Τα «κατουρημένα» ευχολόγια της ανύπαρκτης Ευρώπης: Πράξεις, όχι λόγια, στον Ερντογάν




Του Κώστα Βενιζέλου

Η Τουρκία έχει ένα στόχο, τον οποίο θέλει να  πετύχει με κάθε τρόπο: Να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο παρελθόν, η Τουρκία έστελνε πλοία, πολεμικά και το ερευνητικό «Μπαρμπάρος» για να δηλώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, να υπογραμμίσει την πάγια πολιτική της για την… εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτή τη φορά, προχώρησε ένα ακόμη βήμα, εμποδίζοντας τις έρευνες. Έχει από την περασμένη Παρασκευή ακινητοποιήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο κατευθυνόταν προς το τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι πολεμικές της φρεγάτες έχουν σταματήσει το γεωτρύπανο και το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας μετά που θα λήξει η εκδοθείσα από αυτή NAVTEX, που χρονικά τοποθετείται στις 22 Φεβρουαρίου. Το ενδεχόμενο να εκδώσει νέα NAVTEX είναι ορατό. Σε μια τέτοια περίπτωση ανατρέπονται οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και της ΕΝΙ.

  • Η Τουρκία, μετά την εισβολή στη Συρία, με την οποία άνοιξε μέτωπο με τους Κούρδους, έχει αποφασίσει να διευρύνει το μέτωπο από την  Κύπρο μέχρι το Αιγαίο. Οι στρατιωτικές επιχειρήσει στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν, κάθε άλλο παρά περίπατος είναι. Γι αυτό και προσπαθεί να προκαλέσει κρίση σε ένα πεδίο που θεωρεί πως μπορεί να εκφοβίσει Ελλάδα και Κύπρο.  Μπορεί στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, οι ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν να έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα, όμως, κανείς δεν μπορεί να αναφέρει με βεβαιότητα μέχρι που μπορεί να τραβήξει το σχοινί. Το τεντώνει και δεν αποκλείεται να σπάσει.

Είναι προφανές από τις δηλώσεις τόσο του Ερντογάν όσο κι άλλων Τούρκων αξιωματούχων πως επιστρατεύουν το φόβο και τους εκβιασμούς, για στριμώξουν Αθήνα και Λευκωσία. Όσο αισθάνονται πως πετυχαίνουν τους στόχους τους θα κλιμακώνουν την ένταση.

Η Λευκωσία παρουσιάσθηκε απροετοίμαστη αν και το σενάριο που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες ήταν προβλεπτό. Μπορούν να γίνουν αποτρεπτικές κινήσεις; Ασφαλώς; Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να δράσει και να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Και στην Ε.Ε. μπορεί να απευθυνθεί για να λάβει μέτρα και όχι για να εκφράσει «κατουρημένες» ευχές αλλά και στον ΟΗΕ. Μπορεί δε να απευθυνθεί προς Ισραήλ και Αίγυπτο, όπως και προς την Ρωσία, που έχει εσχάτως εξαφανιστεί.

  • Εάν η Τουρκία πετύχει τους στόχους της, η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί όμηρος των ορέξεων και των επιδιώξεων του καθεστώτος Ερντογάν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: