Στο Άντεν αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα προς εφαρμογή εκεχειρίας




Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες που συμμετέχουν στον αραβικό συνασπισμό που δρα στην Υεμένη, έφτασαν στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, για να διασφαλίσουν ότι θα γίνει σεβαστή η εκεχειρία που συμφωνήθηκε έπειτα από τις σφοδρές μάχες μεταξύ των αυτονομιστών και του κυβερνητικού στρατού, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο WAM.

Η στρατιωτική αυτή αποστολή περιηγήθηκε στο Άντεν, που βρίσκεται στη νότια Υεμένη, και «συναντήθηκε με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εκεχειρία (…) και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στις γραμμές του μετώπου εναντίον των (σιιτών ανταρτών Χούτι)», διευκρίνισε το πρακτορείο των Εμιράτων.

Αιματηρές μάχες ξέσπασαν την Κυριακή στο Άντεν μεταξύ δυνάμεων του αυτονομιστικού κινήματος της Υεμένης και του στρατού που είναι πιστός στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι που μετέφερε την έδρα της στην πόλη αυτή το 2015 μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σανάα από τους Χούτι. Οι μάχες διήρκησαν ως την Τρίτη και έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 222, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Οι αυτονομιστές ήταν μέχρι πρότινος σύμμαχοι της κυβέρνησης, όμως οι σχέσεις τους άρχισαν να επιδεινώνονται μετά την καθαίρεση τον Απρίλιο του 2017 του κυβερνήτη του Άντεν Άινταρους αλ Ζουμπάιντι. Ένα μήνα αργότερα αυτός ίδρυσε έναν μήνα αργότερα το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου υπό την ηγεσία του, το οποίο έχει σκοπό να «κυβερνήσει τις επαρχίες του νότου και να τις αντιπροσωπεύει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» της χώρας.

Έπειτα από τρεις ημέρες συγκρούσεων οι αυτονομιστές επιβλήθηκαν στον κυβερνητικό στρατό, ο οποίος έχασε τις περισσότερες θέσεις του.

Σύμφωνα με το WAM, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας αυτής περιλαμβάνεται στην προσπάθεια του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού να στηρίξει τη «νόμιμη» κυβέρνηση της Υεμένης και να σταθεροποιήσει το Άντεν.

Τα Εμιράτα έχουν εκπαιδεύσει και υποστηρίζουν μια δύναμη με την επονομασία «Ζώνη Ασφαλείας» στη νότια Υεμένη, η οποία στηρίζει το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου. Η νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος ως το 1990, οπότε ενώθηκε με το βόρειο τμήμα της χώρας από τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Στο μεταξύ μέλη της «Ζώνης Ασφαλείας» έχουν αναπτυχθεί στο Άντεν λαμβάνοντας θέσεις στους δρόμους, αφού ο κυβερνητικός στρατός έχασε τον έλεγχο της πόλης.

Από χθες Τετάρτη δεν σημειώνονται συγκρούσεις, όμως η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Κάποια μαγαζιά άνοιξαν και οι κάτοικοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν εφόδια, όμως το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πόλης παραμένουν κλειστά, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η κατάσταση ασφαλείας ανάγκασε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που προσφέρει βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Άντεν, εκ των οποίων πολλοί εκτοπισμένοι, να αναστείλει τις δραστηριότητές της.

Το ίδιο αναγκάστηκε να κάνει και η ΔΕΕΣ, η οποία ανέστειλε «τη διανομή έκτακτης βοήθειας και τις προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα εκτιμήσεις της ανθρωπιστικής κατάστασης για τους ευάλωτους και εκτοπισμένους Υεμενίτες».

Μέχρι στιγμής ο αραβικός συνασπισμός εμφανίζεται διχασμένος σε ό,τι αφορά τις συγκρούσεις στο Άντεν: οι Σαουδάραβες στηρίζουν ενεργά την κυβέρνηση Χάντι, κυρίως οικονομικά, ενώ τα Εμιράτα έχουν εκπαιδεύσει τα μέλη της «Ζώνης Ασφαλείας».

Καμία από τις δύο χώρες δεν επενέβη για να σταματήσουν οι συγκρούσεις, αν και απηύθυναν πολλές εκκλήσεις για εκεχειρία.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

01/02/2018 11:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Άντεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: