Έρευνες υδρογονανθράκων: Στη Βουλή για κύρωση οι συμβάσεις παραχώρησης τεσσάρων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας




Κατατέθηκαν στη Βουλή προς κύρωση οι συμβάσεις για την παραχώρηση τεσσάρων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, για έρευνες υδρογονανθράκων που είχαν υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα.

Πρόκειται για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανία (έχει κατακυρωθεί στην Energean), Άρτα – Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ), και τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο (κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ).

Όπως, ειδικότερα, σημειώνεται στην αιτολογική έκθεση των συμβάσεων, κάθε μία από αυτές «αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς προωθεί περαιτέρω τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, ενισχύοντας τις ήδη δημιουργηθείσες προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του εν λόγω κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Επιπροσθέτως, «η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το ήδη υπάρχον μοντέλο στην αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον, που ήδη προσφέρει ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και σημαντικά δημόσια έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σχετικές ανακοινώσεις είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε ομιλία του στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Τέσσερις στόχοι ενεργειακής πολιτικής

Η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων είναι ένας από τους τέσσερις στόχους της ενεργειακής πολιτικής που περιέγραψε ο κ. Σταθάκης.

Οι άλλοι τρεις είναι η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, η δημιουργία πολλαπλών σημείων εισόδου φυσικού αερίου και η ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με έργα όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει εφέτος, η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και η δημιουργία νέου στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.

“Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σταθάκης, έχει την δυνατότητα να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και θα συνεχίσει να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή”.

Για διετή καθυστέρηση στην κύρωση των συμβάσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, πρώην υπουργός Ανάπτυξης την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Η Κύπρος έχει προσελκύσει τεράστιες ενεργειακές εταιρίες για έρευνες και το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που ανακαλύφθηκε πριν από τρία χρόνια έχει περάσει στο στάδιο της εκμετάλλευσης ενώ στην Ελλάδα εκκρεμεί η κύρωση των συμβάσεων, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

15/02/2018 15:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: