Στρώνουν χαλί στην Τουρκία για να καταστεί «συνιδιοκτήτρια» στην κυπριακή ΑΟΖ…




Του Κώστα Βενιζέλου

Δεν αποκλείεται στο τέλος να κατηγορηθούμε γιατί ασκώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έχουμε… προκαλέσει ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ασκώντας η Κυπριακή Δημοκρατία, ως νόμιμο κράτος, τα κυριαρχικά του δικαιώματα για αξιοποίηση των φυσικών πόρων, αντέδρασε η Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι έχει μερίδιο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι τοποθετήσεις της διεθνούς κοινότητας, σχεδόν πανομοιότυπες, από την Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες μέχρι και τη Μόσχα. Κάνουν άπαντες εκκλήσεις με την γνωστή ποντιοπιλατική  προσέγγιση των ίσων αποστάσεων, που στόχο έχουν  να καλύψουν τον παρανομούντα ισχυρό παίκτη, δηλαδή την Τουρκία.

Οι υποδείξεις προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές  «να αποφεύγουν ενέργειες που δημιουργούν εντάσεις», αποτελούν ισοπέδωση, ποδοπάτημα, του διεθνούς δικαίου. Συνιστούν ενθάρρυνση της χώρας-πειρατή  να συνεχίσει την πολιτική των κανονιοφόρων.

Το μόνο που έχουν να πουν είναι η  υπόδειξη για να τα βρουν τα μέρη. Δηλαδή, να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης η παρανομία, η παραβίαση. Όχι για να αρθεί, αλλά για να βρεθεί η χρυσή τομή. Κάπως έτσι ξεκινούν όλα στο Κυπριακό. Η παρανομία, οι παραβιάσεις παράγουν, όταν πρόκειται για την Τουρκία, «παράγωγο δίκαιο».

Η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή έχει μπει στο ράφι, δεν συζητείται, δεν είναι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Αυτό που συζητείται είναι ο τρόπος νομιμοποίησης της, μέσα από ένα πολιτειακό έκτρωμα, που θα νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της κατοχής και θα διασφαλίζει την εσαεί παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο.

Αυτό θα επιχειρηθεί και σε αυτή την περίπτωση. Να συζητηθεί, είτε η αναστολή των ενεργειακών σχεδιασμών είτε η συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.

  • Η Τουρκία επιδιώκει καθεστώς συνιδιοκτήτριας στο φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και η στάση της διεθνούς κοινότητας της στρώνει χαλί για να πετύχει τους στόχους της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: