστασεις. πχ στραβωνει το σκοπιανο βγανει η novartis να σωσει την κατασταση.
  δεν καθεται τελικα καλα και οπως θελαν? να μια ολως τυχαια προκληση που απροσανατιλιζει τους παντες!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*